Hatalmas hajrá végén, centiméterekkel dőlt el a Giro 17. szakasza

2023. május 24. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

Mezőnyhajrá végén Alberto Dainese nyerte a Giro d'Italia 17. szakaszát, centiméterekkel előzte meg Jonathan Milant. A rózsaszín trikó Geraint Thomason maradt.

A keddi kemény hegyi szakasz után egy könnyedebb napra számíthattak a Giro bringásai, hiszen a 195 kilométeres etap egy jó hosszú lejtőzéssel kezdődött, és utána is csak síkon kellett tekerni. Várható volt, hogy az összetett esélyesei csak kipipálni akarják a szakaszt, a sprinterek viszont kontrollálni akarják, mert ez az utolsó előtti esélyük, hogy nyerjenek valamit az idei Girón.

A borítékolható mezőnyhajrá tudatában is voltak természetesen olyan kerékpárosok, akik bíztak abban, hogy megváltoztatható a koreográfia, és egy szökéssel megszerezhető a szakaszgyőzelem. A rajt után négy bringás tempózott el a főmezőnytől, Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa) és Charlie Quarterman (Corratec-Selle Italia) legnagyobb előnye három percnél tetőzött, rövid pórázon tartották tehát őket.

A mezőny szinte kedélyesen, lazán tekert négy órán át, amikor megkezdte a befogást. Esélytelenek voltak a szökevények, de Leysen megpróbálta a lehetetlent, és szólóban menekült a 20-as kilométertől. Erőfeszítései nem jártak sikerrel, az 5 kilométeres kapunál hátba csapat a mezőny, amely készülhetett a hajrára.

A Giro 17. szakaszát centikkel nyerte Alberto Dainese (bal szélen) – Fotó: Luca Bettini / AFP
A Giro 17. szakaszát centikkel nyerte Alberto Dainese (bal szélen) – Fotó: Luca Bettini / AFP

Az utolsó kanyart a DSM csapata vette elsőként, de helyzeti előnyüket nem tudták kihasználni, a felvezetőember megtorpant, és Alberto Dainese ritmust veszített. A Jayco-AlUla ugrott az élre, és Michael Matthews került nyerő helyzetbe. Az ausztrál sprinter az utolsó tíz métereken veszítette el a szakaszt, az újra beinduló Dainese lekerülte, és a rendkívül messziről indító Jonathan Milan is megelőzte. A befutó rendkívül szoros volt, Dainese néhány centiméterrel verte Milant, Matthews egy fél kerékkel kapott ki.

Az összetett élcsoportjában nem történt változás, a top 10-es versenyzők a mezőnnyel együtt érkeztek meg a célba azonos idővel, így köztük lévő különbségek megmaradtak, így Geraint Thomas viselheti csütörtökön is a rózsaszín trikót.

A következő három nap újra a hegyekről fog szólni, és sprinterek legközelebb vasárnap, a záróetapon hajthatnak a győzelemért.

Eredmények:
17. szakasz, Pergine Valsugana – Caorle, 197 km
1. Alberto Dainese (olasz, Team DSM)
2. Jonathan Milan (olasz, Bahrain-Victorius) azonos idő
3. Michael Matthews (ausztrál, Jayco-AlUla) azonos idő


Összetett:
1. Geraint Thomas (brit, INEOS-Grenadiers)
2. João Almeida (portugál, UAE) 18 másodperc hátrány
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 29 mp. h.
4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorius) 2 perc 50 mp. h.
5. Edward Dunbar (ír, Jayco-AlUla) 3 p 3 mp. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!