Verstappen lehet az első, aki sprintfutamon lesz F1-világbajnok

2023. október 6. – 05:07

Verstappen lehet az első, aki sprintfutamon lesz F1-világbajnok
Max Verstappen a 2023-as Japán Nagydíj megnyerése után – Fotó: Gongora / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legutóbbi, Japán Nagydíjon bebiztosította sorban második, összesen hatodik világbajnoki címét a Red Bull a Forma–1-ben, a csapat sztárpilótája, Max Verstappen pedig hamarosan követheti őket a saját vb-címével. A világbajnoki pontversenyt jelenleg hatalmas, 177 pontos előnnyel vezető holland már a Katari Nagydíj szombati sprintfutamán megszerezheti sorban harmadik elsőségét, amivel egyébként elég szűk elitklubba kerülne, hiszen korábban csak 10 pilótának sikerült legalább három világbajnoki címet szereznie. A triplázással Verstappen olyan legendákat ér be, mint Ayrton Senna, Nelson Piquet, Niki Lauda, Jackie Stewart és Jack Brabham.

Őket már csak Alain Prost és Sebastian Vettel (négy), Juan Manuel Fangio (öt) és Michael Schumacher, illetve Lewis Hamilton (hét) előzik meg a vb-címek számában.

Ahhoz, hogy meglegyen Verstappen harmadik világbajnoki aranya, ráadásul nem is kell túl sok minden a hollandtól: elég egy hatodik hely a szombati sprintfutamon, és már pukkanhat is a pezsgő habzóbor.

Verstappen jelenleg 177 ponttal vezet a csapattárs Sergio Pérez előtt, ahhoz pedig, hogy már a vasárnapi futam előtt (matematikailag is) eldőljön a világbajnoki cím sorsa, annyi kell a hollandnak, hogy legalább 172 pontos előnnyel várja a vasárnapot. Ahhoz, hogy semmi mást ne kelljen számolgatni, Verstappennek elég egy hatodik hely, amivel 3 pontot szerezne, innen már nincs visszaút, még a sprintfutam megnyerésével sem tudná akár csak egy nappal is elodázni Pérez az ünneplést. Ha Verstappen csak hetedik a sprintfutamon, Pérez nem nyerhet, ha pedig a nyolcadik hellyel csak egy pontot gyűjtene a holland, Pérez legfeljebb harmadik lehet a szombati ünnepléshez.

Az idén hat versenyhétvégén (Katar mellett még az Amerikai Nagydíjon Austinban, illetve a brazil futamon Interlagosban) látható sprintfutamon 100 km-t tesz meg a mezőny, a végén pedig az első nyolc helyezettet jutalmazzák 8-7-6-5-4-3-2-1 pontokkal.

Amennyiben nem sikerülne Verstappennek megnyernie a harmadik vb-címet szombaton, vasárnap egy nyolcadik hellyel már ünnepelhetne, függetlenül attól, mit ér el Pérez, de erre kicsi az esély.

Első szombati nem, de első sprintfutamos bajnok még lehet

Bár mára már alapvetésnek számít, hogy az F1 nagydíjait vasárnap rendezik, ez nem volt mindig így. (Sőt, helyi idő szerint a Las Vegas-i Nagydíj is szombaton rajtol majd, de az magyar idő szerint már vasárnap lesz.) Ezért a múltban, ha nem is túl gyakran, de előfordult a szombati futam utáni bajnokavatás:

  • 1955-ben Juan Manuel Fangio a Brit Nagydíj után;
  • 1959-ben Jack Brabham az Amerikai Nagydíj végén;
  • 1962-ben Graham Hill a Dél-afrikai Nagydíj után;
  • 1981-ben Nelson Piquet; és
  • 1982-ben Keke Rosberg a Las Vegas-i Caesars Palace Nagydíj után lett világbajnok; és
  • Piquet 1983-ban a Dél-afrikai Nagydíj után is szombaton ünnepelhetett.
Nelson Piquet mindháromszor szombaton lett F1-világbajnok – Fotó: Bryn Colton / Getty Images
Nelson Piquet mindháromszor szombaton lett F1-világbajnok – Fotó: Bryn Colton / Getty Images

Sőt, Piquet igazából óriási szombatspecialista volt, hiszen tulajdonképpen mindhárom vb-címét szombaton nyerte meg. 1981 és 1983 után 1987-ben is szombaton, ám futam nélkül indulhatott az ünneplés, amikor nagy riválisa, Nigel Mansell egy sérülés miatt visszalépett a Japán Nagydíjtól, és már szombaton hazautazott, eldöntve, hogy csak Piquet lehet a világbajnok.

