Ijesztő számban halnak a mászók és serpák idén a Mount Everesten

2023. május 23. – 06:08

Másolás

Vágólapra másolva

Már most az idei az egyik leghalálosabb év az elmúlt időszakban a Mount Everesten, pedig még véget sem ért a mászószezon – május 22-ig legalább tíz mászó és serpa halt meg a Föld legmagasabb pontja felé tartva, írja a Yahoo az Outside alapján. A hegyen eddig négy serpa és hat mászó vesztette életét idén, hetükkel betegség, kimerültség vagy a hideg végzett, három serpát pedig egy leomló jégfal temetett maga alá.

A Himalayan Database által jegyzett adatok szerint az idei 10 halálesettel 2023 már most az egyik legveszélyesebb évnek számít. 1922 és 2022 között a Mount Everesten történt halálokat nézve nagyjából 5 tekinthető az átlagnak, 1993–2022 között pedig ugyanez a szám 6,2, tehát már most majdnem a duplájánál járunk az elmúlt harminc év átlagának.

A Mount Everest leghalálosabb szezonja 2014-ben volt, akkor 16 mászó és serpa vesztette életét, míg 1996-ban 15-en haltak meg a hegyen.

A hosszabb ideig tartó kedvező időben rengetegen jutottak fel a Mount Everestre, az Outside cikke szerint egy hét alatt csaknem 500-an, például egy kétszeresen lábamputált nepáli exkatona is. A csúcsra igyekszik Suhajda Szilárd is, aki első magyarként érhetné el a 8848 méteres csúcsot oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. Ha minden jól megy, ez május 24-én sikerülhet neki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!