A darts csodagyereke egy korábbi világbajnok kiejtésével írta tovább meséjét a vb-n

2023. december 30. – 23:54

A darts csodagyereke egy korábbi világbajnok kiejtésével írta tovább meséjét a vb-n
Luke Littler még meg sem született, amikor Raymond van Barneveld már világbajnok volt – Fotó: Tom Dulat / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A tét egyre nagyobb, de egyelőre nagyon jól bírja az idegek játékát a 16 éves Luke Littler, aki egy korábbi világbajnok legyőzésével már a legjobb nyolc között van a PDC-dartsvilágbajnokságon.

Littler eddigi teljesítménye is meglepő volt, de a nyolc közé jutásért már egy igazi legendát, Raymond van Barneveldet kellett legyőznie a négy nyert szettig tartó mérkőzésen. Az 56 éves hollandnak jóval nagyobb rutinja van, mint ellenfelének, a PDC-nél 2007-ben volt világbajnok, míg a másik szervezetnél, a WDF-nél négyszer nyert világbajnokságot. Ezek mellett nyert még egy halom versenyt, és ha pályája csúcsán már túl is van, azért inkább ő tűnt az esélyesebbnek. Littler olyan fiatal, hogy nem is láthatta Van Barneveld 2007-es világbajnoki győzelmét, mert 21 nappal azután született.

Littler szombaton egyszerűen lesöpörte ellenfelét. Az első szettben Van Barneveld csak egy leget tudott nyerni, és a második szettben is 3-1-re győzött 16 éves ellenfele. Ha kicsit küszködősebben is, a harmadik szett is Littleré lett, és már csak egyetlen játszmára volt a győzelemtől a nagyon jó, száz feletti körátlagokat produkáló angol.

A negyedik játszmát nagy nehezen megmentette a kicsit feljavuló holland. Az ötödikben is szorosat játszottak, de 2-2 után végül megint Littler volt stabilabb, nem nagyon ingatta meg semmi, olyan fókuszált maradt, mintha évek óta az Alexander Palace közönsége előtt dobálna. Összesítésben 4-1-re nyerte a szetteket, és már a legjobb nyolcban van.

Littler a legjobb négy közé jutásért az északír Brendan Dolannal játszik, aki egy másik nagy legendát, a skót Gary Andersont ejtette ki. Dolan megszenvedett a kétszeres világbajnokkal, 4-3-ig ment el a meccs. Anderson gyengén kezdett, Dolan kétszettes előnybe került, amikor kezdett visszakapaszkodni a skót. Dolan közel volt a harmadik szett megnyeréséhez is, de nem jött össze neki a dupla 16, Anderson pedig megnyerte a leget, majd a szettet is behúzta 3-1-re. Úgy tűnt, hogy ezután már legyűri Dolant, 3-2-re módosította az állást, és már csak egy szettre volt a továbbjutástól.

Az északír egyenlített, majd egy meglehetősen feszült, sok hibával járó szett következett. Anderson 2-1-es legállás után az életben maradásért dobott, jól is kezdett, de a dupla 10-es kiszállóját elrontotta, így Dolan kezében volt a döntés. Nem tudott élni vele, egymás után a dupla 12-öt és a dupla 6-ot is elrontott. Andersonnak három nyila volt az egyenlítéshez, de egyikkel sem találta el a dupla 5-öt. Dolanon volt újra a sor, aki megbirkózott a dupla 3-assal, és ezzel tovább is jutott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!