Drámai befutót hozott a Kékestető, az utolsó métereken vitte el a szakaszt egy olasz bringás a magyar körön

2022. május 15. – 16:03

Drámai befutót hozott a Kékestető, az utolsó métereken vitte el a szakaszt egy olasz bringás a magyar körön
Az utolsó métereken előzte meg Antonio Tiberi Eddie Dunbart a Kékestetőn – Fotó: Dario Belingheri / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Már megszokhattuk, hogy a Kékestetőre vezető emelkedőn mindig drámai versenyt hoz a Tour de Hongrie. Ezúttal is ezt kapták a kerékpárrajongók, Antonio Tiberi az utolsó húsz méteren kaparintotta meg a győzelmet, igaz, a második helyen befutó Eddie Dunbar így is összetett első lett.

A tavalyi Tour de Hongrie egy látványos, hatalmas tempójú budapesti körözéssel ért véget, de a szervezők most visszatértek a korábbi recepthez, és az utolsó szakaszra jutott a végső döntés a sárga trikóról.

Az idei verseny első négy napja a sprinterekről illetve a részhajrákon időjóváírásokat gyűjtögető szökevényekről szólt, de a Bükköt és a Mátrát érintő hegyi szakaszokon ők nem sokban reménykedhettek. A 2750 méteres szintemelkedés valamint a Mátraháza és Kékestető közötti 3,5 kilométeres meredek már egyértelműen a hegyimenők terepe volt.

A Kékestető a bringarajongóknak is mindig különleges alkalmat jelent, idén is rengetegen tekertek fel a Mátra emelkedőin, először Mátraházára, hiszen itt is volt egy hegyi részhajrá, mielőtt még egy körre elment a mezőny. Parád és Gyöngyös felől is egymás után jöttek az amatőrök, néha akkora csoportokban, hogy ők is egy külön mezőnyt jelentettek. Aki pedig felért, azt a már fent lévők jól meg is ünnepelték, és hasonló élményben lehetett részük azoknak, akik a közel 10 százalékos átlagmeredekségű kékestetői emelkedőt is leküzdötték. Érezhető volt, hogy Giro sem múlt el nyomtalanul, sokan az ott szerzett ereklyékben és rózsaszínben várták a TdH mezőnyét.

A Miskolcról induló 5. szakaszon is megpróbálkozott egy hazaéréssel egy kisebb csoport, amelyben némi meglepetésre ott tekert a sprinter Karl Ádám is. A válogatott bringása két hegyi részhajrán is szerzett pontot, az egri és az első mátrafüredi gyorsasági hajrán mindkétszer második lett, amivel négy bónusz másodpercet is szerzett. Az utolsó gyorsaságira már nagy csapatok is készültek, hiszen Fabio Jakobsen és Rudy Barbier között pontegyenlőség volt, ez dönthetett volna kettejük között. A nagy csata elmaradt, mert Barbier géphiba miatt pár száz méterre a sprinttől leállt.

A két percnél nagyobb különbséget felépíteni nem tudó hatfős csoportot a mezőny természetesen bedarálta eddigre, majd Mátraháza után egyből nekiugrottak a meredeknek. Hamar megtizedelődött a mezőny, egy körülbelül 15 fős csoport tudott meglépni, amelyben eleinte még ott tekert az 2019-es győztes Krists Neiland is. A tempót az Ineos-Grenadiers vitte, és a céltól 2,5 kilométerre Eddie Dunbar ritmust váltott, és eltempózott a mezőnytől. Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) és Óscar Rodriguez (Movistar) vette üldözőbe, de sokáig nem tudtak közelíteni hozzá, Dunbar érinthetetlennek tűnt.

Azt már sokszor bebizonyult a Kékesről, hogy bár nem számít extrém meredeknek, nem árt ismerni a sajátosságait, meg tudja állítani a lábakat, ahogy változik az emelkedő hajlása. Nem szabad elégetnie magát a kerékpárosnak az elején. A norvég Uno-X készült is rá, még az első szakasz előtt eljött a csapat egy pályabejárásra.

Dunbar is elszámította magát, Tiberi, aki már ismerte az hegyet, hiszen versenyzett itt korábban, az utolsó 500 méterre frissebb maradt, és méterről méterre közelített. Az olasz vérszemet kapott, és az utolsó 20 méteren lekerülte Dunbart.

A sárga trikót Tiberi a bónusz tíz másodperccel sem tudta megszerezni, mert a második szakaszon nem tudott a mezőnnyel együtt célba érni. Dunbar az összetettet így 23 másodperces különbséggel nyert. A vasárnap harmadikként befutó Óscar Rodriguez lett a második, míg a harmadik a Kékestetőre negyedikként felérkező Samuele Battistella (Astana) lett 28 másodperces hátránnyal.

A közönség nemcsak az elsőket ünnepelte meg, a percekre leszakadt kerékpárosok is ovációban részesültek, ahogy az utolsóként befutó bringás is fesztiválhangulatban finiselhetett.

A magyarok közül Dina Mártontól vártak sokan jó szereplést, 2019-en itt lett összetett második helyezett, de ezúttal nem tudott az élcsoporttal együtt tartani, két és fél perces hátránnyal a 47. lett az etapon. Igaz, még ezzel is a legerősebb magyar volt ezen a napon, ahogy az egész héten is.

Eredmények:
5. szakasz, Miskolc–Gyöngyös-Kékestető (184 km):
1. Antonio Tiberi (olasz, TREK-Segafredo) 4:39:31
2. Eddie Dunbar (ír, INEOS Grenadiers) 2 mp h.
3. Oscar Rodriguez (spanyol, Movistar Team) 21 mp h.
4. Samuele Battistella (olasz, Astana Qazaqstan Team) 25 mp h.
5. Edoardo Zambanini (olasz, Bahrain-Victorious) azonos idővel
6. Carl Fredrik Hagen (norvég, Israel-Premier Tech) 31 mp h.

Az összetett versenyben:
1. Eddie Dunbar (ír, INEOS-Grenadiers) 20:38:43
2. Oscar Rodriguez (spanyol, Movistar Team) 23 mp h.
3. Samuele Battistella (olasz, Astana Qazaqstan Team) 28 mp h.
4. Edoardo Zambanini (olasz, Bahrain-Victorious) 29 mp h.
5. Carl Fredrik Hagen (norvég, Israel-Premier Tech) 35 mp h.
6. Niklas Eg (dán, Uno-X Pro Cycling Team) 36 mp h.
38. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) 2:31 p h.

A gyorsasági pontversenyben:
1. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl)
A hegyi pontversenyben:
1. Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)
A legjobb magyar versenyző
1. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!