A francia űrlény, aki a feje tetejére állíthatja az NBA-t

2023. június 15. – 16:06

A francia űrlény, aki a feje tetejére állíthatja az NBA-t
Victor Wembanyama, a France All Star játékosa zsákol az All Star France–All Star World mérkőzésen 2022. december 29-én Párizsban – Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA idei draftja még jóval odébb van ugyan, az már május 17-én eldőlt, hogy a San Antonio Spurs választhat majd elsőként a ligába jelentkező fiatal játékosok közül, és az is teljesen egyértelmű, hogy ki kerül majd a texasi csapathoz. Ez persze nem példa nélküli, elvégre 2019-ben sem kérdőjelezte meg senki, hogy Zion Williamsont fogja majd kiválasztani a New Orleans Pelicans, de a Spurst a választás sorrendjét eldöntő sorsoláson képviselő Peter J. Holt kitörő örömének nyilvánvalóan volt más forrása is azon túl, hogy a csapat 1997 után választhat majd megint elsőként a játékosbörzén. Ez a forrás pedig nem más, mint

a hónapokkal, sőt évekkel az idei draft előtt első helyre várt francia csodagyerek, Victor Wembanyama, akit az utóbbi időszakban neveztek űrlénynek és csalásnak is, és aki teljesen felforgathatja az NBA-t.

A Wembanyama körüli felhajtásról sokat elmond, hogy még az európai tehetségekkel szemben gyakran szkeptikus amerikai elemzők szerint is elképzelhetetlen, hogy ne őt húzzák ki az első helyen, és igazából egy hónappal a draft előtt kész tényként kezeli mindenki, hogy a Spurshöz fog kerülni. Sokak szerint a 221 centis játékosban nagyobb potenciál van még a legendás 2003-as draft első helyén kiválasztott, azóta mindent megnyerő, 38 évesen is meghatározó LeBron Jamesnél is, és ez a példa nélküli adottságait figyelembe véve nem is tűnik annyira elképzelhetetlennek.

Ki az a Victor Wembanyama?

Victor Wembanyama 2004. január 4-én született a Párizs vonzáskörzetébe tartozó Le Chesnay-ben, az életében pedig a családja révén hamar központi szerepbe került a sport, illetve konkrétan a kosárlabda is. Gyerekként kipróbálta magát focikapusként és dzsúdózott is, egykor atléta apja pedig megtanította őt többek közt a helyes futótechnikára is, de nem meglepő, hogy nővéréhez és öccséhez hasonlóan végül a kosárlabdánál kötött ki. Egyrészt mert hamar kiderült, hogy megörökölte az elődöktől a magasságot, másrészt pedig mert anyja is kosarazott, később pedig ifjúsági edző lett belőle, így Wembanyama kosáredzéseken töltötte a gyerekkora jelentős részét.

7 évesen kezdett el kosarazni, 10 éves korában bekerült a Nanterre 92 ifjúsági rendszerébe, pár évvel később pedig végleg eldöntötte, hogy profi kosaras szeretne lenni. Ebben nagy szerepe volt akkori edzőjének, Karim Boubekrinek is, aki a már ekkoriban is 190 centihez közelítő játékostól ugyanúgy elvárta, hogy tudjon például labdát kezelni, ami Wembanyama szerint rengeteget segített a fejlődésében. 13 éves volt, amikor bemutatkozott az U15-ös csapatban – ahol első meccsén rögtön egy ekkora játékostól szokatlan saroktriplával nyitotta a pontgyártást –, 14 évesen pedig beköltözött a csapat tehetségeinek fenntartott kollégiumba.

A Nanterre edzői hamar felismerték, hogy Wembanyama tehetségét a magassága ellenére kár lenne kizárólag arra pazarolni, hogy a palánk alatt parkoltatják, ehelyett a kezébe adták a labdát, és hagyták dobni is. A fiatal játékos így tulajdonképpen azt csinált, amit akart, ez pedig a csillapíthatatlan tudásszomjával és a szinte már ijesztő munkamoráljával együtt hamar oda vezetett, hogy az ugyanott edző felnőtt játékosok, sőt a francia válogatott tagjai is felfigyeltek rá. Egy 2018-as videó után a tengerentúlon is elkezdtek ismerkedni a nevével, amikor pedig kisvártatva felkerült a felnőtt csapatba, amellyel még 15 évesen EuroKupán vett részt, már az NBA-ből is érkeztek játékosmegfigyelők a meccseire.

