Humphries nyerte a dartsvilágbajnokságot, a 16 éves Littler a végén nem bírt vele

Legfontosabb

2024. január 3. – 21:08

Humphries nyerte a dartsvilágbajnokságot, a 16 éves Littler a végén nem bírt vele
A 16 éves Luke Littler a darts-világbajnokság döntőjébe verekedte magát – Fotó: Tom Dulat / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A PDC-dartsvilágbajnokság egy sokáig szoros meccsen Luke Humphries javára dőlt el. Az esélyesként érkező angol játékos 7-4-re győzte le a 16 éves Luke Littlert, aki veresége ellenére is a sportág nagy sztárjává vált az elmúlt hetekben.

Az már korábban eldőlt, hogy 2024-ben új világbajnoka lesz a dartsnak, miután a korábbi győztesek már elvéreztek. A döntőbe már a vb előtt is nagy favoritnak tartott Luke Humphries került, akivel a sportág új felfedezettje, a 16 éves Luke Littler küzdött meg a bajnoki címért a londoni Alexandra Palace-ban.

Az elmúlt napokban mindkét dartsos nagyon magas színvonalon játszott, Littler az elődöntőben a 2018-as világbajnok Rob Crosst iskolázta le, 106,05-ös háromnyilas átlagot hozott, amit csak egy nagyon szűk kör tudott eddig a vb-ken. Az elődöntős győzelmével a világranglista első helyére ugró Humphries még ezen a téten is tudott emelni, Scott Williamst 6-0-val ütötte ki, miközben 108,74-es átlagot dobott. A két játékos az egész vb-n nagyon hasonló teljesítmény nyújtott, Littler összátlaga 103, Humphriesé 101, mindketten ötven-ötven 180-as kört dobtak, mindkettejüknek tizenegy-tizenegy 100 fölötti kiszállójuk volt. Humphriesnek volt azért nehéz pillanata, a legjobb 16 között Joe Cullenn-nek két meccsnyila is volt ellene, de aztán megúszta a kiesést.

Littler kora miatt még alig tudott a felnőttek között versenyezni, de érettségét és kivételes képességeit már az eddigi fordulókban is bizonyította. Igazán nagy krízisben eddig még nem volt, és Humphries is azt mondta, ha az elődöntő hangulata és tétje nem nyomta agyon a 16 éves játékost, akkor a döntőben sem fenyegeti ilyen veszély. Humphries éppen ezért arra számított, hogy csak a legjobb teljesítményével nyerhet, és minden idők egyik legnagyobb döntőjét fogják játszani.

Ha esetleg még nem nézett dartsot, itt egy kis segítség

A játékosok célja az, hogy 501 pontról lefelé indulva elérjék a nullát. A táblán 1 és 20 közötti pontértékű körcikkek vannak, és mindegyik körcikkben van duplázó és triplázó sáv. A tábla közepébe dobva 25, illetve 50 pont érhető el, az utóbbi az úgynevezett bull. A játékosok csak úgy nullázhatnak, szállhatnak ki, ha valamelyik szám dupláját dobják meg. A dartsosok egymás után három nyilat dobnak, egy körben maximum 180 pontot (3x3x20 pont) tudnak elérni. Ha ez sikerül, a közönség és a közvetítők indokolatlanul nagy ovációban törnek ki. Ennél már csak akkor őrülnek meg jobban, ha valaki kilenc nyílból éri el a nullát, ez viszont elég ritka.

A világbajnokság döntőjében hét nyert szettig tart a küzdelem, egy szettnek pedig akkor van vége, ha valamelyik játékos három leget (ez nagyjából olyan, mint a teniszben a gém) nyer. A játékosok felváltva kezdik a legeket, értelemszerűen annak van nagyobb esélye előbb nullázni 501-ről, aki először dob. Aki másodikként jön, a szakzsargonban hátsó pályáról dob. Kisebb bravúr, ha valaki így rabol leget – maradva a tenisznél, ez ahhoz hasonló, mint amikor elveszik az adogatótól a gémet.

A döntő szettről szettre

A mérkőzést Littler kezdhette, mivel a meccs előtti bullra dobást ő nyerte.

