Női kézi-vb: a horvátok legyőzésével meglesz az olimpiai selejtező

2023. december 11. – 09:44

Női kézi-vb: a horvátok legyőzésével meglesz az olimpiai selejtező
Klujber Katrin gólerős játékára agy szükség lesz – Fotó: Ilyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kézilabda-válogatott elmaradt az eredeti céltól, és nem jutott be a nyolc közé az idei svéd–dán–norvég közös rendezésű világbajnokságon. A hétfő esti, 18 órakor kezdődő horvátok elleni meccsen azonban egy győzelemmel teljesen más megvilágításba helyezheti a szereplését. A horvátok legyőzésével ugyanis összesítésben a 9. vagy a 10. helyen végez, és mindenképp jogot szerez arra, hogy jövőre ott lehessen az olimpiai selejtezőn. A döntetlen a horvátoknak jó, ha nyernek, akkor ők jó eséllyel a nyolcban folytathatják, és az olimpiai esélyt is megkaparintják.

  • Így állunk most: 1. Svédország 8 pont, 2. Montenegró 6, 3. Horvátország 5, 4. Magyarország 4, 5. Szenegál 1, 6. Kamerun 0.

A női kéziválogatott 2013 óta egyszer sem jutott be a legjobb nyolcba, ami azt sugallja, valami nem működik jól a szakágban, igaz, az előző, tokiói olimpián viszont ott volt a negyeddöntőben.

Az olimpiai esély megteremtéséhez most meg kell verni azt a Horvátországot, amelyiket az előző két Európa-bajnokságon nem sikerült. A horvát hasonló képességű csapat, mint a magyar, ezért bizakodhatunk abban, hogy sorrendben harmadszor már nem jön vereség. A horvátok még az első fordulóban döntetlent játszottak azzal a Szenegállal, amelyiket a magyarok tíz góllal verték (30-20). A horvátok viszont egy góllal megverték azt a Montenegrót, amelyik a második élidőben szétzúzta Magyarországot.

Mindez azonban most nem számít, a válogatottnak meg kell találnia az utat a győzelemhez. Tea Pijević kapus furcsa stílusát már láthattuk Fehérváron, amikor a magyar élvonalban légióskodott. Azt is ismerjük, hogy az irányító Valentina Blažević mire képes, hogy a Párizsban játszó Camila Mičijević mennyire erős átlövő, Katarina Jezić itt volt Siófokon beállós, a stílusa nem ismeretlen.

Mivel a magyar csapat mind Montenegró, mind a svédekkel szemben a 30. és a 40. perc között játszott gyengén, és hagyta ki a ziccereit, most duplán fontos lesz ebben a szakaszban jól teljesíteni. Bár persze ez igaz az egész meccsre. Kellenek Bíró Blanka bravúrjai, Vámos Petra lendülete és pontossága, Klujber Katrin átlövései, és a szélsőgólok mindkét oldalról. És az sem lenne nagy baj, ha végre beállóból is betalálnánk, az pedig megengedhetetlen, hogy a hetesek kimaradjanak, mint például a svédek ellen három is.

Most már nincs javítási lehetőség, ha ez a meccs elmegy, akkor a 2024-es olimpiát egészen biztosan a magyar női kéziválogatott nélkül rendezik meg. A férfiak selejtezőjét majd márciusban tartják, január végén derülnek ki az ellenfelek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!