Wembanyama 2021 nyarán újabb nagy lépésre szánta el magát, és aláírt az Euroligában is érdekelt francia topcsapat ASVEL-hez, de itt nem igazán tudott kiteljesedni, a sérülései és a jelentősebb meccsterhelés mellett azért sem, mert a játékpercei is limitáltak voltak. A klub elnöke, az egykori spursös és szintén francia kosaraslegenda, Tony Parker ígéretet tett arra, hogy a következő szezonban köré építik majd a csapatot, a fiatal játékos azonban a távozást választotta, és a párizsi Metropolitans 92-höz igazolt. Itt konkrétan az ő igényei szerint építették fel az egész keretet, az őt a lehető legjobban kiegészítő csapattársaktól az edzőig.

Utóbbi egyébként nem más, mint Vincent Collet, a francia válogatott jelenlegi vezetője és ötszörös francia bajnok, aki az ugyancsak francia, jelenleg a Los Angeles Clippersben játszó Nicolas Batumot is edzette, mielőtt jelentkezett volna a 2008-as draftra. Collet remek tehetséggondozó hírében áll, aki annak idején a fiatal Batumnak is minden lehetőséget megadott, hogy megcsillogtassa a tudását még az Euroligában is, és azt is pontosan tudja, hogy hogyan lehet felkészíteni valakit az NBA-re, így nála keresve sem találhattak volna jobb szakembert a fiatal játékos mellé. A felkészítés része volt az is, hogy a Mets tavaly októberben Las Vegasban két meccset is játszott az NBA fiókligájának fiatal játékosok fejlesztésére alapított csapatával, az Ignite-tal, Wembanyama pedig itt be is váltotta a hozzá fűzött reményeket.

Mitől olyan különleges?

Wembanyama az első meccsen 37 pontot dobott, közte hét triplával, leszedett négy lepattanót és kiosztott öt blokkot, a másodikon pedig hozzátett még 36 pontot, négy gólpasszt, tizenegy lepattanót és négy blokkot.

LeBron James akkor azt mondta, Wembanyama már nem is unikornis, hanem űrlény, akinek magasságához sosem látott kecsesség és agilitás párosul,

és generációs tehetségnek nevezte a játékost. És hát tényleg, Wembanyama kicsit olyan, mint amikor az NBA 2K videójátékban az ember csinál egy magas kiscsatárt, aztán kimaxolja az összes tulajdonságát, és röhögve végigveri vele az egész NBA-t.

A 221 centi magas francia már a testi adottságaival is kiemelkedik, a 244 centis karfesztávolsága például a legnagyobb lesz az NBA-ben, a hasonló méretű aktív kosarasok között pedig egyetlen olyan sincs, aki ennyire sokoldalú lenne. A szintén 221 centis Kristaps Porzingis, aki miatt annak idején az elmúlt évtizedek egyik legjobb játékosa, Kevin Durant meghonosította az unikornis kifejezést, maximum dobásban veszi fel vele a versenyt, atletikusságban pedig talán a 218 centis Bol Bol van közel hozzá. Wembanyama egyébként korábban azt nyilatkozta, hogy

a végső célja az, hogy elérje Jánisz Antetokunmpo fizikumát, és úgy bánjon a labdával, mint Kevin Durant, az ESPN-en pedig azt mondták róla, hogy olyan, mintha Durant újjászületett volna Kareem Abdul-Jabbar testében.

