Egy nepáli exkatona kétszeresen amputáltan is képes volt feljutni a Mount Everestre

2023. május 22. – 05:50

Másolás

Vágólapra másolva

Beírta magát a Mount Everest történetébe az egykori gurka katona, Hari Budha Magar, akit mindkét lábát elvesztette korábban, de így is képes volt elérni a csúcsot.

Hari Budha Magar 13 évvel ezelőtt egy afganisztáni robbanás áldozata volt, és mindkét lábát amputálni kellett. Ezután alkoholizmussal és depresszióval küzdött, öngyilkossági kísérlete is volt. A nepáli hiedelmek is rossz érzéseket keltettek benne.

„Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a fogyatékosság az előző élet bűnének számít, és a föld terhe vagy. Én magam is elhittem ezt, mert ezt láttam. Így nőttem fel” – idézte a Guardian az exkatonát.

Az Everest megmászását régóta tervezgette, először 2018-ban szerette volna megtenni, de vakoknak és dupla amputáltak számára nem adtak ki csúcsengedélyeket a hatóságok. Úgy vélték, még több áldozata lehet a hegynek, ha azt megteszik. Budha Magar többekkel együtt kampányolt a tilalom eltörléséért, végül meg is kapták az engedélyt.

Hari Budha Magar 13 évvel ezelőtt veszített el lábait, azóta művégtagokat használ – Fotó: Prakash Mathema / AFP
Hari Budha Magar 13 évvel ezelőtt veszített el lábait, azóta művégtagokat használ – Fotó: Prakash Mathema / AFP

A férfi végül idén vágott neki a mászásnak, és május 19-én elérte a csúcsot. Ebben nepáli mászók és egy másik gurka is segítette.

Rendkívül kemény körülmények között másztak, elsősorban a hideggel kellett megküzdeniük, de Budha Magar arról is beszámolt, hogy amikor ereszkedtek, kifogytak az oxigénpalackjaik. A csúcstámadás előtt 18 napot vártak az alaptáborban, hogy megfelelő időjárási ablak nyíljon.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!