Rakonczay Gábor újra elindult, hogy átevezze az Atlanti-óceánt

2023. december 23. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

Rakonczay Gábor újra elindult, hogy átevezze az Atlanti-óceánt – számolt be erről szombaton a Facebook-oldalán. „Helyi idő szerint 05:00-kor elindultam… És ezzel megkezdődött a közel 3 hónapnyi lapátolás, keresztül az Atlanti-óceánon, az antiguai English Harbourig” – írta az extrém teljesítményekre vállalkozó sportoló.

Rakonczay ezúttal is egyedül vágott neki a több mint 5600 kilométeres útnak, amit a tervei szerint 70-90 nap alatt teljesíthet. A pontos helyzetét ezen a frissülő térképen lehet nyomon követni.

Novemberben arról számolt be, hogy átépítette a 2012-es szóló óceán átkenuzás során használt hajóját, a Vitézt, amit át is keresztelt 42-re. „Az eredetileg Fa Nándor által épített és már eddig is sokmindent megélt járgányt, (akivel anno 77 napig együtt küzdöttünk az Atlanti-óceánon) most a múltjához méltóan átépítettem/felújítottam. Új kabint, új tőkesúly és kormány rendszert, új bordaszerkezetet és tároló rekeszeket, meg persze új szerelvényezést kapott. Gyakorlatilag a 2012-es 77 napos útnak a tapasztalatai alapján kapott a hajó egy nagygenerált.

(…) Szóval a 42-vel a mostani szezonban indulok Portugáliából a 70-90 napra tervezett, erősen extrémnek mondható önismereti útra, az Atlanti-óceánon keresztül, egészen a karib térségi Antigua szigetig. Ez az a hely, ahova 2007-be és 2012-ben is megérkeztem a páros és a szóló transzatlanti evezés után” – írta.

Rakonczay Gábor kétszeres Guinness-világrekorder és többszörös óceánátkelő hajós, aki megjárta Grönlandot és az Antarktiszt, rendszeresen több száz kilométeres extrém kihívásokra vállalkozik és kétszer már átfutotta Magyarországot. 2020-ban és 2021-ben is egy átalakított SUP-pal, vagyis egy álló evezéssel hajtott szörfdeszkával akart átkelni az Atlanti-óceánon, de ezek az expedíciói nem voltak sikeresek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!