Meghalt Bobby Charlton, a Manchester United világbajnok legendája

2023. október 21. – 17:41

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat hajnalban, 86 éves korában meghalt Sir Robert „Bobby” Charlton, a Manchester United és az angol válogatott volt játékosa, minden idők egyik legjobb angol futballistája

– közölte a brit sajtóval a család. A közleménnyel egy időben a Manchester United is közzétett egy gyászposztot azzal, hogy „nincsenek szavak”.

Bobby Charlton csaknem egész játékoskarrierjét a Manchester Unitednél töltötte, a klub mezében 758 meccset játszott (rekordját csak Ryan Giggs tudta megdönteni), ezalatt 249 gólt szerzett, három bajnoki címet és egy BEK-et (Bajnokcsapatok Európa Kupája, a mai Bajnokok Ligája elődje) nyert. Charlton évtizedeken keresztül volt klubja és a válogatott gólrekordere is, mindkét rekordját Wayne Rooney döntötte meg. 1958-tól 1973-ig játszott élete meghatározó klubjánál, utána rövid ideig a Preston North End, majd az ír Waterford United játékosa volt.

Charlton bátyjával, Jackkel együtt meghatározó szerepet játszott Anglia 1966-os vébégyőzelmében; mind a hat meccsen játszott, három gólt szerzett – ebből kettőt az Eusébio által vezetett Portugália elleni elődöntőben. 1970-ben 106 válogatottsággal vonult vissza, ezzel még ma is a hetedik helyen áll az angol örökrangsorban.

Bobby Charlton felesége 2020-ban közölte a sajtóval, hogy férjénél demenciát diagnosztizáltak. Ahogy arról a fejelés káros hatásairól szóló cikkünkben is írtuk, kutatások szerint betegsége kifejlődésében közrejátszott az is, hogy profi karrierje során rengetegszer fejelt labdába, és ezek a becsapódások nem múltak el nyomtalanul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!