97. perces öngóllal harcolt ki döntetlent Szófiában, és jutott ki az Eb-re a magyar fociválogatott

2023. november 16. – 20:05

97. perces öngóllal harcolt ki döntetlent Szófiában, és jutott ki az Eb-re a magyar fociválogatott
A magyar válogatott tagjai a Himnuszt hallgatják Szófiában – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Helyenként ötletes, megtervezett játékkal kezdett a magyar fociválogatott Európa-bajnoki selejtezőn Szófiában, a bolgárok ellen. Ez a teljesítmény csapongóvá vált, de az utolsó percben jött a csattanó, és Petkov öngóljával alakult ki a 2-2-es döntetlen. Ezt a meccset most gyorsan felejtsük el, bár a hibákat feltétlenül ki kell elemezni. Az Eb-részvételnek viszont maradéktalanul örülhetünk.

Síri csend

– tíz perccel a kezdés előtt nyomasztó, komor, de egyben apokaliptikus csend telepedett a valaha szebb napokat látott, fokozatosan szétmálló szófiai Vaszil Levszki Stadionra. Ilyenkor valamilyen pörgős zenét be szoktak rakni, de még ezt sem tartották fontosnak. Kintről a rendőrségi szirénák szaporodó, és a füstbombák tompa zaja szűrődött be, a bolgár rendőrség vízágyúval oszlatta a bolgár drukkereket, akik előre jelezték, hogy tüntetni akarnak a bolgár elnök, Boriszlav Mihajlov ellen. (Később autókat is felgyújtottak.) Mihajlov ezért szerette volna Plovdivba vinni a találkozót, de mivel az október végén megválasztott polgármester nem akarta ezt a konfliktust beengedni a városába, a találkozót Szófiában rendezték meg. A háttér ebben a cikkben van.

Olyan csend volt, hogy a magyar válogatott pacsizása a lelátóra hallatszott, miután összekapaszkodtak a kezdés előtt. Körülbelül 30 magyar szurkoló törte meg olykor a csendet, a játékosok családtagjait is fel lehetett fedezni a lelátón, és nem a VIP-páholyban. Marco Rossi annyiban húzott meglepőt, hogy a csatársorba állította Csoboth Kevint, a védelemben viszont nem változtatott, ha nincs is játékban Lang vagy Szalai, nekik kellett lehozni ezt az összecsapást legalább egy döntetlenre, hogy a vasárnapi, Montenegró elleni hazai mérkőzésnek már ne legyen tétje a Puskás Arénában. Ha végignézné, hogyan alakult ki ez a mozgalmas 2-2, itt megtekintheti.

Remek kezdés, nagy lendülettel

A magyar válogatott magasan letámadta ellenfelét az elején, már a második percben megszülethetett volna az első találat, de akkor Csoboth passzát Styles nem tudta értékesíteni. Egy szögletvariáció után Ádám fejelhetett közelről, de centikkel fölé. A nyolcadik percben Antov lekönyökölte a tizenhatos oldalánál Szoboszlait. Kapott egy sárgát, a válogatott csapatkapitánya pedig jó szögből egy szabadrúgást. Élesen belőtte középre, a kapu elé, Ádám Martin pedig tökéletesen érkezett rá, egy kicsit előrevetődve a kapuba fejelte.

A 21. percben vezették az első veszélyes támadásukat a bolgárok, akkor Nagy Ádám labdavesztése után Deszpodov tört a kapura, de Szalai Attila kiszorította, így lövésig sem jutott. Három perc múlva összejött a bolgárok egyenlítése. Deszpodov viharzott el a jobb oldalon, középre adott labdáját Delev megigazította, a menteni igyekvő Langról a labda védhetetlenül vágódott a születésnapos Dibusz kapujába. Nem tehetett a gólról.

A 36. percben megfogyatkoztak a bolgárok.

Ádám a kezdőkörből forgatott ki egy labdát, Antov meglehetősen brutálisan a lábára lépett. Elsőre is érződött, hogy a bokáját találta el, de azt a visszajátszások erősítették meg, hogy kíméletlenül. Mivel Antovnak ez volt a második sárgája, neki véget ért a találkozó. A 41. percben úgy tűnt, hogy Greuv is kiáll. Botka szerzett labdát, átkígyózott a védőkön, a tizenhatos előtt a Leeds légiósa, Gruev akasztotta. A visszajátszás azt igazolta, hogy inkább a Fradi játékosa kereste a kontaktot. A lengyel játékvezető a VAR javaslatára visszavonta a pirosat, és Botkát egy sárgával büntette. Pár perccel később Kerkez is feldobta magát, ezt azonnal kiszúrta a bíró, és a baloldali középpályás is kapott egy sárgát. (Ennek később jelentősége lett.)

