A magyar Tour Pécs és a Pilis brutális emelkedőjén dőlhet el

2023. február 28. – 15:56

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kerékpáros körverseny útvonalából, a Tour de Hongrie-ból (TdH) idén kikerült egy szinte kihagyhatatlannak tűnő elem, a Kékestetőre vezető emelkedő, de azért így is lesznek döntő hegyi befutók, és világklasszis sprinterek is villoghatnak, derült ki a verseny útvonal-bemutató gáláján.

A TdH új korszakot kezd, hiszen egy szinttel feljebb lépett a nemzetközi szövetség besorolásában, Pro verseny lett, még nagyobb presztízzsel bír, így még inkább megéri a legerősebb profi csapatoknak is itt indulniuk. Május 10. és 14. között az ötszakaszos TdH-n várhatóan 22 sor indul, az eddig bejelentett 16 csapat közül 7 a legmagasabba kategóriába, a WorldTeamek közé tartozik. Néhány világsztár már meg is erősítette az indulását. A magyar körön újra összecsaphat a sprintekben Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) és Fabio Jakobsen (Soudal-QuickStep), de láthatjuk majd azt a Matteo Trentint (UAE) is, aki már mindhárom nagy körversenyen, a Tour de France-on, a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán is nyert szakaszt.

A magyar versenyzők közül klubcsapatával érkezik Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), Peák Barnabás (Human Powered Health), Dina Márton (ATT Investments) és Filutás Viktor (HRE Mazowsze), és a rajtlistán már szerepel az egyetlen hazai profi csapat, az Epronex-Hungary Cycling Team is.

A TdH fináléjának helyszíne jobbára Budapest szokott lenni, de tavaly a fővárost a Giro d'Italia kötötte le, így nem ott, hanem a Kékestetőn zárult a verseny. Idén Budapesten, a Várkert Bazárnál lesz a befejezés, látványos sprinttel érhet véget az öt nap.

A 2023-as Tour de Hongrie útvonala – Fotó: tdh.hu
A 2023-as Tour de Hongrie útvonala – Fotó: tdh.hu

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár a TdH fejlődését tekintette át röviden, azt mondta, míg a 2015-ös újrainduláskor úgy kellett rajt- és célvárosokat vadászniuk, mára eljutottak odáig, hogy megsértődnek azok a települések, amelyeken nem megy át a magyar Tour.

„Sok adósságunk volt az elmúlt évekből. Sok helyre vártak minket, tavaly és a korábbi években Kelet-Magyarországon járunk, idén szabad a pálya, bepótolunk, ikonikus nyugat-magyarországi helyszínekre megyünk el” – mondta Eisenkrammer Károly, a TdH főszervezője.

Idén Szentgotthárdról rajtol el a magyar Tour, a mezőny átteker az Őrségen, Zalalövő, Körmend és Rönök érintésével tér vissza a rajtvárosba, majd még egy kört megtéve ér célba ugyanitt 167 kilométer után. Eisenkrammer itt szlovén és horvát szurkolókra is számít.

A második etapon 175 kilométer vár a bringásokra. Zalaegerszegen lesz a rajt, Zalabér után Nagyvázsony felé tekernek, majd a Badacsony következik, a cél pedig Keszthelyen lesz. Ahogy az előző szakasz, úgy ez is a sprintereké lehet.

A harmadik szakasz már a hegyimenők terepe lehet. Kaposvárról indulva Pécsig tekernek a kerékpárosok, ahol a Mecsekben tesznek két kört, kétszer is megmászva a rendkívül meredek Bárány utcát, a cél pedig a Pécsi Állatkertnél lesz.

A Tour idei királyetapja a negyedik lesz, 206 kilométer alatt 2646 méternyi szintemelkedést kell leküzdeni. A versenyzők Martonvásárról startolnak, Bajnán és Táton át Esztergomig mennek, majd jönnek a Pilis meredekjei, kétszer is le kell küzdeni majd a kerékpáros körökben Mészégető néven ismert pilisszántói meredeket, és onnan még Dobogókőre is fel kell menni.

Az utolsó szakaszon újra a sprinterek kerülnek fókuszba. Az etap a Műegyetem rakpartról indul, és a mezőny egy nagyjából 10 kilométeres kört tesz meg 15-ször a főváros legszebb részeit megmutatva. A szakaszok részletes bemutatását itt találja.

„Sokaknak hiányzik a Kékes, de így is elég nehéz lesz. A balatoni szakasz közel áll a szívemhez, ismerem és szeretem azt a részt. A legtöbb magyar bringásnak Dobogókő kihagyhatatlan edzőterepe, sok verseny is volt ott korábban. Nézőkből sem lesz hiány, szerintem többen lesznek Budapest közelsége, mint a Kékestetőn szoktak” – mondta Kusztor Péter, aki már 2003-ban is tekert a TdH-n, majd azóta nyolcszor tért vissza.

Kusztor Péter a 2022-es Tour de Hongrie-n – Fotó: tdh.hu
Kusztor Péter a 2022-es Tour de Hongrie-n – Fotó: tdh.hu

A 38 éves Kusztor a mezőny egyik legtapasztaltabb tagja, karrierje lassan olyan hosszú lesz, mint Alejandro Valverdéé.

„Minden évben eldöntöm, hogy abbahagyom, elég lesz, mert hogy nincs hozzá kedvem, de aztán jön egy nagyobb pihenő, és aztán úgy vágyni kezdek rá, hogy még egyszer menjünk neki, csináljuk tovább. Természetesen a csapat is örül, ha folytatom. De ha azt mondom, hogy vessünk véget, akkor véget vetünk. Harminc évet azért nehéz lezárni egyik napról a másikra, de hogy mikor fog bekövetkezni, azt nem tudom. Évről évre megyek, most élvezni szeretném, amit csinálok” – mondta Kusztor.

A Novo Nordisk bringása múlt héten a ruandai körversenyen szerepelt, ahol nyolc szakasz után az összetett kilencedik helyét szerezte meg.

„Más másodszor voltam itt, most is úgy mentem ki, hogy jó lesz felkészülésnek, hiszen magaslaton van, jó az idő is. Aztán a vége nagyon jól sikerült. A verseny remek, nem sok útjuk van, de annak nagyon jó a minősége. Speciális azért a helyzet, nem egy európai verseny. Nagyon nehéz, rengeteg szint van benne minden egyes nap. Nincs pihenőnap, nem nagyon van benne sík. Rengeteg ember van kint az utak mentén, elképesztő tömeg, aki él és mozog az országban az kijön, sokszor veszélyesnek is gondoljuk a gyerekek miatt, aki átszaladnak az úton.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!