F1: Max Verstappen a katari sprintfutamon bebiztosította harmadik vb-címét

2023. október 7. – 20:13

F1: Max Verstappen a katari sprintfutamon bebiztosította harmadik vb-címét
Max Verstappen ünnepli harmadik vb-címét – Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Max Verstappen második lett a katari sprintfutamon, amivel a hátralévő futamok eredményétől függetlenül bebiztosította pályafutása harmadik világbajnoki címét. Verstappennek egy hatodik hely és az azzal járó három pont is elég lett volna az újabb vb-címhez, mivel a szombati sprintfutam előtt 177 pont volt az előnye csapattársával, a mexikói Sergio Pérezzel szemben. A katari sprintfutamot Oscar Piastir (McLaren) nyerte Verstappen előtt. A másik McLarennel Lando Norris lett a harmadik, Pérez be sem tudta fejezni a versenyt.

Michael Schumacher után Verstappen a második pilóta az F1 történetében, akit hat versennyel a szezon vége előtt lett világbajnok, a hétszeres német világbajnoknak ez 2002-ben sikerült. Az idei konstruktőri vb-cím sorsa már két hete, a Japán Nagydíjon eldőlt: Verstappen győzelmével a Red Bull hat futammal a szezon vége előtt világbajnok lett.

A triplázással egy szűk elitklubba került Verstappen: korábban csak 10 pilótának sikerült legalább három világbajnoki címet szereznie. Többek között olyan legendákat ér be, mint Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda, Jackie Stewart és Jack Brabham. Őket már csak Alain Prost és Sebastian Vettel (4), Juan Manuel Fangio (5) és Michael Schumacher, illetve Lewis Hamilton (7) előzik meg a vb-címek számában.

Verstappen már azzal is történelmet írt, hogy sprintfutamon lett világbajnok, igaz, erre a korábbi világbajnokoknak nem volt esélyük, mivel csupán 2021 óta rendeznek ilyen formátumú futamokat. Verstappen a második legfiatalabb triplázó, Sebastian Vettelhez képest 195 nappal idősebben szerezte meg harmadik elsőségét. Abban viszont lepipálta a négyszeres világbajnokot, hogy 664 nap telt el az első és a harmadik világbajnoki címe között, míg Vettelnek ehhez 78 nappal többre volt szüksége.

Furcsa körülmények között rendezték a sprintfutamos időmérőt, mert a Pirelli kérésére biztonsági okokból pár kanyarban módosították a pálya határait. Emiatt a kvalifikáció előtt tartottak egy 10 perces gyakorlást, hogy a pilóták hozzá tudjanak szokni az új szabályokhoz. A problémát az okozta, hogy a nagy tempójú kanyarokban a gumik túl nagy terhelésnek voltak kitéve a kerékvetőkön.

Az időmérőt meglepetésre a McLaren ausztrál pilótája, Oscar Piastri nyerte. Mellőle csapattársa, Lando Norris rajtolhatott, vagyis a McLaren kisajátította az első sort. Az immár háromszoros világbajnok Verstapenné volt a 3. rajtkocka, míg Pérez csak a nyolcadik helyről indulhatott, amiből már lehetett sejteni, hogy nem fogja tudni elódázni a holland ünneplését.

A rajtnál Piastri megtartotta az első helyet, Norris viszont egészen a hatodik helyig esett vissza. Verstappennek sem sikerül jól a rajt, majdnem lefulladt, emiatt hárman is bejöttek elé, George Russell (Mercedes) és két Ferrari előzte meg. Liam Lawson (Alpha Tauri) kicsúszása miatt rögtön a futam elején beküldték a biztonsági autót. A harmadik körben Russell megelőzte Piastrit, és átvette a vezetést. A McLaren mögött Carlos Sainz és Charles Leclerc következett. Verstappen ekkor ötödik volt, amivel még mindig biztosan világbajnok lehetett volna.

A 9. körben Leclerc megelőzésével Verstappen feljött a negyedik helyre, miközben Pérez csupán a 10. volt. Egy körrel később a holland már harmadik volt, ezúttal is egy Ferrarit előzött meg. A kör végén Piastri visszavette a vezetést Russelltől, míg a másik McLarennel Norris Leclercet előzte meg az ötödik helyért.

A 11. körben harmadszorra is be kellett küldeni a biztonsági autót. Pérez akadt össze Esteban Oconnal, az Alpine francia pilótája gyakorlatilag megtorpedózta a Red Bullt.

Pérez kiesésével eldőlt a világbajnoki cím sorsa, a sprintfutam eredményétől függetlenül Verstappen megnyerte a 2023-as bajnokságot.

Négy körrel a sprintfutam vége előtt Verstappel megelőzte a gumikopásra panaszkodó Russellt, amivel már második volt. Piastri előnye ekkor 2,3 másodperc volt, de a holland pilóta gyorsan közeledett hozzá. Verstappennek végül meg kellett elégedni a második hellyel, nem sikerült utol érnie a Piastrit, aki így megnyerte a sprintfutamot. Piastri idén mutatkozott be az F1-ben, karrierje első sprintfutamát nyerte Katarban.

A sprintfutam végeredménye: Piastri-Verstappen-Norris-Russell-Hamilton-Sainz-Leclerc-Albon. Ők nyolcan szereztek pontot, 8-7-6-5-4-3-2-1 megoszlásban.

Vasárnap magyar idő szerint 19:00 órakor rajtol a normál, 57 körös verseny. Vasárnap Max Verstappen rajtolhat az élről, a Mercedes szerezte meg a 2-3. rajtkockát, George Russell-Lewis Hamilton sorrendben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!