Horváth Laura megnyerte a crossfit-világbajnokságot

2023. augusztus 7. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Horváth Laura szerezte meg az első helyet az egyik legnépszerűbb modern sportág, a crossfit nem hivatalos világbajnokságának számító idei Crossfit Gamesen. A versenyt a Wisconsin állambeli Madisonban tartották.

A négy napon keresztül tartó verseny során 12 feladatsort kellett teljesíteniük a résztvevőknek, a magyar versenyző ezek közül ötöt megnyert, az utolsó négyből három számban ő bizonyult a legjobbnak – írja az MTI. A verseny honlapján azt írják, Horváth az utolsó versenynapot még 48 pont lemaradással kezdte a vezető Emma Lawson mögött, az első verseny ötödik gyakorlatánál azonban átvette a vezetést, amit meg is tudott tartani a bajnokság végéig.

Győzelmével kiérdemelte a „Legfittebb nő a világon” címet, és sporttörténelmet is írt, első magyarként győzött ugyanis a CrossFit Gamesen. Jár neki a 315 ezer dolláros (körülbelül 113 millió forintos) győzelmi díj is.

Horváth Laura 2018-ban vett részt először a sportág csúcseseményén, és rögtön második lett, már akkor azt mondták róla a szakértők, hogy a jövő egyik nagy egyénisége lehet. Komolyan 2013 óta foglalkozik a sportággal, előtte 16 éves koráig falmászó volt. A 26 éves sportoló 2018 után 2021-ben is második lett, tavaly pedig a harmadik helyen végzett.

A crossfit az USA-ból származik, és egyrészt egy edzésmódszer neve, másrészt az ebből kialakuló sportágé, amit kompetitív fitneszként szoktak definiálni. A kétezres évek elején induló, és azóta hihetetlenül népszerűvé váló sportágban a résztvevők egymással versenyezve teljesítik a különböző feladatokból összeállított gyakorlatsorokat. A számos mozgásformát magukba foglaló feladatok súlyemelésből, pliometrikus – azaz robbanékony izomerőre építő – gyakorlatokból, erőemelő és gimnasztikai gyakorlatokból állnak, és ezek kreatív, edzésként használatos változataiból. Emellett a gyakorlatok közt az olyan alapmozgások is szerepelnek, mint az úszás, a futás, az evezés vagy a biciklizés. A crossfit nyílt sportág, azaz a hagyományos egyesületek helyett a regisztrált edzőtermek jelentik a sportág központjait, ezekből sok ezer van a világban.

Nem az övé volt az egyetlen magyar siker a versenyen, Varga Mira a 14-15 éves korosztályban a harmadik helyen végzett.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől