Novák Katalin Nemzetközi Fair Play Díjra jelöli az olimpiai bajnok Szilágyi Áront

2023. június 13. – 18:13

Novák Katalin Nemzetközi Fair Play Díjra jelöli az olimpiai bajnok Szilágyi Áront
Novák Katalin köztársasági elnök és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok kardvívó, a Vasas SC versenyzője, a vívószakosztály elnöke közös edzésükön a Vasas Pasaréti Sportcentrumban 2023. június 13-án. Az edzés előtti megbeszélésükön az államfő tájékoztatta Szilágyi Áront, hogy Nemzetközi Fair Play Díjra jelöli őt – Fotó: MTI/Illyés Tibor

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök Nemzetközi Fair Play Díjra jelöli Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívót, akivel kedden együtt edzett a Vasas Pasaréti Sportcentrumban – írta az MTI. Novák a jelölést személyesen tette meg Kamuti Jenőnél, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökénél.

„Sokan egyetértenek abban, hogy büszkék lehetünk a többszörös olimpikonra, világbajnokra, sportolóra, aki példakép a gyerekeknek, felnőtteknek. Egy olyan ember, aki megmutatja, hogyan kell sportszerűen viselkedni a sportban, a közéletben, a mindennapokban egyaránt” – mondta az államfő.

Szilágyi büszke a jelölésre, és igyekszik olyan életet élni, amely méltóvá teszi erre a jövőben is. Mint mondta, értékrendjében a fair play előkelő helyen szerepel, fontos számára, hogy jó példát mutasson a fiataloknak a sportban, a vívóteremben és a közéletben is. Azt nyilatkozta korábban, hogy az ilyen helyzetekben bekapcsol a morális iránytű, a cselekedete teljesen ösztönös volt.

A budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti Kardvívó Világkupa márciusi döntőjében a világranglista éllovasával, Sandro Bazadzével vívott. Jobban kezdett grúz ellenfele, 8-4-re elhúzott, de közben már volt egy sárga lapja korai indulás miatt. Az egyperces szünet után megvágta Szilágyit és elindult visszafelé, de a gép nem jelzett találatot.

Az elfordulás miatt azonban újabb figyelmeztetés járt neki, ami már büntetőpontot érő piros lap volt. A következő akciónál a magyar klasszis csak előrelépett, nem is emelte fel a karját, hogy ellenfele tust tudjon adni, Bazadze pedig egy öleléssel köszönte meg a sportszerű cselekedetet, majd a kardja markolatán meg is tapsolta a magyart. Szilágyi 10-14-ről fordítva győzött, ezzel megvédte címét a versenyen.

A Magyar Olimpiai Bizottság fair play díját már kiérdemelte ezzel a cselekedetével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!