Rasovszky a harcáról: Phelpst vagy Verstappent is el lehetett kapni

2023. július 30. – 23:43

Rasovszky a harcáról: Phelpst vagy Verstappent is el lehetett kapni
Rasovszky Kristóf örül második helyének a nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenye után a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 16-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Rasovszky Kristóf a nyílt vízi úszók olimpiai számában, 10 kilométeren ezüstérmet nyert a fukuokai világbajnokságon. Ahogy Tokióban az olimpián, ezúttal is a német Florian Wellbrock előzte meg. Két éve is elégedett volt, most is az a második hellyel, de most még jobban örült neki, mint az olimpián. Elsőként ennek hátterére voltunk kíváncsiak.

„Tokióban, az olimpián nem tudtam eljátszani a gondolattal, hogy akár el is tudom kapni Floriant. Itt azért ez élénken élt bennem a verseny alatt. A hatkörös verseny utolsó körében azonban tudott olyat dobbantani, úgy rákapcsolt, hogy nem tudtam vele tartani a lépést. Ha időben hasonló különbség is alakult ki, mint két éve, most a negyedik-ötödik körben, amikor vezettem előtte, átfutott rajtam, hogy ő sem sebezhetetlen. A végén jött a szigorú igazság, hogy még nem tudom megverni, de ez csak még nagyobb elszántságra sarkall.”

Rasovszky úgy gondolja, hogy a titok Wellbrock 1500 méteres medencés idejében rejtőzik. 14:34-et is tud azon a távon, míg neki idáig 14:55 volt az egyéni csúcsa. Ezen a vasárnapi döntőben négy másodpercet faragott, vagyis kezd közelíteni. (1500-on egyébként a hatodik helyen zárt.)

A német meg is kérdezte tőle, min változtattak a felkészülésén, mert azt látja, hogy egyre többet van a medencében. A veszprémi versenyző az 1500 mellett a mostani vb-n bevállalta a 400 gyorsot, ezen a távon nem volt messze a döntőtől, 800-on is egyéni csúcsot repesztett – finálét ez sem ért, de Wellbrock sem került a legjobb nyolc közé –, a 4x200-as váltóban is versenyzett, ezt a társai kérték a kapitánytól.

„Az állóképesség már nem elég a nyílt vízen, kell a sebesség is. Ha erre még tudatosabban készülünk, meggyőződésem, még közelebb lehetek Wellbrockhoz” – adott választ a kérdésre, a tervezőasztalon megvan-e már a győztes taktika, amivel a németet le lehet győzni.

Hozzátette, őt inspirálja, hogy van valaki, akinek a legyőzésére az egész világ pályázik, és ő van ehhez a legközelebb. „Nagyon sok versenyt nyert Michael Phelps, de azért őt is kapták el. Max Verstappen is rendkívül gyors, de mindig ő sem nyer. Azon dolgozunk, hogy a párizsi olimpián jöjjön el az a pillanat, amikor bebizonyíthatjuk, hogy Florian is emberből van, és nem lehet előre odaadni neki az aranyérmet.”

Arra is rákérdeztünk, hogy kell azt értelmezni, amit a verseny után mondott: kemény voltam.

„Sokszor volt olyan verseny, amikor pozíciót vesztettem, mert azokat a helyzeteket, amik a szabálytalanság határán mozognak, a szürke zónában vannak, egyszerűen kikerültem. Egy kis testhasználatért kizárás nem jár, maximum az ellenfélnek nem tetszik. Az egyiptomi világkupán elbuktam egy érmet emiatt, de volt már úgy is, hogy győzelmet szalasztottam el, mert nem voltam eléggé rámenős. Vagy rosszfiú, vagy dörzsölt, ha még árnyalok egy kicsit, akkor csibész, kinek, mi tetszik. Soha nem akartam másnak hátrányt okozni, cserébe nagyon sokszor hátrányba taszítottak.

