Hideg, stresszes – két szóban a csütörtöki Tour de Hongrie

2023. május 11. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

A holland Fabio Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie második etapját, és a verseny összetett elsőjének járó sárga trikót is átvette Dylan Groenewegentől. A Zalaegerszeg és Keszthely közötti 175 kilométeres etapon az erős széllel és az esővel is meg kellett birkózniuk a kerékpárosoknak.

Már szerdán is a várható időjárásról beszéltek a Tour de Hongrie bringásai, csütörtökön pedig még fontosabbá váltak az előrejelzések, hiszen a nagy szél és az eső is képes alaposan átírni egy versenynapot.

„Ha elkap minket egy nagy eső, akkor itt armageddon lesz. Azt mindig is szerettem volna, ha a szél alakítja a versenyt, de az esőt inkább megúsznám” – monda a rajt előtt egy órával Eisenkrammer Károly főszervező.

A kerékpárversenyeken az oldalszél tud nagy rombolást végezni, mert akkor az úton kevesen kapnak igazi szélárnyékot, és a gyengébbeket le lehet szalámizni. Ennek a mestere a Soudal-Quick Step. Egyik bringása, a sprinteket felvezető Michael Mörköv a szakasz előtt beszélt terveikről.

„Esőt és szelet várunk, ezzel együtt még megerőltetőbb szakaszt, de úgy tervezünk, hogy most mezőnyhajrá lesz, viszont sokkal jobban kell majd megcsinálnunk a végét. Tegnap az utolsó pillanatokban elrontottuk, és nem tudtuk olyan pozícióba hozni Fabio Jakobsent. Mivel ő itt van velünk nyilvánvalóan már a mai etap elejétől is megpróbáljuk kontrollálni a mezőnyt, és a végén majd nyerő pozícióba hozni őt.”

Kusztor Péter már a Tour de Hongrie útvonalbemutatóján arról beszélt, hogy mivel gyakran teker a Balaton-felvidéken, várja ezt a szakaszt. Csapata, a csak egyes típusú cukorbeteg kerékpárosokat versenyeztető Team Novo Nordisk már szerdán is aktív volt, ott volt egyik bringásuk a szökésben, és a hajrá előtti bukást is átvészelték.

„Tegnap pont mellett történt a bukás, ami majdhogynem elkerülhetetlen volt, mert eléggé ideges a mezőny. Benne volt a bukás a pakliban, hiszen nem volt igazi vonat, nagyon együtt volt a mezőny, nagyon gyors volt a végjáték. Majdhogynem elkerülhetetlen volt, de hála istennek mindenki megúszta komolyabb sérülés nélkül. Ma is szeretnék ott lenni az elmenésben, és a sprintereinknek, Matyáš Kopeckýnek és Andrea Peronnak segíteni a végén, hiszen tegnap megvolt nekünk a top 10. . Bízunk benne, hogy összejön most is hasonló. Az is egyértelmű célunk, hogy Charles Planet megszerezze a hegyi trikót, hiszen most pontegyenlőség van. Biztos, hogy meg fogja próbálni” – mondta Kusztor, aki már 2003-ban is indult a Tour de Hongrie-n. Az ő csapatuk is rajta tartotta a szemét az időjárás-jelentéseken.

„Bízom benne, hogy száraz marad az idő. Azt már most látjuk, hogy a szél az nagy. Ilyen körülmények között bármi lehet, de elég sok olyan csapat van, amelyiknek érdekes, hogy sprintbefutóra érkezzünk. Ahogy néztük, a szakasz nagyobb részén vagy pofaszél vagy hátszél lesz, de elképzelhető, hogy a végjátéknál, ahol oldalszélre fordulunk, megpróbálja majd valamelyik nagyobb csapat megszakítani a sort. Tegnap is láttunk már egy-két ilyet” – beszélt Kusztor a várható taktikáról.

Végül nagyjából minden bejött, amivel Kusztor számolt, csak az esőt nem kerülték el. A Novo Nordisk ma is adott egy embert a szökésbe, Filippo Ridolfo közel 160 kilométert hajtott az élen, Planet is próbálkozott szökéssel, Kopecký pedig végül tizedik lett a szakaszon.

