Késelés miatt másfél év börtönre ítélték az 50-szeres holland válogatott futballistát

2023. június 19. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél év börtönbüntetésre ítélték a korábbi holland válogatott futballistát, Quincy Promest, amiért egy 2020 júliusában tartott családi bulin térden szúrta az unokatestvérét. A kiváltó ok egy régi vita volt egy lopott nyaklánc miatt – írja a NOS.nl.

A Szpartak Moszkva 31 éves játékosa nem vett részt az amszterdami bíróságon tartott tárgyalásán, ehelyett Oroszországban maradt. A bíróság testi sértés vádjában találta bűnösnek. Ügyvédje szerint fellebbezni fognak az ítélet ellen. Az orosz–ukrán háború miatt jelenleg nincs jogsegély Oroszország és Hollandia között, ezért a kiadatásáról egyelőre nincs szó, ráadásul ezt csak akkor lehetne kérni, ha az ítélet már visszavonhatatlan.

A bíróság jelezte, hogy súlyos testi sértésért általában egy év börtönbüntetés jár, de úgy ítélték meg, hogy Promes szigorúbb, 18 hónapos büntetést érdemel, mert profi labdarúgóként példát kellene mutatnia. Ehhez képest Promes a rendőrségen tagadott, és azt mondta, hogy valaki más volt az elkövető.

Quincy Promes 2022. július 8-án Szentpéterváron – Fotó: Mike Kireev / AFP
Quincy Promes 2022. július 8-án Szentpéterváron – Fotó: Mike Kireev / AFP

Az ügyészség szerint viszont két szemtanú is látta, amint a buli után térden szúrta az unokatestvérét. A késelésre egyéb bizonyítékaik is vannak, például olyan szöveges üzenetek és telefonhívások, amelyekben Promes többek között azt mondta, hogy az unokatestvére szerencsés, hogy ennyivel megúszta. A felvételekből az is kiderült, hogy a futballista büszke volt a tettére, mert ezzel megmentette a család becsületét.

Promesnek egy másik büntetőügye is folyamatban van. Ebben azzal gyanúsítják, hogy 2020-ban részt vett több mint 1300 kilogramm kokain Európába csempészésében. A gyanú szerint két kábítószer-szállítmányba is befektetett. A futballista ezt a vádat is tagadja, de az ügyészség szerint irányító szerepe volt a csempészetben, például kapcsolatban állt azokkal az emberekkel, akiknek az antwerpeni kikötőben kellett volna felvenniük a kokaint. Promes az ügy miatt nemzetközi körözés alatt áll, ez azt jelenti, hogy letartóztatják, ha beteszi a lábát az Európai Unió területére, vagy egy olyan országba, amellyel Hollandiának kiadatási egyezménye van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!