Csak századokra volt országos csúcsától, de ez is kevés volt Kozák Lucának a vb-döntőhöz

2023. augusztus 23. – 21:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kozák Luca 100 méteres gátfutásban országos csúcsához közel futott, de ez sem volt elég ahhoz, hogy bejusson a döntőbe a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A 100 gáton három magyar induló volt, de a keddi előfutamokban Tóth Anna és Kerekes Gréta kiesett, csak a magyar bajnok és rekorder Kozák Luca jutott a legjobb 24 közé, és futhatott elődöntőt.

Kozák jó formában volt, kedden csak két századdal maradt el országos csúcsától, a továbbjutáshoz viszont inkább tizedeket, mintsem századokat kellett volna faragnia.

A második elődöntőben csak két olyan futó volt, akinek gyengébb volt az egyéni csúcsa, és még egy tűnt megfoghatónak a korábbi időeredmények alapján. A világcsúcstartó Tobi Amusannal viszont biztosan nem vehette fel a versenyt, és hozzá képest az U20-as világbajnok Ackera Nugent és az amerikai bajnokság harmadikja, Masai Russell is erősebb időkkel rendelkezett. Biztos továbbjutást csak az első két hely jelentett, rajtuk kívül a három futamból a két legjobb időt futó léphetett tovább.

Kozák Luca futamában negyedik lett, ez kevés volt a döntőhöz – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Kozák Luca futamában negyedik lett, ez kevés volt a döntőhöz – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kozák egész jól rajtolt, néhány gát után a negyedik helyen futott, Russell egy rossz gátvétel miatt szétesett, és végül be sem futott. Amusan kiemelkedett a mezőnyből, Nugent és a holland Nadine Visser is egy fél lépéssel volt előbb, mint a magyar. Az utolsó gátról lejőve is maradt ez a különbség, Kozák így csak negyedik lett. Országos rekordjától négy századdal elmaradva, 12,73 másodpercet futott. Mivel az első futam gyorsabb volt, mint az övék, már az is eldőlt, hogy kiesett.

„Egy üres térbe kerültem, amikor a hármas pályán rontottak mellettem, a jamaicai lány kicsit messze volt, nem egy szerencsés helyzet. Tegnap 12,71-et futottam, majd 73-at, szinte ugyanazt hoztam. Centikről beszélünk, hogy ha 12,68 lenne, fülig érő szájjal vigyorognék, de igazából azzal sem lenne jobb a helyzet. Egy kis hiányérzet így is van bennem, pedig a legjobb eredményeim között van ez a 73, de mindig maximalista az ember” – nyilatkozta Kozák Luca.

Azt mondta, nem úgy jött ide, hogy feltette a kezét, és biztosan nem jut be a döntőbe, szerinte lehetett volna olyan forgatókönyv, amivel ez összejön. „Ez a női mezőny most nagyon sűrű, itt igazából bárki ronthat, és bárki beletalálhat egy nagyon jó futásba. Az elmúlt egy-két évet leszámítva a legtöbbször lehetett döntőzni 12,70-es időkkel” – mondta a gátfutó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!