Littler–Humphries 0-1 (1-3)

Az első leg első két körében egyik dartsos sem brillírozott, Humphries a 120-as kiszállóját nem tudta megoldani, Littler utána egy dupla 20-szal elvitte a leget. A másodikban Humphries jól dobta a tömeget, és a döntő első 180-asát is összehozta. Nagy volt közöttük a különbség, így több dobással is rámehetett a kiszállóra. Harmadikra össze is jött neki. A harmadik leg mindkettejüknek nehezen indult, Humphries talált előbb magára, és hátsó pályáról nyert is. A negyedik legben is ő volt fölényben, és a befejezés is sikerült neki.

Littler–Humphries 1-1 (3-2)

Humphries kezdte a második szettet, és gyorsan le is zárta az első leget, míg Littler továbbra is kereste magát, nem nagyon jöttek össze neki a triplák, emiatt az átlaga is 90 alatt maradt. Legnyila mégis volt neki, miután ellenfele hibázott, de nem talált bele a bullba, Humphries pedig javított, nyerte a második leget is. Littler ezután kezdett magára találni, dobott 180-at is, és miután mindketten elhibázták a kiszállójukat elsőre, másodjára már nem hibázott. A következő legben is magabiztosan játszott, és egy magas, 142-es kiszállóval egyenlített. Az ötödik legben is ő dominált, és egy szép 120-as kiszállóval el is vitte a szettet.

Littler–Humphries 1-2 (2-3)

A harmadik szettben Littler kezdett, és hozta is az első leget. Humphries némileg elbizonytalanodott, gyenge köröket hozott, így Littler hátsó pályáról nyerte a következő leget is. A harmadik legben 70-ről próbált kiszállni, de a dupla 8-at elrontotta, Humphries pedig szépíteni tudott. A negyedik legben már kezdett visszatérni, 116-ról szállt ki, és jöhetett a döntő leg. Humphries gyorsan lement kiszállóra, elsőre elrontotta, nem talált a bullba, utána viszont javított, és elvitte a szettet.

Littler–Humphries 2-2 (3-1)

A negyedik szettet Humphries gyengén kezdte, Littler egyből brékelte. A második legben mindketten szenvedtek a kiszállózással, végül Littler betalált. A harmadik leg is pocsékul indult Humphriesnak, de végül el tudta vinni. A negyediket Littler egy 180-nal indította, 90-ről próbált meg kiszállni, de két nyilat is elszórt rá. A következő körben aztán már javított, és dupla 4-gyel nyerte a leget és a szettet is.

Luke Humphries a PDC-vb döntőjében – Fotó: Tom Dulat / Getty Images
Luke Humphries a PDC-vb döntőjében – Fotó: Tom Dulat / Getty Images

Littler–Humphries 3-2 (3-1)

Az ötödik szettet Littler 180-nal nyitotta, majd a leget 16-os kiszállóval zárta le. Humphries is 180-nal kezdte saját legjét, majd rátolt egy 140-es kört. Littler még kiszállóra sem ment le, amikor ő már 60-ról lezárta a leget. A harmadik leget Littler nagy szenvedéssel hozta össze, a dupla 8-at csak negyedjére dobta meg, ehhez persze az is kellett, hogy Humphries elszúrjon egy könnyű kiszállót. A negyedikben is ő dominált, Humphries formája megint visszaesett.

Littler–Humphries 4-2 (3-0)

A hatodik játszma elején tovább tartott Humphries hullámvölgye, nagyon magasan maradt, amikor az első leget Littler lezárta hátsó pályáról. A következő mindkettejüktől jött egy 180-as kör, sőt Humphries még egyet dobott. A kiszállóját aztán elszúrta, Littler pedig büntetett. Mintha semmi nem akart volna neki összejönni, a következő legben az egyik tripla 20-ban lévő nyilát kiütötte a következővel, sok pontot bukva ezzel. Végül kapott esélyt a legre, de 80-ról nem sikerült a kiszállója. Littler is küszködött ezzel, de negyedikre csak összejött neki.