Azt az utasítást kaptam, vállaljuk most be ezeket a helyzeteket, ha mindenki más megteszi, akkor én miért lógnék ki? Hát, megtettem, kicsit toltam kifelé a végül bronzérmes Oliver Klemetet. Nem durván, de előbb-utóbb nem maradt neki hely a fordulónál. Neki ezzel egy másodpercig sem volt problémája, nem lett a haragosom. Harminc kiló van köztünk, tudta, hogy nem tud visszatolni. Utólag magát okolta, hogy nem kapcsolt előbb, és nem választott másik ösvényt. A németeknek persze nem tetszett, nem tagadom, nem volt a legszebb húzás, de bárki megcsinálta volna ellenem is téthelyzetben.”

Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf, az aranyérmes német Florian Wellbrock és a bronzérmes német Oliver Klemet a 10 kilométeres verseny eredményhirdetésén – Fotó: Issei Kato / Reuters
Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf, az aranyérmes német Florian Wellbrock és a bronzérmes német Oliver Klemet a 10 kilométeres verseny eredményhirdetésén – Fotó: Issei Kato / Reuters

A párizsi olimpián egyébként a Szajnában lesz a verseny, gyökeresen eltérő körülmények közt, mint Japánban volt. Mert míg Tokióban kifejezetten meleg vízben úsztak, Fukuokában langyosban, Párizsban előfordulhat, hogy hűvösebb lesz a víz, és lesznek rajta kisebb hullámok is, ami a magyar versenyzőnek kedvezőbb. A sodrás kihasználása kulcsfontosságú lesz. Versenyzett már folyóban, a koronavírus miatt elhíresült Vuhanban a Jangcéban kellett úszniuk, ahol nagyon kellett figyelni az áramlatokra. Akkor egyébként a harmadik helyen végzett, vagyis kellemes élményeket szerzett.

A sportág sajátja, hogy barátságban vannak a széntablettával, a különböző fertőzéseket szeretnék elkerülni, olykor pálinkával is fertőtlenítenek, de ez most Japánban elmaradt. Arra kértem, csináljon kedvet másoknak, ajánlja a sportágát, miért válasszák a 10 kilométeres úszást.

„Húúúú, ez egy nehéz kérdés. A maratoni futást sem lehet csak úgy ajánlani, akiben nincs meg a késztetés, hogy hosszú távot fusson. Vagy ott a Tour de France, hogy lehet rávenni valakit arra, hogy naponta 150 kilométert bringázzon három héten át. Vannak szent őrültek, akik szeretik az ilyen típusú kihívásokat. Én is egy vagyok a sok közül.

Nyilván van, akinek kimondani is hátborzongató azt, hogy 10 kilométer úszás, és ezen az sem segít, ha azt mondom, százszor száz méter. Vagy négyszer kétezerötszáz. Lehet matekozni, mindenhogy sok.

De kint vagyunk a szabadban, a természetben, nem annyira steril és monoton ez az úszás, mint egy medencében faltól falig róni a hosszokat. Bár azért az edzéseink jelentős része medencében van, és vannak olyan napok, amikor 20 kilométert úszunk, majd jön még egy kis konditerem. Van, amikor nyűgös vagyok, de ez is egy munka, egy átlagembernek is vannak olyan napjai, amikor a munkakedve alábbhagy.”

Rasovszky az olimpiáig egész biztosan Betlehem Dáviddal készül fel, akinek van egy amerikai ösztöndíjajánlata, de az 2024-től időszerű. Nem csak edzőtársak, jó barátok is lettek, tudják egymást segíteni a szürke hétköznapokon. Olykor kihívás elé állítja, mert a korából adódóan sok mindent jobban csinál már nála. „26 éves vagyok, tőlem már nagy ugrásokra nem lehet számítani, de egy kicsit jobban lehet csinálni mindennap. Különösen, amikor nincs kedvem. Mert akkor is kell. Képletesen szólva: neki én vagyok Wellbrock, akit utol szeretne érni. Üldözött és üldöző is vagyok egyszerre.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!