Lesencestomajnál teker a főmezőny – Fotó: Mizsur András / Telex
Lesencestomajnál teker a főmezőny – Fotó: Mizsur András / Telex

De nézzük, mi minden történt még. Nem sokkal a rajt után meglépett egy négyes csoport, a már említett Ridolfóval a magyar válogatottból Hrenkó Norbert, a román bajnok Dima Emil (Savini Due OMZ) és Daniel Turek (ATT Investments) tempózott. Az íratlan szabályok a sárga trikós csapatára terhelik a mezőny vezetést, de a Jayco-AlUla vonakodott ennek eleget tenni, és inkább a Soudal-Quick Step és a Bora-Hansghrohe vitte a mezőnyt, ami több mint négyperces hátrányban is volt.

A szökevények a szembeszeles szakaszon, Sümeg és Vigántpetend között veszítettek valamennyit ez előnyükből, de igazi üldözésről még nem volt szó. A Vigántpetendről induló szerpentinen mászva még közelebb jött a boly, miközben az élcsoportról leszakadt Hrenkó.

A Balaton-partra legurulva is körülbelül kétperces volt a különbség, de még ekkor sem kapcsoltak nagy fokozatba az üldözők, hiába nyomta őket a szinte viharos hátszél. A boly élén a Qucik Stepből Tim Declerq taposta a pedált rendületlenül, mintha csak egy mozdonyt kötöttek volna a sor elejére. Az utolsó negyven kilométerre ráfordulva már egy perc közelében volt az előny, de a nyugodtabb végjáték reményében visszafogta magát a főmezőny, az egyik Bora-bringás mutatta a többieknek, hogy lassítsanak. Ridolfo és Kopecký így tudott az élen maradni az utolsó 15 kilométerig.

Ekkora persze már a boly is nagy sebességre kapcsolt, és még a nyakukba is kaptak egy esőt. Ez is közrejátszhatott abban, hogy két nagyobb bukás is történt a szakasz vége felé közelítve. Ennek több magyar versenyző is kárát látta, a hegyeken általában jól teljesítő Dina Márton (ATT Investments) is esett, de földre került Filutás Viktor és Válent Márk is.

A keszthelyi befutóhoz közelítve a Team DSM volt a legszervezettebb, két felvezetője is maradt Casper van Udennek, de ez sem volt elég, hogy a dobogóra álljon a végén, csak negyedik lett. A nagyobb csapatok vonataik nem álltak össze igazán, a sztársprinterek közül a sárga trikós Groenewegen is hátul ragadt, és szerdai második Sam Bennett (Bora) sem volt igazán jó pozícióban. Fabio Jakobsen is eléggé be volt zárva, de hihetetlen utolsó kétszáz métert tekerve az élre állt, látványos különbséggel verte ellenfeleit. A második helyen Phil Bauhaus (Bahrain-Victorius) érkezett meg, egy hajszállal megelőzve a belga Vito Braet-t. Groenewegen nem tudott előrekeveredni, még az első tízbe sem került be, így elveszítette a sárga trikót rosszabb helyezési számai miatt, de Jakobsennel azonos idővel áll.

Kusztor Péter frissít a célbaérkezés után – Fotó: Fehér János / Telex
Kusztor Péter frissít a célbaérkezés után – Fotó: Fehér János / Telex

Kusztor Péter a mezőnnyel együtt érkezett be a célba, és amikor a magyar válogatott egyik segítője megkérdezte tőle, hogy: „Milyen volt, Kuszti?”, lakonikusan csak ennyit válaszolt:

„Hideg, stresszes.”

Eredmények:
2. szakasz, Zalaegerszeg-Keszthely, 175 km
1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal-Quick Step) 4:05:21
2. Phil Bauhaus (német, Bahrain-Victorius) azonos idő
3. Vito Braet (belga, Team Flanders-Baloise) azonos idő
…21. Karl Ádám, (magyar, magyar válogatott) azonos idő

Összetett:
1. Fabio Jakobsen (holland, Soudal-Quick Step) 7:48:07
2. Dylan Groenewegen (holland, Jayco-AlUla) azonos idő
3. Matúš Štoček (szlovák, ATT Investmenst) 2 másodperc hátrány
…11. Rózsa Balázs (magyar, Epronex-Hungary) 7 másodperc hátrány

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!