Szilágyi Áron: Az ilyen helyzetekben bekapcsol a morális iránytű

2023. április 7. – 10:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az ATV vendége volt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron, a műsorban természetesen szóba került a fair play díja is, amit a hazai, egyébként a győzelmével záruló világkupán érdemelt ki.

„Ritka, hogy nem jelez a rendszer, de ilyenkor a versenybíró sem tud mit tenni, nincs a kezében olyan lehetőség, hogy megadja a tust, ha én bemondom”

– reflektált a márciusi eseményekre.

Az történt, hogy a grúz ellenfele, Sandro Bazadze a pihenő után, 8-4-es vezetésnél megvágta őt, a gép azonban nem jelezte az egyértelmű találatot. A grúz elindult visszafelé, az elfordulás miatt azonban újabb figyelmeztetést kapott, mivel ez már a második volt, egy találatot Szilágyi neve mellé írtak. A következő akciónál a Vasas vívója csak előrelépett, nem is emelte fel a karját, hogy ellenfele könnyű tust tudjon adni. Bazadze öleléssel köszönte meg a sportszerű cselekedetet, majd a kardja markolatán meg is tapsolta Szilágyit. 9-5-re módosult így az állás. Az eset itt visszanézhető.

A magyar versenyző számára egyértelmű volt, hogy visszaadja a találatot, szerinte a vívásban nem is ritka a hasonlóan nemes cselekedet. „A sportágunkban benne van a fair play szellemiségének átadása. A fiatalok már így nevelkednek, és ha ebben a mentalitásban nő fel egy versenyző, akkor ilyen helyzetekben ez a morális iránytű bekapcsol.”

A finálét végül Szilágyi a négy tusos hátrány ellenére is megnyerte, amiben jelentősen közrejátszott, hogy hazai közönség előtt szerepelt.

A vívásban áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, Szilágyit motiválja, hogy csapatban még nincs olimpiai aranyérme, azt szeretné begyűjteni jövőre, Párizsban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!