Valter Attila: Azt akartam, hogy lassuljon le az idő, mert itt valami nagy dolog történik

2023. szeptember 22. – 20:13

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila az első olyan magyar kerékpáros, aki valamelyik háromhetes körversenyen győztes csapat tagja volt. A Jumbo-Visma bringása a vasárnap véget ért Vuelta a Espanán segítette győzelemhez Sepp Kusst, és két másik csapattársa, Jonas Vingegaard és Primož Roglič dobogós helyében is benne volt. Valter néhány napos pihenő után hazaérkezett, és a Közlekedi Múzeum Északi Járműjavító nevű helyszínén előbb sajtóbeszélgetést, majd közönségtalálkozót tartott. Utóbbira körülbelül ötszáz ember érkezett.

Valter azt monda, érzelmileg a Giro d'Italia rózsaszín trikója számára a legfontosabb, amelyet a 2022-es Giro Nagy Rajt követ, a harmadik helyre pedig a Vueltán nyújtott teljesítménye sorolódik be, de ha szakmai szemmel nézi, a spanyol körverseny kerül az első helyre.

„Fizikailag ez volt a legnehezebb háromhetesem, talán nem is volt könnyű napom. A 21-ből 20-szor szinte végig a maximumon közlekedtem. Sokkal nagyobb terhelést kaptam, nagyobbak lettek az átlagok, wattok és pulzusok, mint az eddigi években. A szakaszok nem voltak nehezebbek, de sokkal több feladatom volt, nem tudtam láthatatlan lenni” – mondta Valter, ugyanakkor úgy érzi, hogy mentálisan ez volt a legkönnyebb Grand Tourja, mert nagyon jó versenyzők vették körül és sok sikert átéltek, örömmel dolgozott értük.

Valter Attila (középen) Jan Tratnik és Robert Gesink társaságában a Vuelta a Espana csapatbemutatóján – Fotó: Gongora / Gongora/NurPhoto
Valter Attila (középen) Jan Tratnik és Robert Gesink társaságában a Vuelta a Espana csapatbemutatóján – Fotó: Gongora / Gongora/NurPhoto

„Azon kezdtem el gondolkodni, hogy jó lenne, ha kicsit lelassulna az idő, mert éreztem, hogy a Jumbo-Visma és az én karrieremben is valami nagy dolog történik, nekem pedig fontos, hogy kiélvezhessem ezeket a pillanatokat. Én azért csinálom ezt az egészet, hogy boldog legyek és emlékeket gyűjtsek” – mesélt a kerékpározás mentális oldaláról és örömeiről.

A Jumbo-Visma az összes dobogós helyet elvitte, ráadásul a csapat azt a bravúrt is véghez vitte, hogy mindhárom nagy körversenyt ugyanabban az évben nyerte meg, de sok külső személő úgy vélte, hogy nem volt meg az egység a bringásaik között, mintha egymás ellen is dolgoztak volna. Valter azt mondta, semmi feszültség nem volt a csapatban, nem nehezteltek egymásra a menőik, ha éppen valamelyikük akciózott a másik kárára. Valter megjegyezte, hogy szinte hobbija a kommentek olvasása, de talán le kéne szoknia róla, mert könnyen ítélkeznek róluk az emberek.

Számára új helyzet volt, hogy szinte végig a mezőny elején tekert, a Jumbo-Visma már kivívta magának a tiszteletet, így nem kellett nagyon tülekedniük, hogy kontrollálhassák a versenyt. Valter úgy véli, sok bukástól is megvédte őket a pozíciójuk. A szakaszokra mindig taktikailag is felkészülten álltak oda, ő ezt érzi az egyik erős fegyverüknek.

„Mindenre fel vannak készülve a direktorok, sosem volt olyan forgatókönyv, ami meglepett volna minket. Persze jó sok ötletet fel lehetett vázolni, de valahogy mindig eltalálták, mi következik. A csapatbuszon nem lehet érezni, hogy vannak kiemelt versenyzők, ha valakinek van jó meglátása, hozzáteszi a magáét. Párszor én is mondtam, hogy ki fog szökéssel próbálkozni, vagy kire érdemes figyelni. Lóerőben sokan ott lehetnek, ahol mi, de ha nincs taktika, terv, elképzelés és magabiztosság, akkor úgy nehéz. Más csapatoknál csak a rizsálás van, de itt könnyű építkezni a konkrétumokból” – mondta Valter.

A szakaszok koreográfiájának irányításában rá is nagy szerep hárult. A versenyek elején rengeteg akció van, és a domináns csapatok próbálják megszabni, hogy ki az, aki elszakadhat a mezőnytől. Sok próbálkozást kell hatástalanítaniuk elfogó emberként, így tudatosítják, hogy ki szökhet és ki nem.

„A tévében pont ezt nem mutatják, de mindig az első egy-két óra legnehezebb, akkor vannak a legnagyobb sprintek, és adjuk le legnagyobb wattokat. A kontrolláló csapatnak az a kedvező, ha korán elmegy a megfelelő szökés” – mondta a Jumbo magyar bringása.

Természetesen szóba került az is, hogy Valternek van-e esélye a következő évben a Tour de France-on tekerni, de szerinte korai erről beszélni. Az viszont biztos, hogy a Vueltán nyújtott teljesítményével szerzett egy jó pontot. A Jumbo sorában 15-20 olyan bringás van, aki szóba jöhet a háromheteseknél, de az is számít, hogy milyen útvonalat jelölnek ki a szervezők, mennyi hegy vagy oldalszeles szakasz van. Valter azt mondta, hogy idén rengeteget fejlődött, és a következő évben is ennyit szeretne előrelépni, és akkor biztosan közelebb lesz a Tourhoz is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!