F1: az ítéletidő miatt törölték a hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjat

2023. május 17. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Olaszország északi részén található Emilia-Romagna régiót sújtó hatalmas, már legalább öt áldozattal járó esőzések, illetve az emiatt kialakult áradások miatt törölték a hétvégére tervezett Forma–1-es Emilia-romagnai Nagydíjat, közölték a szervezők szerda délután. A közlemény szerint a döntést a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, az F1 képviselői, az olasz autóklub, az olasz kormány miniszterei, a régió elnöke és Imola polgármestere együtt hozták meg. Az indoklás szerint azért kellett törölni a versenyt, mert a kialakult körülmények között nem tudták volna elég biztonságossá tenni a szurkolók, csapatok és egyéb személyzet számára, így ez volt az egyetlen helyes és felelős lépés.

„Nem lenne helyes, ha ebben a nehéz időszakban további nyomást helyeznénk a helyi hatóságokra és a sürgősségi szolgálatokra” – áll még a közleményben.

Stefano Domenicali, az F1 főnöke egyébként Imolában született, neki kifejezetten fontos lett volna a helyi futam, amit végül törölni kellett.

Egy nappal korábban, kedden evakuálni kellett az imolai versenypálya környékét, a lakók mellett az F1-csapatok munkatársainak is el kellett hagynia a környéket. Ekkor még felmerült, hogy ha enyhül az idő, és a hét második felére rohamosabb tempóban apadni kezd a víz, megtarthatják a futamot, akár úgy, hogy a szokásos három helyett két napba sűrítik az eseményeket a pénteki szabadedzések törlésével.

Szerdán viszont egyre inkább úgy tűnt, hogy még a program megvágásával sem lesz megtartható a versenyhétvége. A Forma–2-es csapatok paddockja lényegében teljesen víz alatt volt, a versenypályához közeli A14-es (európai kódolással E45-ös) autópálya, amelyen a legtöbb néző érkezne a futamokhoz, lényegében egy folyóvá változott – az autópálya állapota még a víz elvonultával is erősen kérdéses lenne.

A közben zajló mentési munkálatok alatt Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes és közlekedési miniszter arra kérte a szervezőket, halasszák el a versenyt, hogy a hatóságok és a lakosság a mentési munkálatokra összpontosíthassák az energiáikat. Eközben felmerült az is, hogy még ha a körülmények meg is engednék a futam megtartását (akár nézők nélkül), a versenyek megrendezéséhez szükséges személyzet, köztük például az eseményt biztosítók mentőorvosok komoly erőforrásokat vonnának el a mentési munkálatoktól – végül részben pont emiatt döntöttek a futam törlése mellett.

Az észak-olaszországi Emilia-Romagna régióban 36 óra alatt átlagosan 200 milliméter csapadék hullott, de ez a szám helyenként elérte az 500 milliméter is – az éves átlagos csapadékmennyiség 1000 milliméter a térségben, tehát jól látható, mekkora természeti katasztrófával kell megküzdenie a térségnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!