Női kézi-vb: ijesztő rövidzárlat Montenegró ellen, távolodik az olimpia

2023. december 4. – 22:06

Másolás

Vágólapra másolva

A női kézilabda-világbajnokság hétfői, utolsó csoportmeccsét Magyarország elveszítette Montenegróval szemben. Folytatás a középdöntőben a svédek és a horvátok, majd várhatóan Szenegál ellen, de a csapat sorsa már nem a saját kezében van.

A két magabiztos és kötelező győzelem – Paraguay valamint Kamerun – után egy sokkal nehezebb feladat, az előző Európa-bajnokság bronzérmese, Montenegró várt a női kézisekre. A sorsolás pillanatában már tudni lehetett, hogy ez az első kulcsmeccs az olimpiai selejtezőt jelentő negyeddöntő felé, már csak azért is, mert egy győzelem szárnyakat adhat a folytatásra. Montenegró stílusa a múltban nagyon nem feküdt a mieinknek, a 2019-es vb-n is ők nyertek. És most is.

Az ellenfél kezdett jobban, 3-1-re elléptek, de Schatzl a szélről, Vámos pedig középről kiegyenlített. Mugosa és Simon Petra találatai után Lukács a szélről megtalálta a hosszú sarkot, és a 17. percben először vezetett a magyar csapat (5-4). Vámos egy betörés után, emberhátrányból is eredményes volt, noha a montenegróiak védekezése kifejezetten kemény és jól szervezett volt. Mivel sok technikai hibát követtek el mindkét oldalon a játékosok, így a 20. perc végére is 6-4-et mutatott az eredményjelző.

A különbség még eggyel nőtt a félidőre, mert Brnovic ugyan beállóból pontosan lőtt, a magyar oldalon Klujber és Papp értékesítette a helyzeteit. Böde-Bíró szenzációs védéseket mutatott be a kapuban, a lövések felét hárította, amivel komoly tartást adott a társainak. 10-7-tel vártuk a jó folytatást, de a második félidő rémálommá vált.

A fordulás után a másik kapus, Batinović percei következtek, négy labdát fogott egymás után – védekezést is váltottak –, így pillanatok alatt 11-11 lett az állás, meglehetősen gyorsan elolvadt az előny. A 39. percben már Montenegró vezetett, mert a magyar védelemből eltűnt az agresszivitás, a tervszerűség, és a labdaeladások támadásban a legrosszabbkor jöttek. Brnovič viszont nagyon élt, és máris 11-14 lett, a lejtmenetet Golovin időkérése sem tudta megállítani.

12 perces dermesztő gólcsend után Vámos végre betalált. Kezdődhetett a hosszú rövidzárlat utáni talpra állás, mert volt még hátra egy teljes negyedóra. Böde-Bíró védett, Papp pattintása a felső sarokban landolt, de a fonalat nem tudták elkapni újra. Mivel Mugosa a heteseit hibátlanul értékesítette, az utolsó tíz perc 14-17-ről indult, és ekkor már érezni lehetett, csak a csoda segíthet.

Pavicevic a szélről betalált, Golovin időt kért, de nem sikerült rendezni a sorokat a folytatásra, mert Brnovicot egyáltalán nem sikerült tartani, és nyilván tudatosan játszották is meg őt a hatoson. Grbic lövései is bejöttek. A hajrában már csak az volt a kérdés, sikerül-e szűkíteni a különbséget – Juhász remekül szállt be, csak későn –, mert minden gólnak jelentősége lehet a folytatásban.

Nem sikerült, 24-18 lett oda. A házigazda svédek, majd a horvátok következnek a középdöntőben, és várhatóan Szenegál.

„A második félidő első 10 perce meghatározta a meccset és a végeredményt. Amikor emberelőnyben sem sikerült gólokat lőni, és sorra kaptuk. Montenegró lelassított bennünket, nem tudtunk indulni, sok technikai hibát követtünk el. Nem volt meglepetés tőlük, erre készültünk, de a beállót nem tudtuk semlegesíteni. Akartak, küzdöttek a lányok, így alakult” – így értékelt Golovin az M4-nek.

Montenegró–Magyarország 24-18 (7-10)
Magyarország: Böde-Bíró – Győri-Lukács 3, Klujber 2, Vámos 3, Bordás, Kuczora 1, Szöllősi-Schatzl 1, cserék: Papp 3, Simon 2, Pásztor 1, Debreczeni-Klivinyi, Füzi-Tóvizi, Töpfner, Márton, Szemerey, Juhász 2.

A csoport végeredménye: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Kamerun 2, 4. Paraguay 0

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!