Visszaért az alaptáborba a világ 9. legmagasabb hegycsúcsát megmászó Varga Csaba

2023. július 3. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Csaba helyi idő szerint hétfőn 20:30-kor visszatért az alaptáborba, miután vasárnap helyi idő szerint 15 órakor felért a Nanga Parbat 8126 méteres hegycsúcsára, ami a világ 9. legmagasabb csúcsa. „Sikerrel zárult a Nanga Parbat expedíció” – írja a Hazajáró Facebook-oldalán. A nagyváradi hegymászó pótlólagos oxigén és serpák igénybevétele nélkül érte el a csúcsot.

A Hazajáró a Facebook-oldalán azt írja: „Varga Csaba teljesítette kettős célját: egyrészt a Nagyvárad feliratú magyar nemzeti zászló meglobogtatásával kifejezte a partiumi, nagyváradi magyarok élni akarását, másrészt a világ hetedik és Magyarország első turista szervezete, a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE) 150 éves jubileumára is méltón megemlékezett.”

Ahogy arról korábban írtunk, Varga két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak, ami Pakisztán és Kasmír határán található a Himalájában. Egyébként ez az a csúcs, aminek a megmászásáról is szól a Hét év Tibetben című film, Brad Pittel a főszerepben. Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja, ezután indult el csúcstámadásra.

Az MTI korábban azt írta, hogy a Nagyváradon élő hegymászó, építész a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!