Az idei Giro egyik legszimpatikusabb bringása megint az utolsó métereken maradt le a győzelemről

2023. május 20. – 17:30

Az idei Giro egyik legszimpatikusabb bringása megint az utolsó métereken maradt le a győzelemről
Nico Denz megnyeri a Giro 14. szakaszát – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy többnyire sík, mégis trükkös szakasszal folytatódott a Giro d'Italia olasz kerékpáros körverseny szombaton. A 14. szakaszon 194 kilométer és egy komolyabb, 1-es kategóriájú hegy várt a mezőnyre, és a cél előtti utolsó kilométerek is tartogattak pár kellemetlen emelkedőt. Az időjárás most sem volt kegyes a bringásokhoz, többnyire szakadó esőben teljesítették a Sierre és Cassano Magnano közötti távot. Az elmúlt napokban látott zord időjárás alaposan megtizedelte a mezőnyt mostanra: sok volt a bukás, az egyik esélyes is emiatt adta fel versenyt, többen pedig betegség miatt szálltak ki, köztük volt a Giro egyetlen magyar indulója, Fetter Erik is (EOLO-Kometa).

A nap szökésébe négyen kerültek be, Davide Ballerini (Soudal-Quick Step), Stefano Oldani (Alpecin), Laurenz Rex (Intermarché-Wanty) és Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), akiket egy több mint húszfős csoport üldözött. A főmezőny és a rózsaszín trikós csapata, az Ineos Grenadiers nem törte magát, hogy utolérje a szökevényeket, az utolsó húsz kilométeren belül már több mint 18 perc volt az előnyük.

Ez alapján úgy tűnt, hogy az összetettben vezető Geraint Thomas kész leadni a rózsaszín trikót. A rózsaszín trikó első számú várományosa Valter Attila korábbi csapattársa, Bruno Armirail (Groupama-FDJ) volt, aki 18:37-re volt Thomastól az összetettben. A francia csapatból legutóbb pont a magyar bringás volt rózsaszín trikós a Girón: Valter Attila 2021-ben három napig viselhette az összetettben élen álló versenyzőnek járó megkülönböztető trikót.

Az utolsó tíz kilométernél három főre olvadt az élen álló szökevény csoport, Laurenz Rex nem bírta az egyik emelkedőt. Eközben folyamatosan közeledett hozzájuk az üldöző boly, körülbelül 15-30 másodperc volt a győzelemre hajtó két csoport között. Az utolsó kilométerre négyen érték utol Oldaniékat, köztük volt Nico Denz (Bora-Hansgrohe) is, aki azzal a lendülettel lesprintelte őket, és ha egy hajszállal is, de megnyerte a 14. szakaszt. A kanadai Derek Gee (Israel – Premier Tech) lett a második, csupán pár centivel maradt le a győzelemről. Denznek ez volt a második győzelme az idei Girón, a 12. szakaszon is a német bringás nyert. A most is nagyot küzdő Derek Gee a 10. szakaszon is nagyon közel volt a sikerhez, akkor Magnus Cort (EF Education-EasyPost) sprintelte le a szökés végén.

Armirail 53 másodperccel Denz mögött ért célba, de mivel a főmezőny, benne Geraint Thomasszal közel 20 perces hátránnyal fejezte be a szakaszt, a francia bringásra szállt a rózsaszín trikó, ő vette át a vezetést az összetettben.

Eredmények:

14. szakasz, Sierre-Cassano Magnago, 194 km:
1. Nico Denz (Bora-Hansgrohe): 4:37:30
2. Derek Gee (Israel – Premier Tech): +0:00
3. Alberto Bettiol (Soudal-Qucik Step): +0:00

Összetett:
1. Bruno Armirail (Groupama-FDJ): 56:17:01
2. Geraint Thomas (Ineos Grenadiers): +1:41
3. Primož Roglič (Jumbo-Visma): +1:43

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!