Nem is könnyű visszaidézni, mikor jött vissza kétgólos hátrányból a fociválogatott

2023. október 18. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

A litvánok elleni 2-2 után Nagy Ádám azt mondta a meccs utáni percekben, az örömteli, hogy a csapat kétgólos hátrányból fel tudott állni a második félidőben. Ahogy ezt kimondta, hirtelen nem is tudott előhozni az emlékezetéből olyan válogatott találkozót, amelyiken pályára lépett, és 0-2-ről nem vereség lett a vége, hanem döntetlen.

Ez adta az ötletet, hogy visszanézzük, mikor fordult elő tétmeccsen a magyar válogatottal, hogy ilyen hátrányból visszajön. Nyilván sokkal több olyan emlékünk van, amikor nem talpra állás, hanem összeroppanás következett.

A statisztikákat böngészve megállapíthatjuk, nem sok olyan meccs volt, ahol összejött a feltámadás. Az egy selejtezősorozaton belül kétszer is előfordult viszont, hogy a kétgólos előnyt nem sikerült megtartani. Az 1996-os Eb előtt a törökök, majd Svájc ellen is sikerült a kétgólos előny kiharcolása, de egyszer sem sikerült győztesen távozni. Ráadásul mindkétszer hazai pályán olvadt le a csapat, ezzel együtt az előny is.

1989-ig mentünk vissza az időben ahhoz, hogy ráakadjunk az első találatra.

Pintér Attila nagy meccsén, a spanyolok már 2-0-ra elléptek a Népstadionban, az előrehúzódó középhátvéd egy oldalról belőtt labdát közelről terelt a kapuba, majd a távoli bombáját csak szemmel tudta követni Zubizarreta, kiütni nem. Így mentette 2-2-re a mérkőzést vb-selejtezőn, de a kijutásra nem volt esély.

Európa-bajnoki selejtezőn 1966-os a dátum, akkor a hollandok már két góllal vezettek, de Molnár Dezső és Mészöly Kálmán segítségével egy pontot sikerült hazavinni a rotterdami De Kuip stadionból. Ez már a formálódó nagy holland csapat volt, de azért még messze nem volt olyan ereje, mint 1974-ben. Magyarország a csoportját megnyerte, de a négyes döntőbe nem jutott be, mert a szovjeteket ugyan megverte a nyolc között 2-0-ra itthon, idegenben 3-0-s vereséget szenvedett.

Kedd este, ha sok baj is volt a magyar válogatott játékával, az elmondható, hogy 1989 után akadt egy újabb olyan eredmény, amikor kétgólos hátrányból sikerült pontot menteni. November 16-án Szófiában az egy pont is elég az Eb-részvételhez. A csapatkapitány, Szoboszlai Dominik úgy nyilatkozott a meccs után, hogy így nem szabad elkezdeni, de ő is kiemelte a pontmentést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!