Átvariálják az F1-időmérőt, új lebonyolítás jön a Hungaroringen

2023. július 18. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

Tesztjelleggel megvariálják az időmérő rendszerét a Forma–1-ben, a kísérletezés pedig a hétvégi Magyar Nagydíjon zajlik majd, miután az ítéletidő elmosta azt az Emilia-romagnai Nagydíjat, ahol eredetileg bevetették volna az újítást.

A kísérletezés során az időmérő fő váza marad, vagyis továbbra is egy 18, egy 15 és egy 12 perces szakaszból áll majd a kvalifikáció, az újdonság abban lesz, hogy megkötik a csapatok, pontosabban a pilóták kezét, hogy az egyes szakaszokban mennyi és milyen keverékű gumit használhatnak majd. Ezzel a cél, hogy picit kiegyenlítsék a helyzetet a versenyre és az időmérő végére, ne legyen az, hogy például a Red Bull az első két szakaszból simán továbbjut keményebb keverékű gumikon, így a számukra fontos Q3-ban mindkét mért kört a leggyorsabbnak számító friss lágy gumikon tehessék meg, amíg adott esetben egy másik csapat már kifogy ekkorra a friss gumiszettekből.

Az alternatív gumiabroncs-kiosztás (Alternative Tyre Allocation – ATA) névre keresztelt rendszerben az időmérő első szakaszában mindenki csak az adott hétvégére biztosított legkeményebb keverékű gumit használhatná, a középső szakaszban a közepes gumik ideje jönne el, a Q3-ba bejutó tíz pilóta pedig a lágyat tehetné fel ekkor – amennyiben az időjárás is engedi, és nem esik. További újítás a tesztüzemben, hogy a versenyhétvégén az eddig megszokott 13 helyett csak 11 szettnyi gumit kap minden pilóta – három szett keményet, négy közepeset és négy lágyat.

A gumibeszállító Pirelli szerint ez az időmérőt is izgalmasabbá teheti, de a korábbiakhoz képest több változót hozhat a futamra vonatkozó stratégia kialakításában is. A csapatok viszont nem várnak instant csodát, azt ugyanakkor a Williams és az Aston Martin némileg szkeptikus csapatfőnöke is kiemelte, hogy mindenki nyitott a tesztelgetésre, hátha a végén kisül valami jó.

A tesztüzem második próbája a szeptemberi Olasz Nagydíjon lesz majd, a köztes időre visszatérnek a megszokott lebonyolításhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!