Verstappené a katari időmérő, elvett körös dráma a McLarennél és Péreznél

2023. október 6. – 20:08

Verstappené a katari időmérő, elvett körös dráma a McLarennél és Péreznél
Max Verstappen a katari időmérőn is megállíthatatlan volt – Fotó: Clive Rose / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év kihagyás után tért vissza a Forma–1 mezőnye Katarba, miután az arab ország 2022-ben kizárólag a labdarúgó-világbajnokság megrendezésére koncentrált. A visszatérés bizonyos szempontból szokatlanra sikerült, ugyanis nulla sorozatot szerveztek le betétfutamokra, ezért csak az F1-kocsik tudták növelni a tapadást a sivatag közepére épített, így a homok miatt amúgy is mindig meglehetősen csúszós, de idénre újraaszfaltozott pályán.

Ráadásul tovább nehezítette a pilóták dolgát, hogy a sprintfutamos lebonyolítás miatt egyetlen egyórás szabadedzés után máris az időmérő következett péntek este, ezért folyamatosan és radikálisan javult a pálya tapadása, ahogy egyre több kört tettek meg a versenyzők rajta. Mindez még elég erős széllel is párosult, ami további nehezítő tényező volt. Vagyis az időmérő mindhárom szakaszának a lehető legvégén kellett jó helyen lenni, hogy extra előnyhöz juthasson valaki.

Ez nem hozott túl nagy meglepetést az első szakaszban, elsőként Csou Kuan-jü, Kevin Magnussen, Liam Lawson, Lance Stroll és Logan Sargeant búcsúztak. A folytatásban viszont már felgyorsultak az események. Egyfelől időmérőhöz mérten elég sok csata alakult ki a pilóták között a pályán, a szombaton harmadik vb-címéért versenyző Max Verstappen például a kiesés ellen küzdő Carlos Sainz Ferrariját érte be úgy, hogy a kényelmesnél jóval közelebb került egymáshoz a két autó.

Sainz végül nem is jutott tovább, de meglepetésre Verstappen csapattársa, Sergio Pérez sem, őt egy pályaelhagyás miatt törölt köridő dobta vissza a 13. helyre. Pérez így idén tizenhét nyolcadszor nem jutott be a top 10-be, ami harmatgyenge teljesítmény azzal az autóval, ami Verstappen alatt egy kivétellel agyba-főbe veri a teljes mezőnyt. Mellettük még Nico Hülkenberg, Alex Albon és Cunoda Juki maradtak ki a top 10 küzdelmeiből.

A legvégén csak megszorítani lehetett Verstappent, megelőzni nem. A holland 296 ezredmásodperces előnnyel Lando Norris előtt nyerte az időmérőt, a McLaren mögé odafért George Russell, aki 9 ezredmásodperccel előzte a másik mclarenes Oscar Piastrit. Csakhogy már Norris körének végén lehetett sejteni, hogy pályaelhagyás miatt elveszik azt – így is történt, így Verstappen mögött Russell, Piastri, Lewis Hamilton a sorrend, Norris mért kör nélkül a 10. helyre esett vissza.

Nem sokkal később Norris csapattársa, Piastri is hasonló sorsa jutott, épp interjúztak vele az időmérős harmadik helye miatt, amikor kiderült, az ő legjobb körét is elvették, így csak a hatodik helyről indulhat majd vasárnap. A törölt idők után végül a két Mercedes, majd Fernando Alonso indulhat Verstappen mögül, de a két McLaren hátrébbról is veszélyes lehet majd.

A szombati sprintfutam, amin Verstappen már világbajnok lehet, 19.30-kor rajtol, a vasárnapi nagydíj 19.00-kor kezdődik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!