Apja szerint megfenyegették a Budapesten eltűnt svéd-iraki focistát, akinek nagyon különösen alakult a pályafutása

2023. augusztus 25. – 05:12

Apja szerint megfenyegették a Budapesten eltűnt svéd-iraki focistát, akinek nagyon különösen alakult a pályafutása
Abdullah Hameed Talal – Fotó: HNK Gorica / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 9-én érdekes igazolást jelentett be a horvát első osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő HNK Gorica: szerződtették a gyakorlatilag értelmezhető futballmúlt nélküli Abdullah Hameed Talalt, akinek tíz nappal később teljesen nyoma veszett. Ha a magyar rendőrség szerdán nem jelenti be az eltűnését, akkor valószínűleg sosem derült volna ki, hogy Hameed korábban a Budapest Honvéd és a Zalaegerszeg futballistája is volt – noha még a szurkolók sem tudtak erről.

A Transfermarkt oldalon elérhető adatok szerint Hameed 1995. november 20-án született, a pályafutását Svédországban kezdte, majd egy év iraki kitérő után 2016 tavaszán került a magyar futball körforgásába:

  • A negyedosztályú (BLSZ I.) Internationale CdF SE igazolta le, amely csapatról azt kell tudni, hogy többségében itt tanuló afrikai játékosok alkotják. Hameed összesen három meccsen lépett pályára a mezükben, gólt nem lőtt.
  • 2016 nyarán elhagyta Magyarországot, és évekig amatőr svéd csapatokban focizott.
  • 2020 februárjában visszatért, és 18 napig a BLSZ II.-es TFSE igazolt játékosa volt.
  • Ezután Ausztria felé vette az irányt, a burgenlandi SC Neusiedl am See igazolta le.
  • 2021-ben egy másik osztrák klubtól, az ASK Kaiserdorftól került a BLSZ I.-es Unione FC-hez, ahol két bajnokin is becserélték pár percre.

Ezután végképp meglepő lehet, hogy a Budapest Honvédnál jó ötletnek tartották egy olyan játékos szerződtetését, akinek a pályafutása csúcsa a BLSZ I. volt. Pedig ez történt: az MLSZ adatbankja szerint Hameed 2022. február 15-től szeptember 12-ig a Honvéd igazolt játékosa volt, de erről nem sokan tudtak.

Ahogy arra a Csak a Kispest! szurkolói blog felhívta a figyelmet, a Budapest Honvéd hivatalos csatornáin akkoriban nem számoltak be a svéd-iraki futballista szerződtetéséről. Ez azért is különös, mert aznap két új igazolást, az izlandi Vidar Ari Jónssont és a ghánai Mohammed Kadirit is bemutatták.

Annak sincs nyoma, hogy Abdullah Hameed Talal valaha is pályára lépett volna a Honvéd mezében.

Amilyen láthatatlanul érkezett, ugyanolyan láthatatlanul távozott Kispestről. Hogy ott járt, arról csak néhány apró jel árulkodik: a közösségi oldalára feltöltött képeit pár Honvéd-akadémista is lájkolta, és az ismerősei között van a klub egyik erőnléti edzője.

Ehhez képest egészen nagy váltás volt a karrierjében, hogy tavaly szeptemberben a szlovén első osztályú NK Tabor Sežana igazolta le. Itt hét bajnokin összesen 375 percet játszott, csapata valamennyi meccsét elvesztette vele, gólt, gólpasszt nem jegyzett.

Idén januárban elküldték a klubtól (amely a szezon végén tükörsimán esett ki), majd márciusban a Zalaegerszeg csapott le rá, ahol a Honvédhoz hasonlóan nem verték nagy dobra a leigazolását. A nyilvános adatbázisok szerint az elmúlt hónapokban a ZTE első és tartalékcsapatában sem lépett pályára.

Mindezek alapján nem kizárható, hogy egy olyan futballszélhámosról van szó, mint amilyen Gregoire Akcelrod volt, aki értékelhető futballtudás nélkül is el tudta magát adni európai szinten jegyzett kluboknak.

Abdullah Hameed Talal leigazolásával és távozásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Budapest Honvédnak és a ZTE FC-nek is, amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Nagy tervekkel igazolt Horvátországba

Az eddigi pályafutásának ismeretében józan ésszel nehezen magyarázható, hogy augusztusban egy profi horvát klub szerződést kínált neki. A HNK Gorica videós interjút is készített vele a bemutatásakor – ebben többek között arról beszélt, hogy nagyon motivált, hogy Horvátországba igazolhatott, a horvát ligát nagyon technikásnak tartja, és szeretne bekerülni a válogatottba. Kérdezték a legutóbbi magyar klubjáról is, mire azt válaszolta (a ZTE megnevezése nélkül), hogy sajnos a sérülések miatt ott nem tudta kihozni magából a legtöbbet.

