Az esélyesek öldöklő csatáját hozta a Giro legkeményebb hegyi szakasza

2023. május 26. – 18:01

Az esélyesek öldöklő csatáját hozta a Giro legkeményebb hegyi szakasza
Primož Roglič és Geraint Thomas a Giro 19. szakaszán – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei Giro d'Italia királyszakasza következett pénteken: a Longarone és Tre Cime di Lavaredo közötti 183 kilométeres szakaszon öt kategorizált emelkedő és összesen 5423 méternyi szintkülönbség várt a mezőnyre. Gyakorlatilag már a szakasz huszadik kilométerétől emelkedni kezdett az út, nem nagyon pihenhettek rá a hegyekre a bringások. A 2304 méteren lévő célhoz egy 7,2 kilométer hosszú, 7,6 százalékos átlagmeredekségű emelkedő vezetetett fel, amiben helyenként 18 százalékos meredekségű részek is voltak. Elsőre talán nem is hangzik annyira ijesztőnek ez, az utolsó három kilométeren viszont bedurvult a hegy, ott már 12,7 százalékos átlagmeredekséggel kellett megküzdeniük a versenyzőknek.

A 19. szakasz szintrajza – Fotó: Giro d'Italia
A 19. szakasz szintrajza – Fotó: Giro d'Italia

A tegnapi, szintén nehéz hegyi szakaszon Geraint Thomas (Ineos-Grandiers) megőrizte a rózsaszín trikót, Primož Roglič (Jumbo-Visma) viszont feljött a második helyre az összetettben, miután több mint 20 másodpercet adott João Almeidának (UAE). A pénteki szakaszon is arra lehetett számítani, hogy megint összecsapnak az összetett esélyesek, és még a vasárnapi, ugyancsak hegyi befutóval végződő időfutam előtt megpróbálnak némi különbséget kicsikarni egymással szemben.

A nap szökése nehezen alakult ki, a rajttól folyamatosak voltak a támadások, a főmezőny azonban csak 60 kilométer után engedett el egy 10-12 fős csoportot. A 60-70. kilométernél közel 5 perc volt az előnyük a főmezőnnyel szemben. A szökevények között volt most is a kanadai Derek Gee (Israel-Premier Tech), aki háromszor lett második az idei Girón, többször is csak az utolsó métereken maradt le a győzelemről. Az utolsó előtti hegyhez, a 2236 méteres Passo Giau lábához közeledve 8 perc felett volt a szökevények előnye. A közel 10 kilométeres, 9,3 százalékos átlagmeredekségű emelkedő elején öten próbáltak elszakadni a többiektől: Derek Gee és Santiago Buitrago (Bahrain – Victorious) mellett Carlos Verona (Movistar), Michael Hepburn (Team Jayco AlUla) és Magnus Cort támadta be a szökevények csoportját, de hiába, mert a lejtmenetben vissza tudtak zárkózni rájuk.

A főmezőnyben elmaradtak a várt támadások a Passo Giau-n, az összetett esélyesek teljes nyugalomban teljesítették az emelkedőt. A legnagyobb izgalmat az jelentette, hogy a céltól nagyjából 20 kilométerre kerékpárt cserélt Roglič, de a szlovén versenyző gond nélkül visszaért a mezőnyhöz. Az Eurosport közvetítésében az hangzott el, hogy ez egy tervezett csere volt a Jumbo-Visma részéről, az utolsó durva hegyre készülve adtak egy másfajta áttételezéssel szerelt bringát Rogličnak.

A befutóhoz vezető nagyon meredek rész előtt Derek Gee gondolt egyet, és elindult egyedül, a szökevények közül Buitrago próbálta üldözni a szakaszgyőzelemre hajtó kanadait. Másfél kilométerre a céltól Buitrago utolérte, és azzal a lendülettel meg is előzte Geet. A kolumbiai bringás nyerte meg a 19. szakaszt, míg Gee negyedszerre lett második a Girón.

Az összetett esélyesek együtt kezdték meg az utolsó kilométert. Roglič támadott először, de Thomas és Almeida is tudta követni a szlovén bringást. Pár száz méterrel később a rózsaszín trikós próbálta leszakítani riválisait. Roglič ment vele, és a célban végül meg is előzte Thomast, amivel 3 másodpercet hozott rajta.

Roglič és Thomas között 26 másodperc van az összetettben, a rózsaszín trikó sorsa a szombati időfutamon fog eldőlni.

João Almeida alaposan lemaradt Thomaséktól, megint több mint 20 másodpercet kapott tőlük, így a portugál bringás hátránya már közel egy perc az összetettben.

Eredmények

19. szakasz, Longarone–Tre Cime di Lavaredo, 183 km:
1. Santiago Buitrago (kolumbiai, Bahrain-Victorious): 5:28:07
2. Derek Gee (kanadai, Israel-Premier Tech): +0:51 másodperc
3. Magnus Cort (dán, EF Education-EasyPost): +1:46
4. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): azonos idő
5. Geraint Thomas (brit, INEOS Grenadiers) : +1:49
6. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates): +2:09

Az összetett élcsoportja:
1. Geraint Thomas: 81:55:47 óra
2. Primož Roglič: 26 másodperc hátrány
3. João Almeida: 59 mp hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!