Verstappen otthon is dominált, fél másodperces előnnyel nyerte a holland időmérőt

2023. augusztus 26. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Eső kavarta meg a dolgokat a 2023-as Forma–1-es Holland Nagydíj szombatjára, a mezőny már a harmadik szabadedzésen is ismerkedhetett a zandvoorti pálya nedves körülményeivel, majd az időmérőnek is vizes aszfalton vághattak neki, ráadásul egy idő után még rá is kezdett az eső, ami tovább nehezítette a pilóták dolgát. A változó körülmények egy nagy esélyest sem leptek meg, bár Charles Leclerc-nek csak az utolsó pillanatban sikerült kiharcolnia a továbbjutást a Ferrarival. Így végül a két Alfa Romeo, az alpine-os Esteban Ocon, Kevin Magnussen és az F1-újonc Liam Lawson estek ki.

Az időmérő középső szakaszára elállt az eső, ezzel pedig rohamosan kezdett gyorsulni a pálya. Ez azt is jelentette, hogy a 15 perces szakasz lehető legvégére kellett időzíteni a mért köröket a továbbjutáshoz, így viszont jöttek is a meglepetések. Kiesett ugyanis Lance Stroll, Pierre Gasly, Lewis Hamilton Cunoda Juki és Nico Hülkenberg nem jutottak be a top 10-be. Ez persze azt is jelentette, hogy a legjobb 10 közé került mindkét Williams, sőt, Alex Albon a harmadik helyen jutott tovább.

A Q3 12 percére lényegében teljesen felszáradt a pálya, ez a pilóták kockázatvállalásán is érezhető volt. Ez ütött vissza a williamses Logan Sargeant egyik manőverén, az amerikai versenyző – épp a második legjobb idő birtokában – csúnyán odaverte a versenyautóját. Az autó eltakarítása és az elmozdult gumifal megszerelése miatt hosszabb időre megszakították az időmérő utolsó szakaszát, az újraindítás után pedig hamar felgyorsultak az események.

A két Williams hamar a 7-8. helyre csúszott vissza az első két pozícióból, a vezetést a McLaren vette át Max Verstappen és George Russell előtt. Aztán jött a második piros zászlós megszakítás: Leclerc csapta oda a Ferrarit elég nagy erővel.

Az időmérő végéig maradt bő két perc egy teljesen új minicsatát hozott az első rajthelyért, az extra nyomást pedig a hazai pályán versenyző Verstappen bírta a legjobban, a végén több mint fél másodperces, magabiztos előnnyel nyerve az időmérőt. A harmadik világbajnoki címéért hajtó Verstappen mögé Lando Norris, Russell és a negyedik hellyel meglepetést okozó Albon értek oda.

Az időmérőn nem vett részt az AlphaTauri pilótája, Daniel Ricciardo, aki a pénteki második szabadedzésen elszenvedett balesetben eltörte a csuklóját. A helyére beugró Liam Lawson az utolsó helyen zárt élete első F1-időmérőjén.

A vasárnapi futam 15.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!