Három érmet, köztük egy aranyat szereztek a magyarok a kajak-kenu világbajnokságon

2023. augusztus 25. – 16:57

Három érmet, köztük egy aranyat szereztek a magyarok a kajak-kenu világbajnokságon
Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének középfutamában – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar versenyzők három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot, valamint a férfi kajaknégyes révén további négy párizsi kvótát gyűjtöttek a pénteki döntőkben a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, írja az MTI.

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kvartettnek egy európai riválisát kellett megelőznie az 500 méteres fináléban ahhoz, hogy négy indulási jogot gyűjtsön Magyarországnak ebben a szakágban, és ez nem is okozott gondot a számára. Olyannyira nem, hogy féltávnál még vezetett, s bár a második 250 méteren a hazai közönség támogatását élvező németek megelőzték, másodikként ért a célba.

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes már azzal megszerezte a kvótát, hogy bejutott a döntőbe 500 méteren, ott azonban nem tudott beleszólni az érmes helyek sorsába és hetedik lett. Az egység a vb-n végig küszködött a rajttal, amely most sem sikerült jól, s ezúttal a táv többi részében sem tudott harcolni a riválisokkal. A győzelmet az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak szerezték meg.

Az olimpiai indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

Ami a nem olimpiai számokat illeti, a K-1 1000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott 500 méteren úgy, hogy már a táv felénél az élen haladt és végig uralta a pályát. A győriek 26 éves kajakosa pályafutása negyedik vb-címét gyűjtötte be.

„Az utolsó húsz méteren körülnéztem és akkor már láttam, hogy meglesz. A végén kicsit elsavasodtam, de ez természetes ebben a kemény mezőnyben, örülök, hogy sikerült nyernem. Nem lesz gond azzal, hogy holnapra, a párosra is jó formában legyek”

– mondta a klasszis versenyző arra utalva, hogy szombaton Nádas Bencével párosban harcba száll az olimpiai kvótáért.

A címvédőként induló Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros jól rajtolt ugyan, de a táv második felét nem bírta a tőle megszokott módon, így ezúttal bronzérmet szerzett 200 méteren. A páros tagjai először azt hitték, negyedikek lettek, csak a vegyes zónában derült ki számukra, hogy – a győztes lengyelek, valamint németek mellett – újra dobogóra állhatnak.

„Én biztosan láttam, hogy negyedikek vagyunk, örülök, hogy nem lett igazam. Ez lelkileg nagyon jót tesz nekem és a verseny hátralévő részére is segítség” – nyilatkozott Lucz Anna, aki még két számban érdekelt a vb-n.

„Szerintem ennél több volt bennünk, de mentálisan nagyon megviselt bennünket ez az év és ez a verseny is, úgyhogy emiatt csak kilencven százalék jött ki belőlünk. De örülök, hogy ez elég volt a bronzéremhez, az a tíz százalék a második száz méterben maradt” – fogalmazott újpesti klubtársa, Kiss Blanka.

A vb vasárnapig tart, szombaton tíz döntőt rendeznek, mindegyikben lesz magyar hajó.

Kopasz Bálint 2019-ben Szegeden világbajnoki címet szerzett, aztán 2021-ben Poznańban Európa-bajnok lett a kajak egyes ezer méteren, Tokióban pedig megnyerte az olimpiai bajnokságot. 24 éves korára mindent elért, és már az ünneplés pillanataiban nyomatékosította, hogy van még vagy három olimpia benne, és ha egészséges lesz, akkor 2032-ben is ott akar lenni Brisbane-ben.

Kopasz édesanyja, Demeter Irén az edzője is egyben. Demeter válogatott kajakos volt, 18 éve nevelőedzőként dolgozik, előtte földrajz-testnevelés szakos tanári diplomát szerzett. Az édesapa is magyar bajnok kajakos.

A kajakozás királykategóriájának bajnokának pályafutását ebben a cikkünkben mutattuk be>>> Dicsőséglistája azóta jelentősen bővült, többek között egy müncheni Eb-arannyal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!