„Nem úgy alakult, mint ahogy arra számítottam, de ilyen az élet, egyszer fent, máskor lent” – mondta, hozzátéve, hogy a sérülései már a múlté, és készen áll az új kihívásokra.

Két héttel később a HNK Gorica már arról számolt be, hogy Hameed augusztus 21-én eltűnt a budapesti otthonából még azelőtt, hogy Zágrábba utazott volna, hogy elintézzen valami papírmunkát az átigazolással kapcsolatban. Azt is megjegyezték, hogy a játékosnak egy fehér Porsche Taycanja van. A XIII. kerületi rendőrkapitányság jelenleg is eljárást folytat a futballista eltűnésének ügyében.

A Jutarnji list című horvát lap arról írt, hogy Hameedet utoljára augusztus 21-én, hétfőn látták Budapesten. Utolsók közt a szerb ügynökével, Dragan Sekulićcsal beszélt, akinek elmondta, hogy Velika Goricába, Zágráb egyik elővárosába készül, mert szeretne eljutni a délutáni edzésre, ahol Željko Sopić edző és az új csapattársai várták. Amikor nem jelent meg az edzésen, hajtóvadászat indult utána, Sekulić pedig azonnal értesítette a magyar rendőrséget, akik szerdán bejelentették, hogy keresik.

A horvát lap információi szerint a magyar rendőrök azóta megtalálták a svéd rendszámú Porschéját, ezt később a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya megerősítette az Indexnek. Hameednek azonban továbbra sincs nyoma. A Jutarnji list további információkat is megosztott a futballistáról, eszerint nőtlen, Svédországban, Ausztriában, Svájcban és Amerikában is élnek rokonai, a nagybátyja pedig egy nagyon sikeres üzletember, akinek Bécsben van cége.

Az apja szerint megfenyegették

Hameed eltűnéséről a svéd sajtó is beszámolt. Az Aftonbladet azt írta, hogy az édesapja, Talal Hameed Tali Svédországból Budapestre utazott, hogy megkeresse a fiát. Az apa a svéd lapnak azt állította, hogy hétfőn beszélt utoljára a fiával, akitől megtudta, hogy minden készen áll a horvátországi költözéshez. Amikor később újra hívni próbálta, a fia telefonja már ki volt kapcsolva. A beszámoló szerint az apa néhány órával később felszállt egy Magyarországra tartó járatra, és taxival ment a fia lakásába. A garázsban ott találta a Porschét, a töltőkábel még mindig be volt dugva, de a fia eltűnt. Ezután hívta a rendőrséget, akik behatoltak a lakásba. Elmondása szerint a fia kulcsai és a pénztárcája eltűnt, de az útlevele ott volt a lakásban.

A svéd külügyminisztérium is megerősítette, hogy eltűnt egy svéd állampolgár Magyarországon. „Kapcsolatban vagyunk a magyar hatóságokkal, de az eltűnt személyekkel kapcsolatos ügyekkel alapvetően a rendőrség foglalkozik” – mondta Mats Samuelsson, a svéd külügy szóvivője.

Az apa szerint egyértelmű jelek utalnak arra, hogy bűncselekmény történt. „Múlt héten Abdullah nagyon aggódott. Lehangoltnak és instabilnak tűnt, de most először nem akart mindent elmondani. Azt mondta, történhet valami” – mondta az apa az Aftonbladetnek. Szerinte a fia egy másik klubtól is kapott ajánlatot ezen a nyáron, az oda való igazolása a küszöbön állt, de Abdullah visszalépett ettől, mert az a csapat nem tűnt elég komolynak. „Ketten jöttek a szállodába, ahol akkor megszállt. Egyikük megfenyegette, hogy megszúrja egy késsel. A szálloda egyik dolgozója hívta ki a rendőröket, akik pár perc múlva megérkeztek és elvitték a férfiakat. Ezek után a fiam megijedt” – mondta.

Hozzátette, hogy a fia nem sokkal később egy olyan személytől kapott telefonhívást, aki azt állította, hogy a szóban forgó klubot képviseli. „50 ezer eurót követelt kártérítésként. Abdullah azt mondta, hogy egy eurót sem kapnak, de aztán a hangulat fenyegetővé vált” – mondta az apa, aki úgy véli, hogy a szerződés körüli vita valamilyen módon összefügghet az eltűnéssel. Reméli, hogy a magyar rendőrség hamarosan választ tud adni neki a történtekre. Ő maga azt tervezi, hogy péntekig Budapesten marad, hogy segítsen a fia felkutatásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!