Újabb statisztika támasztja alá Szoboszlai rendkívüli játékát

2023. december 8. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Hogy a magyar válogatott csapatkapitányából, Szoboszlai Dominikból olyan dolgok jönnek a világ legerősebb bajnokságában, amik még sok esetben a Bundesligában is rejtve voltak, nem újdonság. Már írtunk arról, hogy milyen sprintekre képes, és hogy a labda elleni játékban milyen remek adottságai vannak.

Most pedig már adatokkal is alá lehet támasztani, egy fontos mutatóban a magyar középpályás a bajnokság legjobbja. 108-szor szerezte vissza a labdát, ami a legtöbb az eddig lejátszott 15 fordulóban.

A második helyen a dán Christian Nörgaard áll a Brentfordból, a harmadikon a brazil Paqueta, aki a West Ham focistája. Előbbi klasszikus védekező középpályás, akinek a labda visszaszerzése a profiljának legfontosabb része, utóbbi már sokkal inkább támadó szellemű focista. Luiz és Lemina is hátravontabb szerepkörben játszanak az Aston Villában, valamint a Wolverhamptonban.

Annak a focifilozófiának, a gegenpressingnek, amiben Szoboszlai felnőtt a Salzburgnál és továbbfejlődött a Lipcsében, a labda visszaszerzése egy központi eleme. A labda eladását ugyanis nem bajként kell felfogni, hanem mint esélyt a gyors visszaszerzésre.

Korábbi csapattársa, Xaver Schlager nem véletlenül mondta, hogy nem látott még tízes játékost ennyit dolgozni a labda ellen. Ehhez persze tegyük hozzá, hogy Kloppnál a középpálya jobb oldalán játszik, és nem tízes szerepkörben.

Szoboszlai szerda este belőtte a Liverpool második gólját a Sheffield ellen, ami önmaga második találata is volt a bajnokságban. A második helyen álló Liverpool a Crystal Palace vendége lesz szombaton, és ha az éllovas Arsenal nem nyer a harmadik helyre fellépő Aston Villa otthonában, akkor a vezetést is átvehetik a tabellán. Az Opta friss jelentése szerint a Pool esélye a bajnoki címre 26,2 százalék, ami jelentős emelkedést mutat a szeptemberi 9,1 százalékról.

  • Az élmezőny: 1. Arsenal 36 pont (33-14), 2. Liverpool 34 (34-14), 3. Aston Villa 32, 4. Manchester City 30.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!