Egyelőre titok, hogyan, de próbálják Budapestre csábítani a darts 16 éves csodagyerekét

2024. január 17. – 23:27

Egyelőre titok, hogyan, de próbálják Budapestre csábítani a darts 16 éves csodagyerekét
Szurkolók a III. Hungarian Darts Trophy-n, az MVM Dome-ben 2023 szeptemberében . Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

December végén vált hivatalossá, hogy Budapest újabb három évre megkapta a darts legerősebb világszervezetétől a jogot arra, hogy a PDC European Tour egyik állomása legyen. Ezekért a versenylicencekért óriási a küzdelem, de az elmúlt évek meggyőzték a Professional Darts Corporationt (PDC), hogy érdemes idejönni. Ha minden jól megy, 2024-ben a sportág új reklámarca, a 16 éves Luke Littler is Budapesten fog dobálni.

A European Tour nem a legmagasabb kategóriájú verseny, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy csak másodvonalbeli játékosok indulnának rajta, sőt. A budapesti állomáson is rendre megjelennek a legnagyobbak, a 2023 szeptemberében rendezett Hungarian Darts Trophyn például az a Luke Humphries lett a második, aki most januárban megnyerte a világbajnokságot. De rajta kívül is lehet sorolni korábbi világbajnokokat, Michael van Gerwen, Gerwyn Price, Peter Wright vagy Michael Smith is sok nézőt vonzottak már az MVM Dome-ba.

„A darts globálisan a virágkorát éli, egyre népszerűbb, és nem csak angolszász területeken, a Benelux államok és Németország után Európa más területeire is betört és hódít. A European Tour is felívelési szakaszban van, sok aspiráns is van a rendszerben. Összesen 13 helyszín lehet egy évben, ezekért nagyon éles a verseny” – mondta Takács Péter, a budapesti fordulót rendező Darts Event ügyvezetője.

A European Tour ugródeszka lehet a legmagasabb szint felé, de nem magától értetődő az sem, hogy valakivel meghosszabbítják a licencet, az pedig még kevésbé, hogy mindjárt három évre.

„Sok tényezőnek kell ehhez passzolni. A szervezési oldal csak egy része ennek, de szükség van a játékosok visszajelzéseire és a közönségre is, hogy növekvő sikerről beszélhessünk. Mi akkor tudunk hosszú távon gondolkodni, ha az eseményünk erős bizalmat hoz létre maga iránt, ez pedig, úgy tűnik, sikerült. Németországban is nagyon népszerű a darts, a sorozat sok állomását tartják ott, előlük és más országok elől is el kell lopnunk a show-t” – mondta Takács Péter.

Játékos és kivetített dartstábla a 2022-es European Touron – Fotó: Mónus Márton / MTI
Játékos és kivetített dartstábla a 2022-es European Touron – Fotó: Mónus Márton / MTI

A Darts Event ügyvezetője azt elismerte, hogy sok pénz kell egy European Tourhoz, de önmagában az nem lenne elég. Takács úgy látja, 2023 volt nekik az áttörés, amikor az MVM Dome-ban hat fordulóból négy közel telt házas volt. „Már a péntek is erős volt, más helyszíneken nincs ilyen szurkolói tömeg, és minden játékos úgy nyilatkozott, hogy csodálatos a helyszín. Ebben a mi munkánk is benne van, mert nagy körültekintéssel szolgáljuk ki a versenyzőket, de a fő attrakció mégiscsak a közönség szeretete. Egyedülálló az a hangulat, amit az ott lévő 4500 ember tudott teremteni a csarnokban” – mondta Takács.

Azt egyelőre ő sem tudja pontosan megfejteni, hogy a magyarok miért vannak ennyire rákattanva a dartsra, de úgy véli, hogy a Sport TV bő tíz éve elkezdett közvetítései nagyban hozzájárultak ehhez. Egy dolog viszont még hiányzik a képletből: egy olyan magyar játékos, akit rendszeresen látni lehet a nemzetközi közvetítésekben is. Idén ebben is volt áttörés, Major Nándor éppen Budapesten nyert első magyarként főtáblás European Tour-meccset, de ez még nem mindennapos.

Takácsék ezen egy hazai pénzdíjas versenyrendszerrel változtatnának. Szerintük ha itthon többször meg tudnak éles helyzetben mérettetni, és még pénzt is nyerhetnek a legjobbak, akkor ki tudnak alakítani egy olyan hátteret, ami segíthet a továbblépéshez, a rendszeres nemzetközi szerepléshez. A természetes módon kiválasztódott legjobbakat pedig érdemes lehet egyénileg menedzselni. A Darts Event ügyvezetője úgy látja, itthon négy-öt olyan játékos van, aki amellett, hogy tehetséges, rendelkezik a megfelelő tapasztalattal, tudással és elkötelezettséggel, hogy lehessen belőle nemzetközileg is jegyzett játékos. Ők jó pénzügyi háttérrel két-három év alatt elérhetik a világelitet.

