Két nap alatt két német győzelem a Girón, a nagy nevek a pénteki hegyi szakaszra pihentek

2023. május 18. – 17:46

Két nap alatt két német győzelem a Girón, a nagy nevek a pénteki hegyi szakaszra pihentek
Nico Denz győzelme a Giro d'Italia 12. szakaszán 2023. május 18-án – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét német szakaszgyőzelem született a Giro d’Italián, az olasz körverseny csütörtöki etapját Nico Denz nyerte szökésből. Az összetett esélyesek rápihentek a pénteki hegyi szakaszra, a brit Geraint Thomas továbbra is őrzi a rózsaszín trikót.

Csütörtök a szökevények napja volt az olasz körversenyen. A Bra és Rivoli közötti 185 kilométeres etap nem sok lehetőséget tartogatott a sprintereknek, de ahhoz sem volt elég nehéz, hogy az összetett verseny nagyot változzon. A szakasz tulajdonképpen három részből állt: az elején kisebb emelkedők követték egymást, majd egy hosszú sík rész után a második kategóriás Coller Braida emelkedő várt a bringásokra, a hegytetőtől pedig már csak 28 kilométer volt hátra a célig.

A Giro d'Italia 12. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 12. szakaszának szintrajza – Forrás: giroditalia.it

A rajt után nem sokkal egy hatalmas, harmincfős szökés alakult ki, voltak csapatok, amelyek három-négy versenyzőt is adtak az elmenésbe. A szökevények közül az osztrák Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) állt a legjobban az összetettben, 8 perc 43 másodperc volt a hátránya a rózsaszín trikós Geraint Thomashoz (Ineos-Grenadiers) képest.

A nagy szökésben nem volt igazi az összhang, de ennek ellenére is tetemes előnyt dolgoztak ki, mivel a főmezőnyt vezető Ineos nem erőltette az üldözést. Nagyjából féltávnál a szökés több részre szakadt, az élen kezdetben egy ötfős csoport tekert el, a szakasz végére azonban csak hárman maradtak: Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech), Nico Denz (Bora-Hansgrohe) és Toms Skujiņš (Trek-Segfredo).

250 méterre a céltól Skujiņš indította a hajrát, de sem ő, sem Berwick nem tudta megelőzni az élen haladó Denzt, a végére a Bora német bringásában maradt a legtöbb erő, aki így pályafutása első háromhetes szakaszát nyerte. Pascal Ackermann szerdai győzelme után ismét német versenyző ért át elsőként a célvonalon. Denz mögött Skujiņš lett a második, Berwick pedig a harmadik.

Az összetett esélyesek csoportja több mint 8 perc hátránnyal ért célba, de Greaint Thomas így is megőrizte a rózsaszín trikót, 2 másodperccel vezet Primož Roglič (Jumbo-Vimsa) előtt. Az összetett harmadik helyén João Almeida (UAE Team Emirates) áll 22 másodperc hátránnyal.

Pénteken a második hét legnehezebb, hegyi befutóval végződő szakaszával folytatódik a Giro. A közel 200 kilométeres etap során két első kategóriás hegyet is meg kell mászniuk a versenyzőknek. A cél Svájcban, Crans-Montana városában lesz.

Eredmények:

12. szakasz, Bra-Rivoli (185 km)

  • 1. Nico Denz (német, Bora-Hansgrohe): 4:18:11 óra
  • 2. Toms Skujiņš (lett, Trek-Segfredo): azonos idő
  • 3. Sebastian Berwick (ausztrál, Israel-Premier Tech): + 3 másodperc hátrány
  • 4. Alessandro Tonelli (olasz, Green Project-Bardiani) + 58 mp. h.
  • 5. Marco Frigo (olasz, Israel-Premier Tech): + 2:07 perc hátrány


Összetett:

  • 1. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers): 49:02:05 óra
  • 2. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma): + 2 mp. h.
  • 3. João Almeida (portugál, UAE Team Emirates): + 22 mp. h.
  • 4. Andreas Leknessund (norvég, Team DSM): + 35 mp. h.
  • 5. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorious): + 1:28 p. h.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!