Egyéni csúccsal olimpiát érő időt úszott Rasovszky Kristóf, de a döntőhöz ez sem volt elég

2023. július 23. – 07:37

Másolás

Vágólapra másolva

Holló Balázs 400 méter vegyesen döntőt úszhat vasárnap a fukuokai vizes világbajnokság medencés versenyeinek nyitónapján. A délelőtti selejtezőkből még Szabó Szebasztián jutott tovább 50 méter pillangón, míg Rasovszky Kristóf olimpiai szintidőt teljesített 400 méter gyorson – írja az MTI.

A magyarok közül elsőként női 200 méter vegyesen Sebestyén Dalma mutatkozott be, a 26 éves versenyző az országos bajnokságon egyetlen századdal maradt le az olimpiai indulást biztosító időtől (2:11.47), ezúttal azonban nem tudott ennek közelében úszni, 2:13.32-vel a 19. helyen zárt. „Egyáltalán nem vagyok elégedett, fájdalmas volt ez az úszás. Már legalább ott kéne tartanom, hogy ennél két másodperccel jobb időt menjek. Továbbra is célkeresztben az olimpiai idő, de most elég messze voltam tőle” – mondta Sebestyén a verseny után.

Rasovszky Kristóf a vb első hetében a nyíltvízi úszók között egyéniben 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmet nyert, ezzel első magyarként állt kétszer is dobogón egy világbajnokságon ebben a szakágban. A 26 éves versenyző ezúttal férfi 400 méter gyorson indult, és az áprilisi országos bajnokságon úszott egyéni csúcsát (3:47.33) megjavítva, 3:46.56 perces idővel csapott célba, ezzel teljesítette az olimpiai szintet (3:46.78), így az 1500 méter gyors és a nyílt vízi számok mellett ebben a számban is indulhat jövőre Párizsban.

„Nagyjából az országos csúcsot (3:45.68) próbáltam meg belőni, ha megvan, akkor bejutok, ha nincs, akkor nem. Erősen is akartam kezdeni ennek fényében, de talán kicsit túl is lőttem az elejét, bitang kemény lett”

– nyilatkozta a végül 10. helyen végzett Rasovszky, aki mint elmondta, élete formájában érzi magát.

Női 100 méter pillangón a kilencedik vb-jén induló Jakabos Zsuzsanna állt rajtkőre, a 34 éves úszó 1:01.51 másodperccel a 30. helyen végzett. A futam után elmondta, ritkán indul ebben a számban, most is csak azért ugrott medencébe, hogy egy kicsit megérezze a világbajnokság hangulatát.

Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián, a szám 2021-es Európa-bajnoka 23.27 másodperces idővel magabiztosan, négyes holtversenyben a kilencedik idővel bejutott az elődöntőbe, amelyet magyar idő szerint 13.23-tól rendeznek.

Női 400 méter gyorson Késely Ajna és Fábián Bettina az utolsó, bombaerős futamba került, többek között a 7-szeres olimpiai és 19-szeres világbajnok amerikai Katie Ledeckyvel együtt úsztak. Késely ugyan délelőtt jónak mondható, 4:07.08 perces időt úszott, ez sem volt elég a nyolcfős döntőbe kerüléshez, kilencedikként zárt. A 19 éves Fábián – aki a nyílt vízi csapattal ezüstérmet nyert – 4:12.83 perccel a 23. helyen végzett.

Férfi 400 méter vegyesen Holló Balázs és Telegdy Ádám ugrott medencébe, utóbbi ugyan hátúszó-specialista, de miután Verrasztó Dávid nem vállalta a világbajnoki szereplést, lehetőséget kapott ebben a számban. Holló végül remek teljesítménnyel, 4:12.77 perces idővel csapott célba, nem sokkal maradt el az olimpiai szinttől (4:12.50), és a hetedik helyen bekerült a döntőbe, míg Telegdy 4:21.19-cel 19. lett.

„Tudtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan erősen kell majd kezdenem, hiszen a mezőny nem lett gyengébb. Próbálok lépést tartani alapvetően a középmezőnnyel, most nagyon kiúsztam magam. Bízom benne, hogy délutánra tudok regenerálódni és jobb időt úszni, ha meglesz az olimpiai szint, elégedett leszek”

– nyilatkozta Holló.

Az első nap előfutamai a 4×100 méteres gyorsváltók selejtezőjével zárultak: a nőknél a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett összeállítású négyes a 13. helyen végzett (3:40.02), míg a férfiaknál a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Kós Hubert csapat 3:14.42-vel 11. lett, így egyik egység sem került a döntőbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől