Gázszerelésben és webfejlesztésben is Európa-bajnokok lettek a magyar szakemberek

2023. október 30. – 11:25

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország 5 arany-, 1 ezüst- és 4 bronzérmet nyert a Szakmák Európa-bajnokságán, az EuroSkills versenyen, amelyet szeptemberben rendeztek a lengyelországi Gdańsk városában. Az esemény kicsit hasonlít egy olimpiához, csak sportolók helyett a legkülönfélébb szakmák képviselői mérik össze a tudásukat.

Az EuroSkillst kétévente rendezik meg, és az idei volt a nyolcadik kiírás. 32 országból közel hatszáz 25 év alatti szakember vett rajta részt. Az indulók 42 különböző készség és szakma versenyein, valamint 1 bemutató szakmában mérték össze a tudásukat.

„Az EuroSkillsen a versenyzőknek mind egyénileg, mind csapatban be kell bizonyítaniuk, hogy a tanult szakmájukkal kapcsolatos konkrét feladatokat végre tudják hajtani. A versenyzőknek három nap alatt szigorú időkeretek között kell teljesíteniük egy tesztprojektet vagy egy projektsorozatot. A projektek olyan komplex műszaki ismereteket és képességeket követelnek meg, amelyeket a fiatalok a tanulmányaik és a munkahelyi gyakorlataik során tanultak és sajátítottak el” – írja a verseny honlapja.

Az egyes országokat a hazai válogatóversenyen legkiválóbb eredményt elérő versenyzők képviselhetik – ezt már a magyar csapat oldala írja, ahol beszámoltak az idei szereplésről is. Magyarországot 22 versenyszámban 26 versenyző képviselte, egy fő a bemutató szakmában, a szoftverfejlesztésben mérettette meg magát.

  • Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által elért legmagasabb pontszámmal – a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Aranyérmet szerzett továbbá Hidvégi János webfejlesztő, Nagy Dániel épületasztalos, Czimmer Bálint festő, díszítőfestő, valamint Offner Márton víz-, gáz- és fűtésszerelő.
  • Ezüstérmet kapott ipari robotika versenyszámban, csapatversenyben Farkas Bálint és Kovács Erik.
  • Bronzérmet nyert Kovács Márton és Ferenczi Krisztofer csapatversenyben, mechatronika szakmában, Stób Attila szárazépítő, Darabos Lili szépségápoló és Pál Blanka ápolás és gondozás versenyszámban.
  • További eredmények: Lakos Bence szoftverfejlesztő 2. hely (bemutató szakma),
    Lampert Benedek ács 6. hely, Skultéti Zita pék 9. hely, Hambalgó Ferenc nehézgép-szerelő 8. hely, Nagy Richárd kőfaragó 7. hely.
  • Kiemelkedő, 700 pont feletti teljesítményért további 7 versenyszámban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok: Perge Zsolt fodrász, Zalányi Bence bútorasztalos, Szabó Bence villanyszerelő, Bősze Eszter virágkötő, Ölbei Zsolt autószerelő, Nagyfi Máté grafikus, Adamcsek Gergely és Tóth Levente kertépítők.

„Ez történelmi siker a program keretében, emberfeletti, ami munkát ezek a srácok beleraktak” – írta a Telexnek Jasper Gábor, a magyar csapat egyik team leadere.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!