Brutális, amit Verstappen művelt az esős osztrák sprintfutamon: 24 körön 21 másodperccel nyert

2023. július 1. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Esőben indult a 2023-as Forma–1-es Osztrák Nagydíj szombati sprintfutama, amin a világbajnoki pontversenyt hatalmas előnnyel vezető Max Verstappen nagyon sima rajt-cél győzelmet aratott a Red Bull-lal. A futam rajtsorrendjét nem a pénteki időmérő, hanem egy külön szombati miniidőmérő határozta meg, ezen a két Red Bull volt a leggyorsabb, de a pénteki kvalifikációt elrontó Sergio Pérez hamar átadta a vizes körülmények között a második helyét Nico Hülkenbergnek.

A Haas német pilótája a futam felénél, a folyamatosan száradó pályán egyre jobban csúszkálni kezdett, így előbb Pérez előzte vissza, majd Carlos Sainz is simán lenyomta a Ferrarival, helyreállítva a világ rendjét.

Mivel Verstappen körönként majdnem 1 másodperccel volt gyorsabb a mezőnynél – a 24 kör végén 21 másodperces előnnyel nyert –, az igazi harc nem a futamgyőzelemért és az azzal járó 8 pontért ment, hanem a további helyekért.

A futam utolsó harmadára az ideáli is szinte végig felszáradt, így amikor a versenyirányítás engedélyezte az előzést segítő DRS használatát, a korábbiakhoz képest is felgyorsultak az események, az előzések és a száraz pályára való gumit hozó kerékcserék. Nem egyszer volt, hogy három pilóta egymás mellett küzdött a helyekért, vagy hogy egy kanyarba négyen mentek be szoros követésben, hogy onnan teljesen más sorrendben hajtsanak ki.

Főleg a mezőny második félébe szorult versenyzők kockáztattak a kerékcserével, onnan viszont csak a korábban erősen hátrafelé tendáló Hülkenberg, illetve a száraz gumikon félelmetes tempót diktáló George Russell tudtak csak a pontszerzést jelentő első nyolc hely egyikére kerülni – Hülkenberg a hatodik, Russell a nyolcadik lett.

Fotó: Leonhard Foeger / Reuters
Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Verstappen tükörsimán nyert a csapattárs Pérez előtt – leginkább az első kör elején kellett izgulnia a világbajnoknak, amikor majdnem komolyabban összeért a két Red Bull –, a dobogó harmadik fokára Carlos Sainz fért még fel. Őket a két Aston Martin (Lance Stroll, Fernando Alonso sorrendben), illetve a már említett Hülkenberg, Esteban Ocon, Russell triója követte a pontszerző helyeken. Utóbbi kettő között centik döntöttek csak:

A sprintfutam végeredménye semmilyen hatással nincs a vasárnapi versenyre, azt a pénteki időmérőn kialakult sorrendben kezdik majd a versenyzők. A futam 15.00-kor rajtol majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!