A neve Atom, csak 16 éves, és éppen felforgatja a darts világát

2023. december 27. – 21:15

A neve Atom, csak 16 éves, és éppen felforgatja a darts világát
Luke Littler 16 éves kora ellenére már három meccset nyert a PDC dartsvilágbajnokságon – Fotó: Warren Little / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A legjobb 16 közé jutott a dartsvilágbajnokság legfiatalabb résztvevője. Luke Littler a harmadik fordulóban is lehengerlően játszott, simán, 4-1-gyel kiejtette a kanadai Matt Campbellt.

Littler tanári játékot mutatott be, az első szettet mindjárt besöpörte, egyetlen leget sem adott, Campbellnek nyerő helyzetben is gondjai voltak a kiszállókkal, majd a második szettben sem ingott meg. Egymás után dobta a 180-as köröket, nem úgy tűnt, hogy a kanadainak bármi keresnivalója lehet ellene. Az első két szettben 82,52-es átlaga volt Campbellnek, míg Littler 100 fölött maradt.

Az angol srác lendületét Campbell a harmadik szett első legjében tudta megtörni, majd a másodikban is nyerni tudott. A kanadai a szettért dobhatott, de kétszer is elrontotta a kiszállót, Littler pedig büntetett. A negyedik leget is besöpörte, majd a döntő legben egyből 180-nal nyitott, majd egy 140-et dobott rá. A kiszállóikat mindketten elrontották, végül Littler megoldotta a sajátját, és összesítésben 3-0-ra vezetett.

A negyedik szettben Campbell vitte el az első leget, de Littler gyorsan egyenlített. A harmadik legben nagyon megszenvedett a győzelemért. A következő legben talán túlzottan lazán játszott, nagyon gyenge köröket dobott, Campbell is versenyben maradt, 2-2-re alakult az állás a szettben. A döntő legben Littler a bullra dobott, hogy kiszálljon, de nem találta el, míg Campbell 120-ról megoldotta a befejezést. A kanadai szettet rabolt, és játékban maradt.

Luke Littler már nyolcévesen is kocsmákba járt dartsozni – Fotó: Andrew Redington / Getty Images
Luke Littler már nyolcévesen is kocsmákba járt dartsozni – Fotó: Andrew Redington / Getty Images

Az ötödik szettben Littler egy nagyszerű befejezéssel, hátsó pályáról vitte el a leget, ezúttal összejött neki a bullos kiszálló, Campbell láthatóan le is fagyott ettől. A második leget viszont már ő uralta, a harmadikban Littler szépen kerekített le 100-ra, majd hidegvérrel szállt ki, újra egy legre volt a végső győzelemtől. Ezúttal már be is tudta fejezni a meccset, hiába rontotta el az első kiszállóját. A következő meccsén egy igazi legendával, Raymond van Barnevelddel játszhat, már ha a holland legyőzi Jim Williamst.

A 16 éves Luke Littler a dartsvilágbajnokság egyik nagy felfedezettje. A jóllakott napközisnek kinéző versenyző fiatal kora ellenére eddig stabil játékot hozott, és bejutott a torna harmadik körébe.

Hogy erre a szinte eljusson, korán kellett kezdenie a játékot. Saját bevallása szerint másfél éves volt, amikor először dobált, persze ekkor még csak mágnestáblán játszott, de négyéves korától már fémhegyű nyilakat is hajigált. A darts kocsmasport, és ebből is nagyon hamar ízelítőt kapott. A BBC-nek adott nyilatkozata szerint 8-9 éves volt, amikor Warrington kocsmáit járta szüleivel, és hetente négyszer-ötször játszott is.

A szakértők istenadta tehetségű játékosnak tartják, és ez már eredményeiben is megmutatkozott, mielőtt a londoni Alexandra Palace-ba ment a felnőtt-vb-re, már kétszeres junior világbajnok volt.

A korával mindjárt betalálta őt a közönség, többször énekelték neki, hogy: „Reggel iskolába mész.” Littler már otthagyta az iskolát, de nem haragudott meg a szurkolókra.

A vb első körében Christian Kistet győzte le az Atom (The Nuke) becenéven futó dartsos, és ezzel ő lett a PDC-vb történetének legfiatalabb meccset nyerő játékosa. Littler a második fordulóban is brillírozott, az UK Champion győztesét, Andrew Gildinget 3-1-gyel ejtette ki. Ezzel egyébként 25 ezer fontot is nyert. Eközben egy másik rekordot is felállított, vb-újonc még sosem dobott olyan magas átlagot (106,12), mint ő.

Littlert már a darts legnagyobb legendája, Phil Taylor is méltatta, és a háromszoros világbajnok Michael van Gerwenhez hasonlította. A 16 éves játékos nehezen is tudott mit kezdeni azzal, hogy az idoljaihoz hasonlítják.

Bár a darts már rég kitört a kocsmák világából, és nem félrészeg játékosok dobálnak a pódiumon, azért az alkohol még jelen van a sportágban, egyesek isznak a színfalak mögött. Littler hivatalosan még nem is vehet alkoholt, és a józanságát az előnyei között tartja számon.

„Nyilvánvaló, hogy én nem iszom, és ez nagy előny azokkal a profikkal szemben, akik isznak, aztán fájó fejjel ébrednek, miközben én jól vagyok reggel” – mondta a 16 éves játékos, aki így győzelmeit sem kocsmában, hanem csak gyorséttermekben tudta megünnepelni. Első győzelme után egy kebabot tolt magába, a második után pedig egy KFC-be ment.

Littler a magyar dartsrajongóknak sem lehet ismeretlen, 2022-ben a Budapesten rendezett WDF ifjúsági Európa-kupán négy érmet is bezsebelt, nyert egyéniben, csapatban és összetettben is, míg párosban harmadik lett.

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!