Női kézi-vb: sima vereség a svédektől, de az olimpiai selejtező még nem úszott el

2023. december 9. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar női kézilabda-válogatott második középdöntős meccsén a házigazda svédekkel találkozott Göteborgban szombat este. A magyar csapat 5–3-ra vezetett tíz perc után, mert a svédek két hetest is kihagytak, míg támadásban átlövésből és beállóból is eredményesek voltak Klujberék. Negyedóra után 7-7 lett, a svédek villámgyorsan tüntették el háromgólos hátrányukat, ebben segítségükre volt két kimaradó magyar hetes is.

Böde-Bíró Blanka kiemelkedően védett, 10-8-as magyar vezetésnél a svéd kapitány időt kért. Ez sem használt azonban, mert a támadásuk elhalt, Vámos viszont felgyorsított és szép gólt lőtt. Már a négygólos előnyért támadott a csapat, amikor Schatzl eltalálta Bundsen kapus fejét a szélről, és ezért kiküldték két percre. A svédek az utolsó pillanatban lőttek egy gólt távolról, de így is 11–10 volt a magyaroknak.

A második félidő elején emberelőnybe kerültünk, de mindkét magyar szélső hibázott, Roberts két góljával pedig a svédek átvették a vezetést. (11-12) A magyar hibákat könyörtelenül büntették a hazaiak, és máris 12-14 lett, Golovin Vlagyimir időt kért.

A  41. percben már 13–17 volt, nagyjából az történt, ami Montenegró ellen hétfőn, egy hosszú üzemzavar, különösen védekezésben. Bundsen kapus védések sorát mutatta be, jól olvasta a gondolatokat, bár többször nem is volt igazán nehéz dolga a hárításkor.

A 45. percre már 14–19-re módosult az állás, és a hajrában megint csak az volt a kérdés, hány góllal nyernek a svédek. Albek Anna távoli bombái segítettek abban, hogy szoros maradjon az állás. A 22–26-os végeredményt Vámos Petra hatodik gólja után Roberts állította be.

A vereség mértéke egyáltalán nem mindegy, mert a negyeddöntő ugyan elúszott – 2013 óta nem volt a csapat a nyolc között –, az olimpiai esély még nem. Hétfőn ugyanis a horvátok ellen egy győzelemmel összejöhet a csoport harmadik helye, ami az összesítésben elég lehet a kilencedik helyre. Ez a pozíció pedig olimpiai selejtezőre jogosít. A tét nem lesz kicsi, mert ha a horvátok nyernek, akkor ők játszhatnak az olimpiáért.

„Volt egy szakasz a második félidőben, amikor megvoltak a helyzetek, de nem sikerült befejezni és gólra váltani, utána szépen lassan elfogytunk. Megadtuk a lehetőséget a svéd válogatottnak, hogy elkezdje élvezni a játékot, utána már minden sikerült nekik, nekünk pedig még akkor is kimaradtak a helyzetek” – értékelt a kapitány, Golovin Vlagyimir.

Az öt gólt szerző Albek Anna a mérkőzés utén azt mondta, hogy nem így tervezték a második félidő elejét, amikor fordított és elhúzott a társházigazda. „Úgy akartunk kijönni a második félidőre, hogy továbbra is domináljuk a játékot az egész mérkőzésen úgy, ahogy az elsőben tettük. Talán túl friss volt bennünk a Montenegró elleni második félidő kezdete” – utalt a csoportkör záró meccsére.

Az első félidőben remekül védő csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka szerint is megismételték a Montenegró elleni meccset. „A helyzeteink ugyanúgy megvoltak, a védekezésünk is összeesett, én sem tudtam a második félidőben olyan teljesítményt nyújtani, mint az elsőben, a második félidőben nem tudtuk azt hozni, amit kellett”.

  • Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 2, Vámos 6, Papp, Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 2, cserék: Klujber 3, Pásztor, Simon, Albek 5, Márton 1, Töpfner
  • A csoport állása: 1. Svédország 8 pont, 2. Montenegró 6, 3. Horvátország 5,  4. Magyarország 4, 5. Szenegál 1, 6. Kamerun 0.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!