A Giro borzasztóan nehéz hete Roglič megrogyásával és Thomas rózsaszín trikójával indult

2023. május 23. – 17:28

A Giro borzasztóan nehéz hete Roglič megrogyásával és Thomas rózsaszín trikójával indult
A Giro d'Italia 16. szakaszán a Garda-tó közelében is tekert a mezőny – Fotó: Luca Bettini / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdődött a Giro d' Italia rendkívül nehéznek ígérkező fináléja, és az első komoly hegyi szakaszon háromra szűkült az esélyesek száma. A 16. etapot João Almeida nyerte, míg a második Geraint Thomas visszavette a rózsaszín trikót. A nagy favoritnak tartott Primož Roglič megrogyott az utolsó négy kilométeren, de leírni azért őt sem kell.

Az összetett szempontjából a Giro eddig kifejezetten eseménytelen volt. Az elmúlt két hét a szökésekről és üldözésekről szólt inkább, a két időfutamot kivéve megbújhattak a mezőnyben a legjobbak. A szinte állandósult pocsék időjárás miatt így is nehéz volt a verseny, a rózsaszín trikóra pályázók, mint Geraint Thomas (INEOS-Grenadiers) és Primož Roglič (Jumbo-Visma) többször beszéltek róla, hogy visszafogták magukat, mindenki az utolsó hétre spórolt az erejével. A harmadik héttől jogosan tarthatnak, rengeteg nehéz heggyel van megpakolva, és ezeken már muszáj megmutatni az erejüket. Thomas hétfőn azt nyilatkozta, hogy szombatig szerinte nem másodpercek választják majd egymástól a legjobbakat, hanem percek.

A Giro d'Italia 16. szakaszának profilja – Forrás: giroditalia.it
A Giro d'Italia 16. szakaszának profilja – Forrás: giroditalia.it

A 16. etapon még az FDJ-s Bruno Armirail viselte a rózsaszín trikót, de neki tudatosan engedték át az összetett első helyet, mivel a hegyekben nem kell vele számolni. A rózsaszín trikóra Thomas, a mögötte két másodperccel lévő Roglič, és 22 másodperces hátrányban lévő João Almeida (UAE) pályázhatott teljes joggal.

A 203 kilométeres szakaszon egy sík bevezető rész után négy nagyobb hegy kapott helyet, de várható volt, hogy csak az utolsó, a Monte Bodonéra vezető 20 kilométer hosszú emelkedőn próbálnak majd meg különbségeket kialakítani a favoritok.

Erre alapoztak azok a bringások is, akik inkább részsikerekben gondolkodtak. Egy jó nagy, 25 fős elmenés alakult ki. Ben Healy (EF) a hegyi pontokra, Jonathan Milan (Bahrain-Victorious) a gyorsasági részhajrára ment rá. Száz kilométer után két Astana-bringás, Vagyim Pronszkij, Christian Scaroni akciózott, és ugyan másfél percre el is mentek ettől a csoporttól, nem tudtak elöl maradni. A záróemelkedőre már utolérte őket a több szökevény egy kis csoportja. A szakaszgyőzelem esélye is hamar elillant ezután, mert a nap nagy részében a főmezőnyt irányító Jumbo-Visma kemény tempóval közelített az emelkedőn.

A 15-es kilométerjelzőtől már az UAE diktálta az iramot, és tovább fogyatkozott ez a sor is, 5 kilométer után a rózsaszín trikós Armirail sem tudta már tartani az óriási tempót, és egy kilométerrel később a még megmaradt szökevényeket is begyűjtötték. A következő kilométer szinte az összes segítőt ledarálta, Almeida és Thomas magára maradt, Rogličcsal még ott volt Sepp Kuss, míg Filippo Zana a Jayco hegyimenőjének, a tavaly Tour de Hongrie-t nyert Eddie Dunbarnak diktálta a tempót másfél kilométeren át.

Joao Almeida nyerte a Giro 16. szakaszát – Fotó: AFP / Luca Bettini
Joao Almeida nyerte a Giro 16. szakaszát – Fotó: AFP / Luca Bettini

Hat kilométerrel a vég előtt Almeida támadta be a többieket, Kuss persze elfogó emberként próbálta meg leküzdeni a különbséget, de ez másfél kilométer alatt sem sikerült neki. Thomas ezt megunva felugrott Almeidára, és már ketten tempóztak elöl, Roglič kisebb meglepetésre nem volt a legjobb erőben, nem tudta üldözni az élen lévő duót. Egy kilométer alatt kapott 20 másodpercet a krízisben lévő szlovén, és nem is tudott regenerálódni, végül a harmadik helyen érkezve 25 másodpercet kapott a szakaszgyőztes Almeidától, aki az utolsó 100 méteren lesprintelte Thomast. A brit a második hellyel is elégedett lehetett, hiszen visszavette a rózsaszín trikót. A verseny kellően szoros maradt fél percen belül vannak hárman, és a következő hegyi szakaszokon simán megfordítható az állás.

Eredmények:
16. szakasz, Sabbio Chiese – Monte Bondone, 203 km
1. João Almeida (portugál, UAE) 5:53:27
2. Geraint Thomas (brit, INEOS-Grenadiers) azonos idő
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 25 másodperc hátrány
4. Eddie Dunbar (ír, Jayco-AlUla) azonos idő
5. Sepp Kuss (amerikai, Jumbo-Visma) 1 perc 5 másodperc hátrány

Összetett:
1. Geraint Thomas (brit, INEOS-Grenadiers)
2. João Almeida (portugál, UAE) 18 másodperc hátrány
3. Primož Roglič (szlovén, Jumbo-Visma) 29 mp. h.
4. Damiano Caruso (olasz, Bahrain-Victorius) 2 perc 50 mp. h.
5. Edward Dunbar (ír, Jayco-AlUla) 3 p 3 mp. h.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!