Littler–Humphries 4-3 (2-3)

A hetedik szettben Humphries sebességet váltott, 170-es kiszállóval rabolt leget, majd jöttek továbbra is a magas pontszámú körök. Tizenhatról három nyíllal sem tudott kiszállni, elúszott egy neki kinéző leg. A következőt némi nehézségek árán behúzta, 2-1-re ment el ezzel. Littler nem törte meg a sormintát, hátsó pályáról, 122-ról kiszállva nyerte a következő leget. Esélyt kapott az ötödik leg megnyerésére is, de a dupla 2-re dobott nyila célt tévesztett, Humphries viszont betalálta a dupla 14-be, és ezzel életben tartotta világbajnoki reményeit.

Littler–Humphries 4-4 (1-3)

A szünet után gyenge köröket láttunk mindkét döntőstől, Humphries talált magára előbb, vitte is az első leget. A másodikban is jól dobta a tömeget, és ezúttal a kiszállóval sem volt gondja. A harmadikban Littler 121-ről próbált kiszállni, de a végén elhibázta a bullt, Humphries 74-ről sem tudott nyerni, így végül Littler szépített. A negyedik legben is 121-ről dobhattak kiszállót, és Humphries most meg is csinálta, a bullba találva egyenlített.

Littler–Humphries 4-5 (2-3)

Egy újabb szünet után újra gyenge rajtot vettek mindketten, Littler volt jobb helyzetben, de Humphries 108-ról kiszállva elvitte a leget. Amit aztán lemásolt, hiszen a következőt is ugyanígy nyerte, tripla 19, 19, dupla 16 kombót dobva. A harmadik legben egymás után jöttek a 180-ak, majd Littler dupla 3-mal kiszállva szépített. Humphries megint egy jó lehetőséget szalasztott el, 16-ról nem tudott nullázni, mind a három nyilát mellé dobta, Littler aztán 71-ről kiszállt, és egyenlített. A döntő legben megint Humphries volt ponterősebb, és 36-ról meg tudta oldani a kiszállóját, és hosszú idő után újra vezetett a meccsen.

Littler–Humphries 4-6 (1-3)

A tizedik szettben Littler egy magas kiszállóval nyerhette volna az első leget, de utolsó nyila nem ment bele a bullba, Humphriesnak így könnyű dolga volt. Littlert ez nem hatotta meg igazán, a következő leget 170-es kiszállóval nyerte. A harmadik legben is magas kiszállóval próbálkozott, de nem jött össze neki, Humphries ezt kihasználva közelebb került a szettgyőzelemhez. Újra remekül dobta a tömeget, és behúzta a következő leget is.

Littler–Humphries 4-7 (2-3)

A tizennegyedik szett Littler részsikerével indult, Humphriesnak több idő kellett ahhoz, hogy magas pontszámú köröket dobjon. A második legben ezt tökéletesen hozta, és egyenlített is. Littler némi bizonytalankodás után hozta saját kezdését, a szettben nála volt az előny. A következő leget kicsit elengedte, Humphries egyenlített, de nagyon közel került a győzelemhez, egyetlen legre. Littler jól kezdett, de Humphries 180-nal ott volt a nyakán. Ő 125-ről próbált meg kiszállni. Egymás után dobott két bullt, majd egy 9-est. Littler kezében maradt a döntés, 28-ról kellett volna kiszállnia, a dupla 14-et elhibázta, csak a szimpla jött össze neki, majd két nyilat elszórt a dupla 7-re is. Humphriesnak így három nyila maradt a dupla 8-ra. Az első kísérletét elhibázott, de a második már világbajnoki címet ért neki.

„Tényleg nem tudom szavakba önteni, hogy hogyan érzem magam. Egész nap az elmém mélyén azt gondoltam: »Nyerd meg, mert hamarosan ő (Littler) fogja dominálni a darts világát!« Hihetetlen játékos, kérlelhetetlen. Nagyon büszke vagyok a teljesítményemre, ugyanakkor egy kicsit fáradtnak is éreztem magamat” – nyilatkozta Humphries a győzelme után. Szerinte ma neki kellett nyernie, de úgy érzi, Littler sokszor lesz még győztes.

„Nem hazudhatok, az utolsó dupla 8-asnál őrülten remegett a kezem. De aztán valahogy bejött, nagyon szerencsés vagyok. Most világbajnok és világelső vagyok. Ennél többet tényleg nem kérhetek” – összegzett Humphries.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!