Akad még cél Verstappen előtt

A Katar alatt-után várhatóan háromszoros világbajnok holland pilóta nem az a hátradőlős típus, vélhetően nem arról szól majd az idény hátralevő része, hogy engedi a mezőny többi tagját érvényesülni. Verstappen és a Red Bull már megdöntötte a sorozatban aratott győzelmek rekordját, a pilótáknál 10-re, a csapatoknál 15-re javítva az eddigi csúcsot.

Elérhető lenne Verstappennek az egy szezonon belüli legtöbb futamgyőzelem csúcsa is, amit ő maga tart a 2022-es 15 győzelemmel. Jelenleg 13-nál jár, és még hat dobása van legalább hármat nyerni, egy tökéletes hajrával pedig 19-ig is emelhetné saját csúcsát. A legtöbb győzelemmel a legtöbb pont is Verstappené lehet egy idényen belül – az eddigi rekord 454 a tavalyi szezonból, de Verstappen ideális esetben, hat totálisan megnyert hétvégével 580-ig is juthatna, és a legnagyobb pontkülönbséggel megnyert vb-cím is az övé lehetne. Emiatt a Mercedes 2016-os, 765 pontot jelentő rekordteljesítménye is bőven képben lehet a most 623 ponton álló Red Bullnak.

Ha pedig már a sprintfutamon bebiztosítja a vb-címét, Michael Schumacher 2002-es idénye után a második pilóta lehetne, aki hat versennyel a szezon vége előtt bajnok lesz.

A harmadik vb-címével egyébként a második legfiatalabb triplázó lenne, Sebastian Vettelhez képest 195 nappal idősebben érhetné el a harmadik aranyat. Egy dologban viszont lepipálná a nagy Red Bull-os elődöt: ha szombaton meglesz a vb-cím a hollandnak, 664 nappal az első vb-címe után járna már a harmadiknál. Vettelnek ehhez 78 nappal többre volt szüksége.

És akkor még olyan dolgokról nem is beszéltünk, hogy a legtöbb különböző rajtpozícióból szerzett győzelem (9), a legtöbb élen töltött kör (739), a legtöbb időmérős győzelem (15) és a legtöbb sprintfutamos siker (2) egy szezonon belül is Verstappené lehet, ha a zárójeles számokat ő maga is zárójelbe teszi.

Némi izgalom marad

Verstappen és Pérez, köztük dől el minden – Fotó: Chandan Khanna / AFP
Verstappen és Pérez, köztük dől el minden – Fotó: Chandan Khanna / AFP

Viszonylag nagy a harc a dobogó másik két fokáért a 223 pontos Sergio Pérez, a 190 pontos Lewis Hamilton, és az állás alapján még ideszámolandó, de a szezon harmada után fokozatosan visszaeső Fernando Alonso (174) között, de egy hajrával még a 150 pontos Carlos Sainz is odaérhet. A Williamsnél izgulhat Logan Sargeant, az összes futamot teljesítő pilóták közül egyedül neki nincs még pontja.

A csapatversenyben a 305 pontos Mercedes és a 285 pontos Ferrari nagyot fog küzdeni a Red Bull mögött az ezüst- és bronzérem leosztásáért, a most 172 ponttal álló McLaren pedig mindent belead majd, hogy ledolgozza hátrányát, és beérje az eddig 221 pontot gyűjtő Aston Martint a negyedik helyen. A mezőny végén is nagy lesz a harc, a hetedik helyet őrző Williams 21 ponttal áll, mögöttük a Haas jön 12-vel, az Alfa Romeo 10-zel, az AlphaTauri pedig 5-tel. Egy jó eredmény nagyot dobhat bármelyik csapaton, a végső helyezés pedig pozíciónként tízmillió dollárokat jelenthet, nem mindegy tehát, ki hol zár.

A katari versenyhétvége (magyar idő szerint) pénteken 15.30-kor indul a szabadedzéssel, este 7-től jön az időmérő, szombaton 15.00-tól a sprintfutam időmérője, 19.30-tól maga a sprintfutam, ahol Verstappen már világbajnok lehet, vasárnap pedig 19.00-kor rajtol majd a verseny.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!