Wembanyama a modern, klasszikus pozícióktól eltávolodó, dobásorientált kosárlabda mintapéldánya, így a nem aktív játékosokkal sem könnyű összehasonlítani, de a projektált hatását tekintve olyan legendás játékosokhoz szokták mérni, mint Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal vagy Tim Duncan. Mindez persze nem is meglepő: a kiemelkedő testi adottságai mellett Wembanyama atletikus és agilis játékos, aki magabiztos a labdával, jól dob – középtávolikat és triplákat is –, és passzolni is tud. A palánk alatt is széles a repertoárja, elzárásokból is nagyon hatékony, és védekezésben is odateszi magát, a hihetetlenül hosszú karjainak és a gyorsaságának hála elég eredményesen.

Az Wembanyama legszebb megmozdulásaiból is látszik, hogy egészen különleges játékos – főleg abból, amikor az általa kreált helyzetből eldobott, visszalépős triplája után ő maga zsákolt a lepattanóból –, de a számok is ezt igazolják. A francia játékos 19 évesen pontokban, lepattanókban és blokkokban is vezette a francia első osztályú bajnokságot, majdnem minden egyéni díjat megnyert, és bár a döntőben éppen 2–0-s hátrányban vannak a Monacóval szemben, már az is óriási eredmény, hogy egyáltalán eljutottak idáig. A meccseit amúgy a hivatalos NBA-alkalmazásban is lehet nézni, ami szintén sokat elmond arról, hogy mekkora körülötte a felhajtás.

A Ringer korábbi gyűjtése szerint Wembanyama gyakorlatilag minden kategóriában az élmezőnyben van, és a dobáshatékonysága is csak azért alacsonyabb, mert egy olyan csapatban játszik, amelyben lényegében minden körülötte forog. Wembanyama még a Dallas Mavericks első szezonjában meghatározóvá váló sztárjánál, Luka Dončićnál is jobb számokat produkál. Persze itt azért azt meg kell jegyezni, hogy a szlovén jóval több meccset játszott, ráadásul a hagyományosan nagyon erős spanyol bajnokság mellett az Euroligában is induló Real Madridnak volt meghatározó játékosa és MVP-je (legértékesebbnek választott játékosa), mielőtt az NBA-be került volna.

Dončić végül így is a harmadik helyig csúszott a 2018-as drafton, ami kicsit más kontextusba helyezi a mostani helyzetet, ahogy az is, hogy a napokban lezárult NBA-döntő legértékesebb játékosát (és nem mellesleg kétszeres MVP-t), a szerb Nikola Jokićet, akinek játékára már tavaly sem volt ellenszer, és aki idén tényleg űrszámokat hozott a rájátszásban, 2014-ben a második kör 41. helyén, egy Taco Bell reklám közben választották ki. A 211 centis szerb centert azért is érdemes megemlíteni, mert ő is hihetetlenül sokoldalú, a pontgyártás mellett a támadások megkomponálásában is óriási szerepe van, de atletikusságban persze meg sem közelíti a francia tehetséget. Az tehát egyértelmű, hogy Wembanyama az adottságait tekintve különlegesebb mindkettejüknél, de hogy tényleg rászolgál-e a felhajtásra, az csak később fog majd kiderülni.

Mire lehet képes az NBA-ben?

Ha a jelenlegi jóslatokból indulunk ki, akkor nagyjából bármire, feltéve, hogy egészséges marad, ami az ekkora játékosoknál azért nem magától értetődő, és az ASVEL-nél voltak is huzamosabb ideig fennálló sérülései. Wembanyama nem egy izomkolosszus, a 221 centije mellé mindössze 105 kiló, de ennyi idősen ez nem is feltétlenül baj. Aggódni persze lehet emiatt, hiszen az Oklahoma City Thunder által kiválasztott, hasonló fizikumú Chet Holmgren egy komolyabb sérülés miatt dőlt ki még az idei szezon előtt, de azt hozzá kell tenni, hogy az OKC 216 centis játékosa csak 88 kilós, ami elég nagy különbség. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a már említett, 211 centis Jánisz Antetokunmpo is csak 86 kilós volt, amikor megérkezett a ligába, azóta pedig gond nélkül pakolt magára bő húsz kiló izmot.

