Igen, eltalálta, az Osztrák Nagydíjat is Verstappen nyerte

2023. július 2. – 16:30

Igen, eltalálta, az Osztrák Nagydíjat is Verstappen nyerte
Max Verstappen szokás szerint lényegében hazai közönség előtt versenyzett és nyert az Osztrák Nagydíjon – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A Red Bull továbbra is verhetetlen idén az F1-ben, Verstappen 9 futamból 7-et húzott be, ezzel toronymagasan vezeti a világbajnoki összetettet. A Ferrarik csak egy kerékcserés kavarodás idejére tudtak beleszólni az első hely sorsába, de legalább láttunk pár előzést Verstappentől Spielbergben azok után, hogy megszakadt a nagy sorozata, és 249 kör után át kellett adnia az első helyét. A futam után nyolc pilótának is osztottak ki büntetést a rendkívül sok pályaelhagyás miatt – ez a dobogós helyeket nem, de több pontszerző pozícióját érintette.

Frissítés: A futam után közölték a versenybírók, hogy 83 köridőt töröltek, vagyis ennyi, az adott versenyző tempóját alapvetően befolyásoló pályaelhagyás történt a futamon. Ezek nyolc pilótának eredményeztek büntetést, a legrosszabbul Esteban Ocon járt, aki négy büntetéssel összesen 30 másodpercet kapott pluszba. A pontszerzők közül Carlos Sainz (+10 másodperc ), Lewis Hamilton (+10) és Pierre Gasly (+10) kaptak büntetést, rajtuk kívül még Alexander Albon, Logan Sargeant, Nyck de Vries és Cunoda Juki volt érintett, de ők nem voltak pontszerző helyen.

Némi csúszással indult be az igazi verseny a 2023-as Forma–1-es Osztrák Nagydíjon, miután a rajt után máris jött egy kisebb ütközés az első kanyarban, ezért szinte azonnal pályára küldték a mezőnyt megfogó biztonsági autót – az AlphaTauri versenyzője, Cunoda Juki hagyta el egy koccanásban az első szárnyának jelentős részét, ezért kellett törmeléket takarítani.

A negyedik kör elejéig kellett várni, hogy megkezdődjenek az igazi izgalmak, vagyis hát dehogy kellett várni. A pénteki időmérőt és a szombati sprintfutamot is megnyerő, kétszeres világbajnoki címvédő Max Verstappen ugyanis nem hibázott a rajtnál, villámgyorsan leszakította az őt üldöző két Ferrarit, és hamar több másodperces előnyt szerzett magának.

Innentől már csak amiatt kellett izgulnia, hogy a verseny minden körében vezetni fog-e, illetve hogy mekkora különbséggel nyeri a futamot. Gyorsan lelőjük mindkét választ: megszakadt a nagy, élen töltött sorozata, a hajrában viszont újra akkora előnnyel vert mindenkit, hogy a végén még az is belefért neki, hogy bevállaljon egy kerékcserét egy pluszpontért.

Ezzel a Red Bull tovább folytatja félelmetes 2023-as dominanciáját: a sprintfutamokat nem számolva, tehát csak a vasárnapi nagydíjakat nézve az idei eddig 558 körből csak 26 ment le úgy, hogy nem valamelyik Red Bull, jellemzően Verstappen volt az élen, ami egészen döbbenetes mutató.

A 15. kör hozott némi kavarodást, amikor a motorhiba miatt félreálló Nico Hülkenberg miatt virtuális biztonsági autós szakasz következett. A pilóták túlnyomó többsége kihasználta az alkalmat az első kerékcseréjére, a két Red Bull viszont maradt a pályán, ami azt jelentette, hogy ha apránként, de fogyni kellett Verstappen előnye az élen a ferraris Charles Leclerc-rel szemben. A kerékcsere után a másik Ferrari és lendületbe jött, Carlos Sainz rövid idő alatt sorra végigelőzte Norrist, Hamiltont és Pérezt, visszaszerezve a kerékcsere előtti harmadik helyét.

