Szilágyi Áron hátrányban is megállt, hogy megvághassák, fair play díjat fog kapni

2023. március 27. – 20:35

Másolás

Vágólapra másolva

Sportszerű cselekedetéért fair play díjat fog kapni Szilágyi Áron, aki szombaton a Gerevich–Kovács–Kárpáti kard-világkupaverseny döntőjében vesztes állásnál is hagyta, hogy az ellenfele tust vigyen be neki, mivel előzőleg az ő javára tévedett a zsűri.

Mint az MTI felidézi: Szilágyi a világranglistát vezető grúz Sandro Bazadzével vívott az aranyért, és már 8-4-es vesztésre állt szünetre. Az egyperces szünet után a grúz megvágta Szilágyit, és elindult visszafelé, de a gép nem jelzett találatot, az elfordulás miatt azonban újabb figyelmeztetés járt neki. Mivel már volt egy sárga lapja korai indulás miatt, Bazadze büntetőpontot érő piros lapot kapott.

A következő akciónál aztán Szilágyi, mint a fenti videón is látható, csak előrelépett, nem is emelte fel a karját, hanem hagyta, hogy ellenfele tust tudjon adni, Bazadze pedig egy öleléssel köszönte meg a sportszerű cselekedetet, majd a kardja markolatán meg is tapsolta Szilágyit. Végül a magyar kardozó 10-14-ről fordítva győzött, ezzel megvédte címét a budapesti viadalon.

A Magyar Olimpiai Bizottság fair play testülete hétfőn ülésezett, és úgy döntött, hogy ezért a cselekedetéért jutalmazza majd Szilágyi Áront.

„Mivel a szabályok szerint egy adott esztendő sportszerű tetteit az év lezárulta után jutalmazhatjuk, Áron jövőre veheti majd át a díjat. Ott voltam a versenyen, láttam a döntőt, és nagyon örülök a sportszerűségének. Régen a mestereink arra tanítottak minket, hogy be kell mondani a kapott tust, még ha a zsűri nem is látta. Áront is így nevelhették, az meg különösen erős jellemre vall, ha vesztett helyzetben is képes valaki ilyen cselekedetre” – mondta el az MTI-nek Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. akinek vívópályafutását 1977-ben fair play díjjal ismerték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!