A tömegelés ellen beszélt többek közt a német Dirk Nowitzki egykori mentora, Holger Geschwindner is, aki 2021 nyarán tíz napig foglalkozott a francia tehetséggel, a játékos ügynöke pedig meg is szívlelte a tanácsot. Bouna Ndiaye februárban az ESPN-nek arról beszélt, hogy idővel úgyis lesz majd több súly Wembanyamán, de el akarják kerülni a sérüléseket, ezért nem fogják erőltetni a dolgot. És hát persze az ASVEL-től való távozás okai között is szerepelt az, hogy így több idő maradt a pihenésre. Nemrég egyébként az is kiderült, hogy külön szakember foglalkozik Wembanyama különösen sérülékeny lábainak megerősítésével.

Azzal tehát nem lehet vádolni a játékos stábját, hogy ne tennének meg mindent Wembanyama egészségéért, őt pedig az eddig látottak alapján gyakorlatilag csak a sérülések tudnák megakadályozni abban, hogy egyszer a legnagyobb kosárlabdázók között emlegessék. Azzal pedig, hogy idén a San Antonio Spurs választhat majd az első helyen, sokak szerint a siker kirakósának utolsó darabja is a helyére került, annak ellenére ugyanis, hogy Wembanyama korábban azt nyilatkozta, hogy bármelyik csapatba szívesen megy, a texasi csapatnál keresve sem lehetett volna jobb helyet találni neki az NBA-ben.

Amikor a Spurs legutóbb első helyen húzhatott a drafton 1997-ben, egy igazi legendát választottak ki Tim Duncan személyében, amivel a csapat edzője, Gregg Popovich tíz évvel David Robinson után a második korszakos tehetségnek tartott magasembert építhette be a csapatba. Ahogy Robinson, úgy Duncan is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, annyira, hogy 1999 és 2007 között az argentin Manu Ginóbili és a francia Tony Parker oldalán négy bajnoki címet nyert a csapattal. Ebből nemcsak az látszik, hogy amikor a Spurs egy kiemelkedőnek tartott magasembert választ ki, azzal bele szokott nyúlni a tutiba, hanem az is, hogy a texasi csapat nem szokta elherdálni a tehetségeit.

Wembanyama a sorsolás után azt mondta Brian Windhorstnak, az ESPN újságírójának, azt üzeni a Spurs rajongóinak, hogy a lehető leghamarabb gyűrűt akar nyerni, úgyhogy erre készüljenek. Ez az első években azért óriási csoda lenne a mostani szezont a nyugati konferencia utolsó helyén záró Spursszel, de az egyáltalán nincs kizárva, hogy Wembanyama már az első évében szupersztárrá váljon vagy akár rájátszásba vezesse a csapatot. A Spursnek már most is van egy ígéretes, de még nem bejáratott fiatal magja, benne az általában csak Dennis Rodman második eljöveteleként hivatkozott Jeremy Sochannel, Wembanyama pedig pont jókor érkezik ahhoz, hogy a csapat élére állhasson.

Ehhez jön még hozzá Popovich zsenije, aki egyébként nem is olyan régen az azóta már eligazolt Kawhi Leonardből is szupersztárt csinált; illetve az is, hogy a pletykák szerint Duncan, Parker és Ginóbili is aktívan részt vesznek majd Wembanyama mentorálásában; és már meg is van a tökéletes közeg ahhoz, hogy a francia tehetség tényleg a feje tetejére állítsa az NBA-t. Azt, hogy ez tényleg így lesz-e, vagy pár év múlva ő is csatlakozik azokhoz, akik nem tudtak felnőni a várakozásokhoz, legkorábban jövő év elején lehet majd elkezdeni fejtegetni, de akárhogy lesz is, az biztos, hogy Victor Wembanyama mindenképpen bevonul majd a kosárlabda történelmébe.

Felhasznált források

  • Inside the decade-long plan to bring Victor Wembanyama to NBA glory (ESPN);
  • Meet Victor Wembanyama, the 7-4 French Cheat Code Coming to Shake Up the NBA (Slam Online).
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!