Ekkor úgy tűnt, hogy a két topcsapat eltérő stratégiát követ, a Ferrari két, a Red Bull viszont csak egy kerékcserében gondolkozik, de végül kiderült, mindkét csapatnál két-két kiállás volt a terv, csak épp más lebonyolításban.

A Red Bullnál ugyanis a 25. körig vártak a kerékcserével, ami után Verstappen csak a harmadik helyre, a két Ferrari mögé ért vissza. Ez egyben azt is jelentette, hogy megszakadt Verstappen nagy sorozata: sorban 249 körön át vezetett az F1-ben. Ezt persze nem bánta annyira, mert tíz körrel később már ismét ő vezetett: nagyon simán előzte meg Leclerc-t, ráadásul egy kifejezetten okos manőverrel, hiszen úgy ment el a Ferrari mellett, hogy még arra is figyelt, hogy a második DRS-mérőpontnál még ő legyen hátrébb, hogy aztán a kanyarban előzve aztán a hátsó szárnyát nyitva még könnyebben szakíthassa le riválisát.

Verstappen a két Ferrari előtt – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters
Verstappen a két Ferrari előtt – Fotó: Bernadett Szabo / Reuters

És mivel a második kerékcsere is hamarabb jött a Ferrarinál, mint Verstappenéknél, innen már nem volt semmi, ami megakadályozza Verstappen idei hetedik, összesen 42. futamgyőzelmét. A saját kerékcseréje után 13 másodperces előnnyel vezetett a holland pilóta, két körrel a vége előtt, 23 másodperces előny tudatában pedig egy utolsó kerékcserét is bevállalt, hogy megszerezze a futam leggyorsabb köréért járó pluszpontot, amit a csapattárs Péreztől vett el. A 42 győzelmével egyébként lehagyta a legendás Ayrton Sennát, és már egyedül áll az ötödik helyen a legtöbb F1-futamgyőzelmet nézve, a következő célpontja Alain Prost 51 futamgyőzelme, de ilyen tempóban nem csak a franciát, hanem az 53 győzelemig jutó Sebastian Vettelt is simán megelőzheti még a szezon vége előtt.

Verstappen mögött rengeteg előzés jött, jó pár a 15. helyről végül egészen a dobogó harmadik fokáig jutó Pérezhez kötődött, aki jelentősebb küzdelem után, de végül meg tudta előzni Sainzot. A dobogón maradt a másik Ferrari, Leclerc második helye pedig már a Ferrari 800. dobogós helyezését hozta el az F1-ben, értelemszerűen egyetlen más csapatnak sincs ennyi.

A futam után kiosztott büntetések miatt a negyedik helyig került előre Lando Norris a McLarennel, Fernando Alonso az ötödikre jött fel, Carlos Sainz két helyet vesztve a hatodik, Lewis Hamilton egyet bukva a nyolcadik helyig csúszott vissza, de helyet cserélt a 9-10. helyeken Gasly és Lance Stroll is, utóbbi nyert, előbbi vesztett egy pozíciót. A top 10 végül így alakult: Verstappen, Leclec, Pérez, Norris, Alonso, Sainz, Russell, Hamilton, Stroll, Gasly.

A büntetéseket figyelembe véve kilenc futam után Verstappen 229 ponttal vezeti a pontversenyt, Pérez 148 ponttal követi, a harmadik helyen Fernando Alonso jön 131-gyel. A csapatversenyben a Red Bull már majdnem 200 ponttal vezet, nekik 377, a Mercedesnek 178 pontja van, a dobogó harmadik fokán az Aston Martin áll jelenleg 173 ponttal.

Az F1 mezőnye pihenő nélkül megy tovább Silverstone, ahol július 7-9. között már jön is a Brit Nagydíj versenyhétvégéje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!