Los Angeles-i exrendőrfőnök: A lehető legrosszabb helyzetben készülünk a 2028-as olimpiára

2023. augusztus 13. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Los Angeles a lehető legrosszabb helyzetben van a 2028-as olimpiára való felkészülésre – erről a Fox Newsnak beszélt a városért felelős rendőrkapitányság egykori vezetője, Alex Villanueva.

Szerinte az olimpiát és az azt megelőző 2026-os foci-vb-t megelőző bizonytalanság miatt a Los Angeles megyei rendőrség teljes készültségben van, a kapitányság pedig folyamatos létszámhiánnyal küzd. A rendőrséget 2018 és 2022 között vezető Villanueva szerint ennek politikai okai vannak.

„2020 nyarán minden politikus ugrott arra, hogy elítélje a bűnüldözést, ezzel pedig egy olyan rossz munkakörnyezetet teremtettek, ahol már senki nem akar dolgozni”

– mondta Villanueva a hírtelevíziónak. A Los Angeles-i rendőrkapitányság adatai szerint 2019 óta több mint ezer felesküdött tiszttől váltak meg, a statisztikák szerint pedig egyre növekszik a bűncselekmények száma, míg a letartóztatásoké csökken.

Tüntetést biztosító rendőr Los Angelesben 2023. augusztus 8-án – Fotó: Mike Blake / Reuters
Tüntetést biztosító rendőr Los Angelesben 2023. augusztus 8-án – Fotó: Mike Blake / Reuters

Villanueva szerint a városnak minél hamarabb el kell kezdenie a biztonsági előkészületeket a két világszintű sporteseményre, hiszen az 1984-es nyári olimpiára is évekkel korábban elkezdtek felkészülni a nyugati parti amerikai nagyvárosban. Szerinte azonban az elmúlt évek társadalmi mozgalma a „defund the police” jelszava, azaz a rendőrség finanszírozásának megszüntetése körül olyan helyzetbe hozta a rendőrséget, ami miatt ez nem lehetséges.

„A lehető legrosszabb helyzetben vagyunk a felkészülésre – mondta az egykori rendőrfőnök. – Nem lesz elég munkaerőnk ahhoz, hogy biztosíthassuk ezeknek a rendezvényeknek a biztonságát. Rengeteg emberre van szükség, akiket hosszú időbe telik kiképezni. Mind a Los Angeles-i rendőrség, mind a város seriffjei felkészületlenek a fojtogató politikai légkör és a rendfenntartó szervek ócsárolása miatt.”

Villanueva szerint nagy problémát jelent a város számára a hajléktalanok számának „ugrásszerű növekedése” is, annak ellenére, hogy Kalifornia állam is nagy összegeket költ a probléma megelőzésére:

„Egész Amerikából jönnek a hajléktalanok Los Angelesbe, és azt állítják, hogy a közterület az övék. Ezt látjuk Venice negyedében, ezt látjuk Hollywoodban, a hírességek sétányán, a különböző turistacélpontokon, és ez az egész egy őrült káosz.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!