F1: Pérez újabb mélyrepülése után Verstappen hajszállal vitte az osztrák időmérőt

2023. június 30. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

A sprintfutammal gazdagított hétvégék lebonyolítását követve a 2023-as Forma–1-es Osztrák Nagydíjon is péntek délután rendezték az időmérőt, ami a vasárnapi futam rajtrácsát határozta meg

Magát az időmérőt gyorsan meg kellett szakítani, az Alfa Romeo finn pilótája, Valtteri Bottas pördült meg és állt meg rossz helyen a pálya szélén – sem a versenyzőnek, sem az autójának nem lett baja, de a korai megszakítás többeket kapkodásra késztetett. Ha nem is feltétlen a kapkodás áldozata lett az öt első kieső, de (a 16. helytől nézve) Cunoda Juki, Csou Kuan-jü, Logan Sargeant, Kevin Magnussen és az AlphaTaurinál a gyenge kezdés miatt egyre bizonytalanabb jövőjű újonc, Nyck de Vries nem jutott tovább.

Valtteri Bottas a megforgatott Alfa Romeóval az időmérőn – Fotó: Joe Klamar / AFP
Valtteri Bottas a megforgatott Alfa Romeóval az időmérőn – Fotó: Joe Klamar / AFP

Az időmérő második szakaszában nem egy kicsúszás, hanem a pályaelhagyások okoztak izgalmakat: hiába ugrott hamar az élre a két Red Bull, a szakasz feléhez közeledve Max Verstappen és Sergio Pérez köridejét is törölték, mert egy adott ponton négy kerékkel is elhagyták a pálya határát jelző fehér vonalat. Mindez csak pillanatnyi fejfájást okozott a vb-pontverseny első két helyezettjének, Verstappen gyorsan 1 perc 5 másodpercen belüli időt ment, és Pérez is hamar bebiztosította a továbbjutását a legjobb 10-be.

Csakhogy Péreztől a második és a harmadik mért körét is elvették, így a mexikói a legjobb 10-en kívül, egészen pontosan a 15. helyen ragadt. Mellette az egyik Mercedesszel George Russell, illetve Esteban Ocon, Oscar Piastri és Bottas estek ki a középső szakaszban. Pérez ezzel a mostani fiaskójával sorban negyedszer nem jutott be a legjobb 10 közé időmérőn, ami a világbajnok Red Bullnál szinte felfoghatatlan mélyrepülés.

Innen igazából két kérdés maradt, méghozzá az, hogy Verstappen mekkora előnnyel húzza be az időmérőt a Ferrarik előtt, illetve lesz-e még pályaelhagyás miatt törölt köridő, és mennyire drámai pillanatban. Utóbbira előbb jöttek a válaszok, Alex Albon például emiatt került hátrébb, de végül nagy esélyes nem bukott kört.

Az élen azért így is volt izgalom: kellett bizony a javítás Verstappentől, mert Charles Leclerc a Ferrariban félelmetesen jó kört rakott össze, végül csak 48 ezredmásodperc választotta el kettejüket az első két helyen, ami a hajszálnál is kisebb különbség. A páros mögül a másik Ferrari, vagyis Carlos Sainz indulhat majd vasárnap, őket Lando Norris, Lewis Hamilton és a két Aston Martin követték.

A sprintfutamos hétvégék 2023-ban teljesen rendhagyó lebonyolítást követnek: pénteken egy szabadedzés és egy időmérő volt, szombaton (12.30-tól) jön a sprintfutam miniidőmérője, majd 16.30-tól maga sprintfutam, vasárnap pedig 15.00-tól indul a verseny. Így volt az Bakuban, és így lesz ez Belgiumban, Katarban, az austini amerikai futamon és Brazíliában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!