A háromszoros világbajnok Michael van Gerwen bevonulása a budapesti versenyen – Fotó: Darts Event
A háromszoros világbajnok Michael van Gerwen bevonulása a budapesti versenyen – Fotó: Darts Event

„Magyarországon már egy olimpiai bronzérem miatt is hajlamosak vagyunk fanyalogni. Ha egy top 30-as dartsjátékosunk lenne, aki évente párszor képernyőre kerül, az nem ütné át a falat, hiába óriási dolog sportszakmailag. Top 10-es magyar játékosra van szükségünk, aki egy világbajnokságon betör a köztudatba, és aztán rendszeresen szerepel” – mondta Takács Péter.

Szerintük nem alulról kell építkezni, hanem a profi darts megerősítése ránthatja magával az amatőr közeget is.

„A darts egy olcsó, koncentrációs készséget fejlesztő sportág, ami kikapcsolódási és kitörési lehetőséget is jelent a mozgásszegény környezetben. A fiatalok állandóan képernyő előtt ülnek, a globális felmérések azt mutatják, hogy egyre kevésbé tudnak koncentrálni. A darts ezen is változtathat” – mondta Takács.

Takács úgy gondolja, hogy Budapest akár két magas szintű dartsversenyt is elbírna, ezért azon dolgoznak, hogy a Pro Tourba is bekerüljenek. „Az ajtó résnyire, de talán két lábfejnyire is nyitva van, de ahhoz, hogy belépjünk, szerencse is kell. Elég zárt világ ez. Varsó például úgy tudott World Series-eseményt szervezni, hogy egy másik helyszín visszalépett. De az is szempont volt, hogy a lengyeleknek van egy Premier League-szintű játékosuk. Előbb-utóbb Magyarországon is meglesz az a feltételrendszer, hogy továbblépjünk.”

A Hungarian Darts Trophy sajtótájékoztatója. A kép jobb szélén Takács Péter, a Darts Event ügyvezetője – Fotó: Vörös Nándor
A Hungarian Darts Trophy sajtótájékoztatója. A kép jobb szélén Takács Péter, a Darts Event ügyvezetője – Fotó: Vörös Nándor

A már itt megfordult versenyzők általában jó véleménnyel vannak Budapestről és a szervezésről. Michael van Gerwen szereti belevetni magát a pesti éjszakába, de Gerwyn Price-szal is lehetett már hamburgerezés közben találkozni, ezeket az élményeket pedig rendszeresen megosztják a közösségi médiában. Takács arról is beszélt, hogy sok aprósággal teszik nekik komfortosabbá a versenyt, sokat számít az, hogy csak a játékukra tudjanak koncentrálni. Az a céljuk, hogy a lehető legkevesebbet kelljen a dartson kívül mással foglalkozniuk. Ezért nem mindegy, hogy milyen a szálloda és a helyszín közötti transzfer, hogyan vannak kitáblázva a csarnokban az általuk használt helyiségek és útvonalak, milyen a hőmérséklet és a fény, és hogy a kezébe nyomják-e egy játékosnak a kedvenc frissítőjét.

Bár a legtöbb világsztár járt már Budapesten, azért még mindig vannak nagyon érdekes személyiségek, akiket itthon is be lehet mutatni. A 2024-es világbajnokság kétségkívül legnagyobb szenzációját a 16 éves Luke Littler jelentette, aki egészen a döntőig menetelt, klasszisokat kiejtve. Érte sokan megmozdulnának, a Darts Event is érdeklődik iránta.

„Azt a 16 éves srácot mindenképpen szeretném idehozni, mert Luke Littlert nagyon szerette a magyar közönség. Már többen is kérdezték, hogy itt lesz-e. Én is rettentően szeretnék megismerkedni vele. Elsőre ellenőrizném a születési anyakönyvi kivonatát is, mert hihetetlen érett módon játszik, és az is megér egy misét, hogy milyen elkötelezett. Ismerek pár világsztárt, de ő hozzájuk képest is különleges. A játékjoga meglesz, hogy eljöjjön ide, de kérdés, hogy mire akar fókuszálni a versenyévadban. Mi már felvettük a kapcsolatot vele, hogy Budapest szerepeljen a versenynaptárban. Van a tarsolyunkban egy-két hatásos ötletünk, hogy mivel csábítsuk ide” – mondta Takács Péter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!