A korrupciós botrányba belebukott Sepp Blatterrel találkozott Orbán Viktor

2023. november 21. – 18:15

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a FIFA egykori bukott elnökével, Sepp Blatterrel találkozott kedden Zürichben. „A miniszterelnök és a sportvezető kötetlen beszélgetést folytatott közös szenvedélyük, a labdarúgás helyzetéről és legutóbbi eseményeiről” – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A most 87 éves Sepp Blatter 1998-tól 2015-ig volt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) teljhatalmú elnöke. Regnálása idején a FIFA óriási befolyásra és bevételekre tett szert, miközben az egész szervezetet átszőtte a korrupció. Ez leglátványosabban a világbajnokságok odaítélésénél öltött testet, Blatter elnöksége alatt kapta meg egyszerre a vb-rendezés jogát Oroszország és Katar.

2015 májusában, közvetlenül a zürichi FIFA-kongresszus előtt letartóztatták a FIFA 9 vezető tisztségviselőjét, köztük két alelnököt is. Annak ellenére, hogy Blattert a kongresszuson újabb négy évre elnöknek választották, pár nappal később bejelentette a lemondását a kirobbant korrupciós botrány miatt.

Orbán Viktor és Sepp Blatter, a FIFA volt elnöke Zürichben 2023. november 21-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Orbán Viktor és Sepp Blatter, a FIFA volt elnöke Zürichben 2023. november 21-én – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Később magát Blattert is korrupcióval vádolták, mert kiderült, hogy kiderült, hogy 2011-ben a FIFA kétmillió svájci frankot utalt át Michel Platininek, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akkori elnökének, de a kifizetés jogcímét nem tudták igazolni. Platini szerint ezt az összeget az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért kapta, és egy korábban született szóbeli megállapodás alapján fizették ki sokkal később.

A gyanú szerint viszont az éppen újraválasztásáért küzdő Blatter Platini segítségével próbálta volna meggyőzni az európai szövetségek vezetőit, hogy szavazzanak rá a FIFA-ban, és a kétmillió frank kenőpénzként szolgált. Végül a svájci bíróság 2021-ben Blattert és Platinit is felmentette a korrupció vádja alól, de ekkora már mindkettejüket évekre eltiltották a labdarúgással kapcsolatos bármilyen tevékenységtől.

Orbán Viktor és Sepp Blatter régóta közismerten jó viszonyban van egymással, a miniszterelnök 2019 őszén még vendégül is látta Budapesten a FIFA volt elnökét. Orbán nemcsak azért utazott Svájcba, hogy Blatterrel találkozzon, szerdán átfogó politikai beszédet fog tartani Zürichben, és részt vesz a svájci konzervatív hetilap, a Weltwoche által rendezett pódiumbeszélgetésen is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!