Az első félidő ráadásában Szoboszlai keresztlabdája üresen találta Negót, aki éles szögből csak az oldalhálóba tudott lőni.

Nego sokat futott, folyamatosan játékban volt – Fotó: Stoyan Nenov / Reuters
Nego sokat futott, folyamatosan játékban volt – Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

A fordulás után is aktívan kezdett a magyar csapat, Szoboszlainak volt egy balról belőtt labdája, amiről éppen csak lemaradt Csoboth. Az 51. percben az újpesti csatárt rúgták fel a tizenhatos előtt. Szoboszlai állt a labda mögé, jól csavarta el, és csak nagyon kicsi hiányzott a gólhoz. Szalai nemcsak megmentett egy labdát a bal oldalon, hanem be is tudta adni, Styles érkezett rá, de az ötös sarkáról nem talált kaput, pedig ez is nagy lehetőség volt.

Az 57. percben az előretörő Kerkez már a tizenhatoson belül járt, amikor három bolgár között be akarta adni, nyújtott lábbal rácsúszott egy védőre, a játékvezető felmutatta neki a második sárga lapot, neki is idő előtt véget ért a találkozó. Erre a megmozdulásra semmi szükség nem volt, különösen egy sárga lapos figyelmeztetés birtokában. Az utolsó félórában így Nagy Zsolt játszott a bal oldalon.

Az utolsó percben jött a fordulat

A csapat lendülete ezzel a kiállítással átmenetileg megtorpant, Szoboszlai energikus letámadása után labdát szerzett, egy csellel tisztára játszotta magát, a beadását Nego ellőtte kapásból, ahelyett, hogy levette volna. A 68. percben Szoboszlai teremtett meg magának egy helyzetet, de a lövése nem volt pontos. A bolgárok kontrájában is volt veszély, de kimaradt.

Dibusz nem tudta hárítani a labdát a tizenegyesnél – Fotó: Stoyan Nenov / Reuters
Dibusz nem tudta hárítani a labdát a tizenegyesnél – Fotó: Stoyan Nenov / Reuters

A 77. percben Deszpodov szlalomozott végig a bal oldalon, lényegében kicselezte a teljes magyar védelmet, Szalai megakasztotta az ötös környékén. A játékvezető azonnal tizenegyest ítélt – jogosan. A sértett, Deszpodov állt a labda mögé, és könyörtelenül bevágta a bal felsőbe a labdát. Dibusz jó irányba vetődött, de nem volt esélye.

Válaszul Szoboszlai 30 méteres szabadrúgását ütötte ki a léc alól Naumov kapus. Pár perc múlva is vágódott lefelé a labdája, de akkor a kapusnak nem kellett közbeavatkoznia. Már a 93. percben jártunk, amikor Szoboszlai lábában ott maradt a döntetlent jelentő találat. Nagy ziccerben volt a Liverpool játékosa, de nem tudta elpasszolni Naumov mellett a labdát, földöntúli bravúrral hárított a kapus. Azt hittük, ez volt a meccslabda, de még volt egy csavar ebben a találkozóban.

A 97. percben jártunk, túlléptük az eredetileg jelzett hatperces hosszabbítást, amikor Szoboszlai felívelt szabadrúgása után Naumov kicsit feleslegesen mozdult ki, Petkov pedig becsúsztatta az üres kapuba a labdát. A játékvezető megadta, kezdődhetett az önfeledt ünneplés, mert utána le is fújta a találkozót.

Az a néhány szurkoló, aki bejutott a stadionba, elénekelte a csapatnak a Himnuszt, és az „Európa, Európa” kiáltások is jelezték, hogy Magyarország sorrendben harmadszor jutott ki az Európa-bajnokságra. A németországi Eb sorsolását december másodikán tartják Hamburgban.

Bulgária–Magyarország 2-2 (1-1)
Szófia, Vaszil Levszki Nemzeti Stadion, zárt kapus, v.: Daniel Stefanski (lengyel)
gólszerzők: Delev (24.), Deszpodov (79., 11-esből), illetve Ádám (10.), Petkov (97., öngól)
piros lap: Antov (37.), illetve Kerkez (57.)
sárga lap: Antov (8., 37.), Atanaszov (81.), Kolev (86.), illetve Botka (42.), Kerkez (44., 57.)
Bulgária: Naumov – Popov, Petkov, Antov, Nedjalkov – Krasztev, Csocsev (Atanaszov, 43.), Grujev – Deszpodov (Ruszev, 83.), Mincsev (Kolev, 72.), Delev (Ivanov, 83.)
Magyarország: Dibusz – Botka (Kalmár, 82.), Lang, Szalai A. – Nego (Gazdag, 82.), Nagy Á., Styles, Kerkez – Csoboth (Nagy Zs., 59.), Szoboszlai – Ádám (Németh A., 74.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!