Ritka hiba Verstappentől, pályaelhagyás miatt bukta a pole-t, Leclerc-é az amerikai F1-időmérő

2023. október 21. – 00:12

Másolás

Vágólapra másolva

Komolyabb meglepetést hozott a 2023-as Forma–1-es Amerikai Nagydíj időmérője, amin a már háromszoros világbajnok Max Verstappen pályaelhagyás miatt bukta a legjobb körét, azt, amivel az első helyről rajtolhatott volna. Így Charles Leclerc-é lett az első rajtkocka, a végül hatodik Verstappent Leclerc mellett Norris, Hamilton, Sainz és Russell is megelőzte.

Már az időmérő első szakaszában is úgy nézett ki, hogy izgalmas küzdelem lehet az első rajthelyért – Lewis Hamilton és Lando Norris is a gyors tempóban javuló pályát kihasználva előzte meg Verstappent, de Cunoda Juki ötödik és Kevin Magnussen hetedik helye is egzotikusnak tűnt a szezon eddigi eredményeit figyelembe véve.

Magnussen hetedik helyének értékét tovább növelte, hogy a csapattárs Nico Hülkenberg tovább sem jutott a top 15-be. Szintén a kiesők között volt a két Williams, illetve némileg váratlanul mindkét Aston Martin is. Fernando Alonso és Lance Stroll úgy maradt le jócskán a továbbjutásról, hogy a brit csapat egy továbbfejlesztett padlólemezzel érkezett Austinba, de ez sem segített rajtuk sokat, igaz, a korai kiesésben a túl nagy forgalom is aktív szerepet játszott, Alonso, aki idén először nem jutott be a legjobb 10-be időmérőn, például biztosan nem tudta kihozni a maximumot az autójából. Ez a kiesés viszont akár azt is jelentheti, hogy a McLaren már az amerikai versenyhétvége végére megelőzi az Aston Martin a csapatverseny negyedik helyén.

Az októberhez képest szokatlan, de azért a katarihoz nem fogható texasi melegben végig folyamatosan javultak a körülmények, ezért mindenki az időmérő egyes szakaszainak legvégére próbálta összehozni a legjobb körét. Verstappen ekkor sem izgatta magát túlságosan, ebben a szakaszban már csak egy rivális volt gyorsabb nála, Charles Leclerc hajszálnyi, 4 ezredmásodperces különbséggel előzte. Verstappen csapattársa, a Red Bulltól az utolsó 5 futamra állítólag ultimátumot kapó Sergio Pérez éppen csak, hogy bekerült a top 10-be, ha 19 ezreddel lassabb kört megy, elvérzett volna. Daniel Ricciardo egy 15. rajthellyel tért vissza a kéztöréséből, vele együtt még Magnussen, a két Alfa Romeo, illetve Cunoda estek ki, igazolva, hogy az első szakaszban leginkább a jó időzítés hozott előkelő helyeket nekik.

Charles Leclerc nyerte az Amerikai Nagydíj időmérőjét – Fotó: Kaylee Greenlee Beal / Reuters
Charles Leclerc nyerte az Amerikai Nagydíj időmérőjét – Fotó: Kaylee Greenlee Beal / Reuters

A top 10 sorrendjéről döntő Q3-ban mindenkinek két mért kör fért bele a 12 percbe. Az első próbálkozás után Leclerc és Hamilton is Verstappen előtt voltak, az első két pilótát 56 ezred választotta el, Verstappen pedig már 2,5 tizedes hátrányban volt a Ferrari mögött.

Második nekifutásra Verstappen egy nagy elfékezéssel kezdte meg a mért körét, aminek komoly hatása lett: az elrontott első szektor miatt túl nagy kockázatot kellett vállalnia, és hiába előzte meg az önmagához képest is gyorsuló Leclerc-t, a nagy igyekezet közben egy ponton négy kerékkel elhagyta a pályát, így törölték a köridejét. Verstappen így csak a hatodik lett, Leclerc, Norris, Hamilton, Carlos Sainz és George Russell is megelőzték a Katarban harmadik vb-címét bezsebelő hollandot. Leclerc időmérős sikerével öt év alatt az ötödik különböző pilóta nyerte meg az Amerikai Nagydíj kvalifikációját – az időben visszafelé haladva Sainz, Verstappen, Valtteri Bottas és Hamilton indulhattak az élről korábban.

A magyar nézőknek nem túl kedvező Amerikai Nagydíj menetrendje szombaton 19.30-kor a sprintfutam időmérőjével, majd szombat éjféltől a sprintfutammal folytatódik. A verseny vasárnap 21.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!