Agyrázkódás elleni nyakpánt az új trend a női foci-vb-n

2023. július 28. – 10:29

Agyrázkódás elleni nyakpánt az új trend a női foci-vb-n
Fotó: REUTERS / Hannah Mckay

Másolás

Vágólapra másolva

A most zajló női labdarúgó-világbajnokságon több játékos is olyan agyrázkódást gátló nyakpántot visel, amely megvédi a sportolók agyát a fejüket ért ütésektől – írja a Reuters.

Az úgynevezett Q-nyakpánt úgy néz ki, mint egy fejpánt, csak éppen a nyak hátsó részére kell helyezni. A gyártó szerint azoknál a sportolóknál, akik nem viselték a nyakpántot, egy ütközés háromszor nagyobb valószínűséggel okozott elváltozást az agyszövetükben. Az eszközt egyre több amerikaifutballista is használja az NFL-ben.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 2021-ben engedélyezte a Q-nyakpánt forgalmazását. Az FDA szerint amikor a játékosok fejsérülést szenvednek, az agy korlátlanul mozog a koponyában, a speciális nyakpánt azonban nyomóerőt fejt ki a belső nyaki vénákra, megnövelve ezzel a koponyában lévő vér mennyiségét.

A futballisták az agyi károsodások szempontjából különösen veszélyeztetettek, egy erőteljesebb fejelés során olyan agysérüléseket szenvedhetnek, mint a bokszolók. Mostanra több világbajnok angol futballistáról is kiderült, hogy demenciában szenved vagy szenvedett, ami újra felerősítette azokat a felvetéseket, hogy legalább a gyerekek körében megtiltsák a fejeléseket.

Kisebb agyrázkódások a mostani női vb-n is előfordultak: az ausztrálok két játékosa, Mary Fowler és Aivi Luik edzésen szenvedett agyrázkódást – egyikük sem viselte a Q-nyakpántot –, és emiatt ki kellett hagyniuk a Nigéria elleni csütörtöki meccset.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!