Korábbi edzője elárulta Szoboszlai álmát: a Liverpool vezére akar lenni

2023. november 22. – 21:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az angol bajnokság egyik legfontosabb mérkőzése, a Manchester City és a Liverpool szombati találkozója előtt mutatta be a Spíler TV azt a filmet, amit a Premier League a saját gyártású dokusorozatában Szoboszlai Dominikről forgatott. Ezt a filmet 126 országban láthatják majd, körülbelül 300 millió emberhez juthat el a magyar válogatott csapatkapitányának története.

A stáb elment arra a pályára, ahol a játékos az első lépéseit megtette, a Főnix csarnokába, Székesfehérvárra. A kis pályát palánkok vették körül, hogy ne menjen ki sehol a labda, ezzel még intenzívebb és pörgősebb legyen egy edzés.

„2007-től 2015-ig itt játszott, soha nem edzett nagy pályán”

– állapította meg az apuka, Szoboszlai Zsolt. Harmadmagával azért alapította ezt a klubot, mert másként akarta a futballt oktatni, ahogy az addig szokás volt. (Az egyik társalapító egyébként a szintén válogatott focista, Bolla Bendegúz édesapja, Bolla László.)

Dominik minden nap négy órán át edzett ezen a pályán, mert nemcsak a saját korosztályában focizott. Az apa ezúttal is elmondta, érezte, hogy a fia folyamatosan feszegeti a határait, de ettől még keményen bánt vele. Sugallta neki, ne akarjon Cristiano Ronaldo lenni, még ha ő is a példaképe. És ne akarjon se Puskás Ferenc vagy Albert Flórián lenni, hanem legyen Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai Dominik a Magyarország-Montenegró mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. november 19-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI
Szoboszlai Dominik a Magyarország-Montenegró mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. november 19-én – Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

„Sokkal szigorúbban bánt velem, mint másokkal, ezt éreztem, noha semmi rosszat nem tettem. A szülők is kérdezték, miért ennyire szigorú. Gyerekként ezt az ember még nem fogja fel, csak mostanra tudom, miért” – emlékezett vissza erre az időszakra a ma már 70 millió euróba kerülő középpályás. A korabeli videókból az is kiderült, már kicsiként is jól cselezett, kitűnően rúgott, és akkor még a 13-as mezt viselte.

Amikor a Salzburg akadémiájára került, többször feltette magának a kérdést, kell-e ez neki, mit keres ott. Előfordult, amikor magányos volt, hogy felhívta az apját, de ő sokszor csak letette a telefont, vagy annyit mondott neki, találd fel magad.

Az apa elismerte, szívtelen volt vele néha, de ezek mind kellettek ahhoz, hogy eljusson oda, ahol most tart.

Salzburgban sokszor hallotta az edzőjétől, hogy nem elég az, amit tesz. Minden nap elmondta neki az akkori edzője, Marco Rose, hogy nem elég. Fusson többet, dolgozzon még jobban. Egyszer visszakérdezett, miért nem elég, amikor keményen edz. Azt volt a válasz: „ne te érkezz utolsónak, és ne te menj el elsőnek.” Szoboszlai pedig megfogadta ezt a tanácsot.

Gulácsi Péter, Szoboszlai lipcsei csapattársa is nyilatkozott a filmben, aki azt az időszakot elevenítette fel, amikor Szoboszlai az RB Leipzigbe került, és fél évet rögtön ki kellett hagynia egy makacs sérülés miatt 2021 januárjától a nyárig. Begyulladt a szeméremcsontja, az Európa-bajnoki részvételről is le kellett mondania emiatt. A magyar kapus kifejtette, nem másokat hibáztató játékos volt ebben a kritikus periódusban, nem kérte meg az ügynökét, Esterházy Mátyást, hogy vigye el onnan oda, ahová jobban megbecsülik, hanem keményen megküzdött a helyéért.

„Van egy vele született magabiztosság benne, ez a karizma pedig nem fejleszthető. Nagyon erősen tud koncentrálni, egy okos srác, akinek a beilleszkedés is gyorsan ment.

Ha az egész középpálya előre rohan és ezzel sebezhetővé teszi a csapatot, akkor biztos lehetsz benne, hogy ő lesz az, aki elsőnek hátraér, mert olyan jól olvassa a játékot. Nagyon jó igazolás” – ezek már Jürgen Klopp, a Liverpool edzőjének szavai voltak.

Szoboszlaihoz is eljutottak azok a hangok, hogy ez nagy ugrás lesz, jó, jó, hogy oda szerződik, de úgyse fog játszani. Őt azonban csak motiválta ez, dacot váltott ki belőle, még több munkára ösztönözte. Egy olasztól, spanyoltól tudják, mire számíthatnak, neki magyarként még többet kell adnia. A karjára tetovált idézetről – „A tehetség isteni áldás, de akarat és alázat nélkül mit sem ér” – most annyit mondott, hogy amikor olvasta a klublegenda, Steven Gerrard szavait, akkor azt érezte, róla beszél.

Szóba került az is, hogy a norvég Erling Haalandban (a City középcsatárával Salzburgból ismerik egymást) és benne is van egy kis arrogancia, de ettől higgye el mindenki, hogy mindketten csapatemberek.

Marco Rossi arról beszélt, hogy a játékosok döntötték el, ki legyen Szalai Ádám után a csapatkapitány. Még csak 22 éves volt, de az idősebbek is azt gondolták, ez a legjobb lépés.

„Az az álma, hogy a Liverpool vezére legyen, és tudom, hogy ez valóra fog válni. A legjobbkor, a legjobb helyen találkoztak Klopp-pal”

– jelentette ki határozottan Marco Rose. Azt is hozzátette, hogy szereti és inspirálja, ha nagy a felelősség. Nem fogja visszavetni az a tudat, hogy ő a nemzet reménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!